kapat
18.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Beyaz Saray'da Türkçe bir ses: Bitti

Beyaz Saray protokol görevlisi, Ecevit ve Bush'un ikinci kez el sıkışmasının ardından öğrendiği Türkçe 'Bitti, tamam' kelimeleriyle gazetecileri salondan çıkarttı...
Başbakan Ecevit ve beraberindeki heyetin Beyaz Saray'da kaldıkları yaklaşık bir saatlik süre içerisindeki bütün ayrıntılar Türk-Amerikan ilişkilerinde açılan yeni sayfanın yorumu oldu. Görüşme sonrasında Amerika'da bulunan Türk heyeti hep Beyaz Saray zirvesindeki ayrıntıları konuştu.

İki lider şömine başındaki sarı-mavi çizgili koltuklarda oturdular. Daha önce sarı olan koltukların kılıfları görüşme öncesinde yenilenmişti. İki sene önce Clinton'ın oturduğu, Ecevit'in ayakta durduğu fotoğrafın izleri bu kez silindi. Bush ve Ecevit yerlerine oturduktan sonra foto muhabirleri salona alındı. Görüntü alındığı sırada, bakanlar ve Bush'un heyeti salonun diğer tarafında beklediler. Başkan Bush, foto muhabirleri Oval Ofis'e girdiğinde Ecevit'e "Önce fotoğrafçılar girecekler, sonra kameralar" diye bilgi verdi. İşte tarihi görüşmeden notlar:

BEYLER MUTLU BEN DE MUTLUYUM
* Bush, gazetecilerin bir talebi olmadan Ecevit'e doğru eğildi ve ikinci kez tokalaştı. İki dakika sonra salonda Türkçe sesler duyuldu: "BİTTİ"

53 yıldır Beyaz Saray'da protokol görevlisi olan 78 yaşındaki Mary Massanini, Türk gazetecileri, önceden öğrendiği Türkçe kelimelerle "Bitti, bitti, tamam" diyerek salondan çıkarttı. Amerikalı protokol görevlisinin Türk gazetecilere Türkçe seslenmesi, tarihi zirvenin gülüşmelerle başlamasına neden oldu.

* Ecevit çiftini Beyaz Saray'ın kapısında protokol müdürü karşıladı ancak Bush'un sıcak karşılaması Oval Ofis'in girişinde oldu. Ecevit de, eşi Rahşan Ecevit'i ve bakanları Bush'la, Oval Ofis girişinde tanıştırdı. Temasları 'başarılı' bulduğunu söyleyen Rahşan Ecevit "Beyler mutlu ben de mutluyum" dedi.

* Görüşme planlanandan uzun sürünce dışarıda bekleyen gazeteciler sincapların fotoğrafını çektiler. Fotoğraf sanatçısı da olan Başbakan'ın Özel Kalem Müdürü Zeynel Yeşilay, sincap fotoğrafı çekmeye çalışırken Beyaz Saray görevlileri tarafından uyarıldı.

* Görüşmeye en yoğun ilgi Yunan Başbakanı Simitis'in de bir hafta önce Washington'da olması nedeniyle Yunan basını tarafından gösterildi. El Cezire muhabirleri ve kameramanları da Afganistan ve Irak'ın konuşulduğu görüşmeyi yakından izlediler.

* Ecevit ile Bush görüşürken Rahşan Ecevit ve Laura Bush da "First Lady"lere ayrılan özel kabul salonunda biraraya geldi. Rahşan Hanım ve beraberindeki bakan eşlerine pasta ve kanepelerle birlikte çay ve portakal suyu ikram edildi.

* Beyaz Saray salonlarında Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in eşi Elçin Cem'in dikkatini çeken önemli bir ayrıntı vardı. White House'un duvarlarını, sadece ABD başkanlarının değil, geçmişten bugüne bütün First Lady'lerin yağlı boya portreleri de süslüyordu.

ÇİZGİLİ GÖMLEKLİ RAHŞAN ECEVİT
Başbakan, Beyaz Saray çıkışında oldukça mutlu görünüyordu; izlenimlerini ancak iki basın toplantısıyla aktarabildi. Bakanlar ve milletvekillerinin katıldığı basın toplantısına Rahşan Ecevit de geldi. Bayan Ecevit, ilk kez giydiği çizgili gömleği ile dikkat çekti.

Erhan KARADAĞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır