kapat
18.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türkiye krizden çıkıyor

ÇÜNKÜ
* Ekonomi iyiye gidiyor
* TL değer kazanıyor
* Enflasyon düşüyor
* İhracat artıyor
Türk otomotiv sektöründe ihracata ağırlık verenlerin yüzü gülmeye devam ediyor. 1997 yılında 80.7 milyon dolarlık ihracat yapan Tofaş, bugüne gelindiğinde ihracatını 8'e katlayarak 683.9 milyon dolara çıkardı. Tofaş CEO'su Jan Nahum, 2001 yılı faaliyetlerini değerlendirmek üzere Rahmi Koç Müzesi'nde basın toplantısı düzenledi. 2002 yılı için umutlu konuşan Nahum, bugünkü dünya ortamında kimsenin çok fazla önünü göremeyeceğini, ancak hissedebileceğini de belirterek, şunları söyledi:

"Evet, biz önümüzü hissetmeye başlıyoruz. Bizce Türkiye krizden çıkıyor. Türkiye'de ekonomi iyiye gidiyor. Enflasyon düşüyor. Türk Lirası değer kazanmaya başladı. Otomotiv piyasası büyüyecek, Türkiye rekabet gücünü sürdürecek ve ihracatımız artacak. Herşey böyle devam ederse, bir çıkış yolu hissediyoruz."

FIAT'LA ÖNGÖRÜMÜZ AYNI
Geçtiğimiz yıl Fiat'la, Türkiye'nin ekonomik gidişatıyla ilgili öngörülerde anlaşamayan Tofaş, bu yıl ise her konuda mutabakata vardı. Nahum, "Önümüzdeki yıla bakarken, Fiat Auto ile bizim bakışımız tam çakışıyor. Tam bir uyum içindeyiz. Bizim ekonomiden beklentimiz ile Fiat'ınki tamamen bir uyum içinde" şeklinde konuştu.

2001 yılında Türkiye'nin, en derin ekonomik krizlerinden birini yaşadığını söyleyen Nahum, "Bazen ümit gerekti. Milletin sarılacağı bir ışığa ihtiyaç oldu. Otomotiv endüstrisi ve Tofaş, 2001'de ciddi bir umut ışığı oldu" dedi. Devalüasyonun kendilerini de etkilemesinden yakınan Nahum, "Yabancı parayla borçlandık, bu bizi olumsuz etkiledi. Ancak biz de yabancı parayla ihracat yaparak bunu dengeledik ve uzun dönemde başarılı olduk" yorumunu yaptı.

DOBLO LOKOMOTİF OLACAK
Bu yıl 800-850 milyon dolarlık ihracat yapmayı planladıklarını belirten Nahum, yeni hedeflerini şöyle anlattı:

"2001 yılında 1 milyar dolarlık ciro yakaladık. 2002'de bu rakamı 1.2 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu yıl 60 ila 100 milyon dolar arasında bir yatırım yapacağız. Üretim ve ihracatımız artacak. 2002 yılında da Doblo lokomotifimiz olacak. Avrupa pazarlarının beklentilerini karşılayabilmek için Doblo'nun yeni versiyonları gelecek."

2001 yılında son iki ayda devletin vergi oranlarını düşürmesiyle otomobil satışlarında gözle görülür bir canlanma olduğunu belirten Tofaş CEO'su, bu olumlu ivmenin devam ettirilebilmesi için vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Nahum, "Vergi indirimi konusundaki faaliyetlerimiz ve beklentilerimiz sürüyor. İşin sonunda ne zaman olur bilmem ama vergiler AB normlarına düşecek" dedi.

Geçtiğimiz yılki gibi kampanyaların artık olmayacağını sözlerine ekleyen Nahum, 2002'de 175 bin otomobil satılacağını öngördü.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır