kapat
18.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Başkanlar Köşk'ü kuşattı

Gürtuna ve Gökçek, Çankaya Köşkü'ne çıkıp belediyelerin vergi gelirini düşüren yasayı veto etmesini, aksi halde hizmetlerin duracağını söylediler. Başkanlar, vekilleri de harekete geçirdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, vergi gelirleri payını düşüren yasanın veto edilmesi için Çankaya'yı kuşatma altına aldı. Gökçek ve Gürtuna, dün art arda Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den yasayı veto etmesini istediler. Sezer, Gökçek ile 30 dakika, Gürtuna ile ise birbuçuk saat süren görüşme yaptı ve "Kararımı vermeden önce yasayı tüm yönleriyle inceleyip değerlendireceğim, rahat olun" dedi. İki Başkan'ın Çankaya'yı kuşatma altına almasına yolaçan yasanın gerisinde, 650 trilyon liralık kaynak kavgası yatıyor.

HÜKÜMET'İ ŞİKAYET ETTİ
Kamunun ürettiği mal ve hizmet tarifelerini yeniden düzenleyen yasaya eklenen bir maddeyle vergi gelirleri payı azalan iki başkan, Çankaya ziyareti sırasında, şu iddiaları gündeme getirdi:

* Büyükşehir belediyelerinin daha iyi hizmet verebilmesi için daha fazla kaynak aktarılması doğru bir yaklaşım, ancak bunu İstanbul ve Ankara'nın gelirlerini keserek yapmak doğru değil. Eğer bu yapılırsa, İstanbul ve Ankara'da tüm yatırımlar sıfırlanır.

* Bu düzenleme, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Ayrıca, hükümet bu yasayla İstanbul ve Ankara'nın belediye başkanlarını cezalandırmak istemektedir.

* Yasa veto edilmezse, İstanbul ve Ankara'daki hizmetleri yürütebilmek için yeni kaynaklara ihtiyaç olacaktır, bu durumda ya hizmetler aksayacak ya da belediyeler zam yapmak zorunda kalacaktır.

* Taleplerimizi hükümet üyelerine ilettik ama anlamak istemediler. Belediyelerin, hükümetten daha iyi halka hizmet götürmesinden rahatsız oldular. Amaçları, belediyeleri başarısız göstererek prim toplamak.

VETO HAVASI
Görüşmelerde daha çok başkanların şikayetlerini dinlemekle yetinen Sezer, veto veya onay konusunda henüz kararını vermediğini, yasayı tüm yönleriyle titizlikle incelemeye çalıştığını, karar vermeden öncce şikayetlerini dinlemeyi doğru bulduğunu belirterek, "Değerli görüşlerinizden yararlanacağım, ortaya koyduğunuz bilgileri değerlendireceğim. Rahat olun." dedi ve kararına ilişkin kesin bir ifade kullanmamaya özen gösterdi. Ancak Sezer'in randevu taleplerine gecikmeli de olsa olumlu yanıt vererek görüşmesi ve görüşme sırasında sıcak bir yaklaşık göstermesi, başkanların çevresinde "veto edebilir" şeklinde iyimser bir havaya neden oldu.

OTOBÜSE, EKMEĞE ZAM GELİR
Gökçek, Sezer'le görüşmesinin ardından siyasi partilerin Ankara milletvekilleriyle toplantı yaptı. ASKİ sosyal tesislerinde yapılan ANAP ve MHP'li milletvekillerinin katılmadığı toplantıda Sezer'le görüşmeyi anlatan Gökçek, tasarının yasalaşması durumunda Ankara'da hizmetlerin durma noktasına geleceğini anlattığını, Sezer'in de kendisine hak verdiğini belirtti.

Gökçek basına yaptığı açıklamada da "Tasarı yasalaşırsa bu sene asfalt dökemeyiz, otobüs ve metro fiyatları aynı şekilde kalamaz, ekmek fiyatları yükselir. Çöp toplanmasında sıkıntı olursa sorumlusu hükümettir" dedi. Gökçek'in toplantısına katılan Ankara milletvekilleri Sezer'le görüşme kararı alırken, Ankara milletvekilleri adına açıklama yapan Cemil Çiçek, "Bu tasarı büyükşehirleri yatırım yapamaz hale getirir. Meclis'te girişimde bulunacağız" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, gazetecilerin soruları üzerine "Biz sadece Cumhurbaşkanı'na, İstanbul için endişelerimizi ifade ettik" dedi.

YASAYLA TRİLYONLAR DAĞILACAK
İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının isyanına yolaçan yasal düzenleme, büyükşehirlerin yüzde 5 oranında pay aldıkları vergi gelirleri dağıtımında yeni tarife öngörüyor. Yeni tarifeye göre, yüzde 5 oranındaki vergi gelirlerinin yüzde 40'ı doğrudan belediyelere aktarılacak, yüzde 60'ı İller Bankası havuzunda toplanacak ve belediyelerin nüfusuna göre dağıtılacak. Yasa yürürlüğe girerse, 2002'de tahmini olarak İstanbul Belediyesi'nin 417-500 trilyon, Ankara Belediyesi'nin 150-170 trilyon lira arasında vergi geliri kaybı olacak. Hükümet ise büyükşehirler arasındaki gelir dağılımı dengesizliğini gidermeyi amaçlıyor. Geçen yıl büyükşehirlere vergi gelirinden toplam 1.3 katrilyon lira transfer edildi ama, yüzde 80'ini İstanbul ve Ankara paylaştı, kalan 14 belediye de yüzde 20'yi paylaştı. Yasa çıkarsa İstanbul ve Ankara'nın alacağı pay, 14 belediyenin aldığı payla eşitlenmiş olacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır