kapat
20.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Düzeltelim..

Geçtiğimiz Pazar günü, Hürriyet gazetesinin tepesinde yer alan "90 dakikanın sırrı açıklandı" haberini okuyunca, hemen, o dönemin İngiltere Başbakanı Sir Harold Wilson'un anılarını anlattığı "Final Term; The Labour Government 1974-1976" isimli kitabını hatırladım..

Murat Bardakçı'nın haberinde, 1974 yılında İngiltere ile savaşa girmemize ramak kaldığı ilk defa açıklanıyor, deniliyordu..

Oysa Wilson, daha 1979 yılında yazdığı anılarında bu gerilimi ve Ecevit ile yaptığı konuşmaları anlatmıştı.. Kitabın çıktığı günlerde Londra'da uluslararası bir toplantıyı izlemekte olduğumuzdan, alıp okumak imkanımız olmuştu.. Bakın Harold Wilson, bu gerilimi özetle nasıl anlatıyor:

"24 Temmuz günü, Parlamento'daki odamda, Denis Healey'in bütçe ile ilgili konuşmasını dinlemeye hazırlanıyordum.. Dışişleri Bakanı (Callaghan'dan söz ediyor) acil bir mesajla geldi. Türkler havaalanını (Lefkoşe) bombalayacaklarını bildirmişler. Oysa havaalanında çoğunluğu İngiliz, BM güçleri var. Dışişleri Bakanı, Ecevit ile derhal telefon görüşmesi yapmam gerektiğini söyledi. Ecevit'i aradım ve onu ciddi biçimde bu planı konusunda uyardım.. Ancak Ecevit uyarımı kabul etmedi. Daha sonra ise mutlaka askeri danışmanları ile konuştuktan sonra, beni aradı ve İngiliz birliklerinin tam yerlerini tespit ettiklerini, onların oldukları yeri bombalamayacaklarını söyledi.. Bombalamaya karşı çıkacağımı kendisine tekrarladım. Bizim, adada hazır kuvveti olan tek ülke olarak, burada görev yapan BM askerlerini savunma konusunda sorumluluğumuz vardı.. BM güçleri arasında Kanadalılar da vardı. Onların hayatını da tehlikeye atamazdık. Bu plana direnmemiz gerektiğini anlamasını istedim.. Şunu anlamalıydı ki, eğer bu planı yürürlüğe koyarsa, savaş uçaklarımıza, tereddütsüz Türk uçaklarını düşürme emri verecektik. Derhal savaş uçaklarımız pozisyonlarını aldı. Üssümüz takviye edildi.. Ama o, planında kararlıydı. Ama bir buçuk saat sonra beni aradı ve bombalama planını iptal ettiklerini söyledi.. Eğer bunu yapmasa idi, hiç şüphesiz biz de karşılık verecek ve belki de savaş tırmanacaktı..."

İşte İngiltere Başbakanı'nın anılarından, o gün geçenler..

Sonra bir başka bilgi daha verelim size. Haberde sözü edilen Brendan O'Malley ve Ian Craig'in yazdığı "America, Espionage and the Turkish Invasion" isimli kitap da, 1999 yılında İngiltere'de basılmış bir kitaptır.

Kıbrıs krizi sırasında, ABD'nin tutumunu gerçekten merak edenlere, Kissinger-Callaghan görüşmelerine ilgi duyanlara da, Kissinger'ın yazdığı ve yine 1999 yılında ABD'de basılan "Years of Renewal" isimli kitabı tavsiye ederiz.. Çok ilginç bir kitap.. ABD'nin pozisyonunu değerlendirirken şunu da unutmayalım; Nixon'un Başkanlık günleri artık sayılı idi..

Neyse; demek ki 90 dakikanın sırrı yeni değil, bundan 22 yıl önce açıklanmış.. Her kim Murat Bardakçı dostumuzu yanılttı ise, son derece ayıp etti..



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır