kapat
20.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Laik misyonerlerle kahvaltı ve pizza

Geçen hafta bir gün, sabahleyin beni American Ulusal Demokratik Enstitü'nün (National Democratic Institute) Hilton'daki kahvaltısına çağırdılar.

Aynı gün öğleyin Amerikalı milyarder George Soros'un Açık Toplum Enstitüsü'nde (Open Society Institute) pizza yemeğe davetliydim.

Asık suratlı ve aksi olduğum; her toplantıda tek kişilik, çenesi kapatılması güç bir azınlık teşkil ettiğim için beni böyle toplantılara pek davet etmezler. Bu defa, nedense iki davet ardı ardına geldi. Belkifaksi ve asık suratlı olanların ve her toplantıda tek kişilik bir azınlık teşkil edenlerin modası geldi de benim haberim yok.

Hilton'daki kahvaltıda ev sahipliğimizi yapan Büyükelçi Nelson Ledsky, Türkiye'nin 11 Eylül'den sonra dünyada yeni bir rol oynayabileceğinden bahsetti.

Türkiye demokrasisi, laikliği ile falan Müslüman ülkeler için bir model olabilirmiş. Bu konuda uzun uzun konuştu.

Öğleyin tartışılan konu ise, Açık Toplum Enstitüsü'nün Avrupa Birliğine aday olan ülkelerde yaptığı bazı standart araştırmaların Türkiye'de yapılmasının faydalı olup olmayacağı idi. Aday ülkelerde (Türkiye, Kıbrıs ve Malta hariç) yolsuzluk, azınlıklar, hukuk, kadın erkek eşitliği gibi konularda araştırma yapıyorlar. Bu araştırmalar adaylara rakipleri ile karşılaştırıldığında nerede durduklarını gösteriyor.

Bu araştırmaların Türkiye'de de yapılmasının bir yararı olur mu idi?

Açık Toplum Enstitüsü'nün Bebek'teki merkezinden çıkıp çiseleyen yağmurda arabamı parkettiğim kaldırım kenarına doğru yürürken; ne yalan söyleyim, aklımın gündemindeki baş konu bu değil, büyük bir olasılıkla kilitlemeyi unuttuğum arabamın içerisindeki çantamda

unuttuğum cüzdanın çalınıp çalınmamış olduğuydu.

Beş dakika sonra (a) arabanın kapısını kilitlemeyi unuttuğumu ancak (b) cüzdanımın çalınmadığını keşfedip rahatladıktan sonra gri hücrelerim yeniden yukarıdaki konulara döndü.

Galiba, dedim kendi kendime, Açık Toplum Enstitüsü ve Ulusal Demokratik Enstitü bir tür çağımızın misyonerleri.

Eskiden misyonerler vardı. Biliyorsunuz. Şapkalı, keten giysili, gözlüklü,fzaman zaman yerlilerin insan eti ihtiyacını karşılayan. (Soru: Uyku tulumunda uyuyan misyonere ne denir? Cevap: Yatakta kahvaltı.)

Misyonerler Afrika'da, Güney Amerika'nın ormanlarında, Çin'de ve Hıristiyan olmanın nimetlerinden mahrum diğer ülkelerde Hıristiyanlığı yaymaya uğraşıyorlardı.

Misyonerler artık yok çünkü Batılıların Hıristiyanlıkla olan bağları gevşedi. Birçok batı ülkesinde laik değerler (ve alışveriş merkezleri) dinin yerini almaya başladı.

Ulusal Demokratik Enstitü ve Açık Toplum Enstitüsü gibi kuruluşlar galiba bu laik değerlerin misyonerliğini yapıyorlar. On dokuzuncu asırda Hıristiyanlığı ihraç eden Batı, şimdi demokrasi ve açık

pazar felsefesini pazarlıyor. Bunların nimetlerini anlayabilmemiz ve yöntemlerini adapte etmemiz için birazcık yardıma ihtiyacımız olduğuna inanıyorlar. Kendi kendimize yardım etmemiz için bize yardım etmeye çalışıyorlar.

Ve bu işi korkusuzca yapıyorlar: Artık insan eti yerine pizzayı tercih ettiğimizi biliyorlar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır