kapat
18.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kürtçe eğitim isteğinin arkasındaki plan

Kürtçe eğitim isteklerinin arkasında AİHM'e gitme planı var. Eylemciler AİHM'in sözleşmesindeki "herkesin anadili ile eğitim hakkı vardır" maddesine güveniyor
Son 2 günde Adana ve Çanakkale'den sonra İstanbul'da da eğitimin Kürtçe verilmesi için imza kampanyası açtığı belirlenen 196 kişi gözaltına alındı. PKK desteğiyle başlayan Kürtçe eğitim kampanyaları kapsamında son 2 günde Adana'da 11 HADEP'li kadın gözaltına alınırken Çanakkale'de 9 öğrenci tutuklandı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde başlayan, kısa sürede İstanbul, Ankara, Van, İzmir, Bolu, Mersin, Edirne ve Denizli'deki üniversitelerde öğrencilerin eylemleri ile süren Kürtçe eğitim isteklerinin arkasında ince bir plan gizli. Türkiye'yi iyice gerecek olan eylemlerden sonra PKK konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürmeye niyetleniyor. Bu planın dayanağı ise AİHM'in sözleşmesinde "Kimsenin ana diliyle eğitim hakkının engellenemeyeceği" şeklinde bir madde bulunması. AİHM'in Türkiye'yi mahkum edeceğini planlayan PKK, Türkiye'nin de AİHM kararına uyarak Kürtçe eğitimi başlatacağını hesaplıyor.

İSTANBUL'DA GÖZALTILAR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü dün Kürtçe eğitim için imza kampanyasını, ilköğretim okullarına taşımak isteyen 34 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerden 12'si ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken; 22'si İstanbul DGM'ye sevk edildi. Savcılık bu kişilerden 18'ini, mahkemeye çıkardı. İstanbul Nöbetçi 5 No'lu DGM Yedek Hakimliği Deniz Topçu'yu, yasadışı örgüt üyesi olmak suçundan tutuklarken, 17 kişiyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

Dün yeni bir imza ve dilekçe kampanyasına katılan 162 kişi daha gözaltına alındı. Bu kişilerden 102'si serbest bırakıldı. 60 kişinin sorgusu sürüyor. Kürtçe eğitim için Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 22, Bağcılar'a 26, Kadıköy'e 8 kişi tarafından dilekçe verildiği bildirildi.

DİĞER OPERASYONLAR
Adana'da Kürtçe eğitim istedikleri iddiasıyla gözaltına alınan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) üyesi 11 kadın, Adana DGM'ye sevk edildi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde öğrenim gören bir grup öğrencinin, 2 hafta önce rektörlüğe verdikleri Kürtçe dilde eğitim istediklerine dair dilekçeyle ilgili yapılan soruşturmada ise 9 kişi tutuklanırken, dilekçede imzası bulunan 135 kişinin ise tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Valilere yıldırım genelge
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, 81 il valiliğine ve Jandarma Genel Komutanlığı'na "Kürtçe Eğitim" konulu yıldırım/teleks genelge gönderdi. Kürtçe eğitim talebiyle İstanbul ve Ankara'da dilekçeler verildiğini belirten Bakan Anayasa hükümlerinin ihlalinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Yücelen, genelgesinde, PKK'nın Avrupa'da başlattığı sözde "2. Barış Hamlesi" içerisinde belirlenen "Sivil İtaatsizlik-Siyasal Serhildan" adı verilen yeni strateji çerçevesinde, özellikle "kürt kimliğini öne çıkarma, kürtçe eğitim ve öğretim yapılması için dilekçe verme, derslerde kürtçe konuşma ve yazma, sınavlarda kürtçe cevaplar verme, kürtçe panel ve tiyatro oyunları sahneleme, afiş ve pankart asma" gibi eylemlerin planlandığını bildirdi.Yapılan eylemlerin ülke geneline yayılarak süreceğini belirten Bakan, şöyle dedi: "Milli eğitim müdürlüklerimize verilen dilekçelerin açık bir Anayasa ihlali olup, kamuoyu oluşturarak, kitleleri yanlış yönlendirmek amacına yönelik olduğu düşünülmektedir. Anayasal bir hak olan dilekçe verme hakkının, Anayasamızın 14. maddesindeki hükmü ihlal eder bir mahiyet kazandığı değerlendirilmektedir."

Yücelen, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği yazıda da dilekçe başvurusu eylemlerinde İl Milli Eğitim'in emniyet-jandarmayla işbirliği içerisinde olunmasını istedi.

Salih AYDIN Ğ Veli SARIBOĞA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır