kapat
20.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Sakıncalı öpüşme

Tarkan'ın yeni klibi beni hiç sarmadı. Ekranda her rastlayışımda içimden bir şaşkınlık geçiyor; herhalde yönetmenin de, şarkıcının da "boş tarafına" gelmiş, diye düşünüyorum.

Neredeyse bir rahatsızlık duygusu da yaratıyor bende!

Ferzan Özpetek çekmiş... Eee, nihayetinde Tarkan'ın klibi!.. Ve şarkı da dikkat çekici! Ama insan "Hüüüüp" diye kaçmak istiyor ekranın karşısından...

Klipte anlatılanı kavramak da pek mümkün değil.

Zaten küçük küçük filmler yapmaktan vazgeçsek de, klipler yapsak daha iyi olacak!..

Fakat sen kalk içine iddialı bir öpüşme koy!

İşte o zaman ortalık karışıveriyor.

Çünkü Sinem Candemir'le Tarkan biraz "Fransız tarzı" öpüşüyorlar. RTÜK'e gelen şikâyetlere bakılırsa, halkımız da önce "Fransız" kalmış bu öpüşmeye; sonra da kızmış!

(Halk dediğimiz kaç kişidir?.. Yüz şikâyet mektubu halkı temsil eder mi; yoksa şikâyetleri protesto eden on binlerce mektubun sahipleri mi halktır? Halk kimdir?.. Ben de diyorum ki, her çorbaya "halk tuzu" karıştırmanın anlamsızlığını bir kabullensek, ne iyi olacak!)

Ağızların açık olduğu, dillerin birbirine karıştığı "French Kiss"e Batılıların aynı zamanda "ruh öpüşmesi" filan demesi ilginç tabii!

Fakat biz geleneksel olarak tenlerin ayrı, ruhların ayrı seviştiğine inanırız. (Ya çok vahşi ya çok mızmız bir sevme biçimi!.. Neyse, burayı karıştırmayalım!)

Kaldı ki, yıllarca kadın oyuncunun kafasını erkeğin yüzüne gömüp olup biteni saçlarıyla perdelediği bir görsel kültürle beslendik. Orda ne olup bittiği hep hayalimize bırakılmıştır... Yani belki de hayallerimizi bozduğu için, asabımızı da bozuyor bu klip. (Bunu anlarım doğrusu!)

Şikâyetler gelince klibi izleyen RTÜK Başkanı Nuri Kayış da kişisel olarak klibi "sakıncalı" bulduğunu söylemiş.

Burada Kayış RTÜK'ün yayın ilkelerinden birinin altını çiziyor. Şöyle o ilke: "Yayınlar çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimini olumsuz yönde etkilememeli."

(Bir de "milli ve manevi değerlere aykırı olmayı" vurguluyor Kayış. Ancak orası karışık! Televizyonlarda sık rastladığımız öpüşmelere bu kadar gürültü koparılmamasının nedeni"Milli" kabul görmüş bir öpüşme türüne uygun olmaları mı?..)

İşin aslı şu ki, gerçek ahlaksızlıklar karşısında sessiz kalmaya mecbur bırakılmanın çaresizliğini yaşıyoruz. Bazılarımız da bunun acısını Tarkan'ın öpüşmesine öfkelenerek çıkarmak istiyordur, kimbilir!

Benim kafamı kurcalayan sorular ise şunlar:

Ekranlarda çocukların ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyen başka hiçbir şey yok mu da, sıra Tarkan'ın öpüşmesine geldi? "Bir bardak suda fırtına estirme" hevesimizi fazla zorluyoruz bence...

En olmayacak yerlerde; misafir ziyaretlerinde; kahve muhabbetlerinde "Oğlum, göster bakim amcana pipini!" diyen bir toplumuz. Bu garip törenlerden her nasılsa sakatlanmadan geçip yetişkin çağa gelebilen çocuklar, Tarkan'ın öpüşmesinden mi ruhsal ve ahlaki yönden kötü etkilenecek?.. Buna inanacak kadar saf olabilir miyiz?

AYNA
Öpüşme bazen virgüldür, bazen soru işareti, bazen de ünlemdir. Bu herkesin bilmesi gereken bir imlâdır. ISTINGUETT

ALTYAZI
Seth: Merhaba Maggie! Seni yeniden görmek ne güzel!

Maggie: Seni yeniden görmek tuhaf!

Seth: Tuhaf olan güzeldir.

(Brad Silberling'in 1998 yapımı filmi "City Of Angels"dan bir diyalog)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır