kapat
20.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bir kitapla zengin olan kadının sırları

Fantastik çocuk romanı Harry Potter 47 dile çevrildi, 116 milyon adet sattı, filmi olay oldu. Yazar Rowling'in dört yılda edindiği servet Madonna'nınki ile kıyaslanıyor!
Batı dünyasını etkisi altına alan Harry Potter fırtınası dinmek bilmiyor. Önce romanları ile okuma özürlü çocukları bile kitap kurdu yapan Harry Potter, şimdi de beyaz perde de rekor kırıyor. İngiliz yazar Joanne K. Rowling'in 1997'de çıkardığı 'Harry Potter: Felsefe Taşı' adlı romandan sinemaya aktarılan film; ABD ve Kanada'da ilk 3 günde 93 milyon dolar gişe hasılatı yaparak kırılması güç bir rekora imza attı.

5 yıl önce kurşuna metelik atan, küçük çocuğu ile tek odalı bir evde yaşayan Rowling'i, dünyanın en zengin yazarlarından biri yapan Harry Potter maceraları nasıl doğdu?

TEK FİNCAN KAHVEYLE
Rowling küçük büyücü Harry Potter'ın maceralarını yazmaya bir tren istasyonunda karar verdi. 4 saat rötar yapan Manchester-Londra trenini beklerken böyle bir kitap yazmayı tasarlayan Rowling ilk karalamalarını trende yazmaya başladı. Edinburgh'ta ayrıldığı Portekizli eşinden olan 4 aylık kızıyla kıt kanaat geçinmeye çalışan Rowling, kitabı bu şehirdeki küçük bir kafede yazmaya devam etti.

Rowling'in ev yerine kafede yazma gerekçesi de ilginçti. Yaktığı lambanın elektrik masrafını dahi ödeyemeyecek durumda olan 36 yaşındaki yazar bütün gününü bu kafede geçirmeye başlar. Cebinde sadece bir fincan kahve içecek para olan Rowling tam 6 saat boyunca sadece tek bir kahve ile yetinerek kitabını 3 ayda tamamlar.

'Felsefe Taşı'nı yazarken depresyonda olduğunu belirten Rowling, "Kaybedecek hiçbir şeyim yoktu. Tek arzum çocuklar için bir şeyler yazmaktı ve ortaya Harry Potter çıktı" diyor ve ekliyor: "Hâlâ bu kitabın nasıl bu kadar çok sattığını anlayamıyorum. Ben sadece 3 kişinin beğeneceğini tahmin etmiştim."

Ancak bir sorun daha vardı. Kitabı hangi yayınevi kabul edecekti? 'Felsefe Taşı'; Penguin, Transworld ve HarperCollins gibi yayıncılarca reddedildi. Umutları tükenmeye başlayan Rowling'in imdadına orta ölçekli bir yayınevi olan Bloomsbury yetişti ve yazarla 15 bin dolarlık bir anlaşma imzalayarak kitabın yayın hakkını satın aldı.

Nihayet kitap 30 Haziran 1997'de çıktı. Ve sadece bir hafta sonra ABD yayın hakları Scholastic yayınevi tarafından 150 bin dolara satın alındı.

YÜZDE 40'I YETİŞKİN
Kasım 97'de Harry Potter çılgınlığı İngiltere sınırlarını aşmıştı. Kitap 8 ülkede yayınlanmış, 100 binli satış rakamlarına ulaşmış ve yazarına daha sonra sayısını kendisinin de unutacağı ödüllerin ilkini kazandırmıştı. 'Felsefe Taşı', New York Times'ın en çok satanlar listesinde 79 hafta kalmayı başardı.

Bir yıl sonra Rowling serinin ikinci kitabı olan 'Sırlar Odası'nı çıkardı. İkinci kitap da New York Times'ın listesinde 54 hafta kaldı. Araştırmalar 7-13 yaş grubu için yazılan kitabı okuyanların yüzde 40'ının yetişkinler olduğunu gösteriyordu. Rowling de trende giderken kravatlı, ciddi görünüşlü birçok işadamının gazetelerinin arasına Harry Potter'ı koyarak okuduğunu belirtti.

FAHRİ DOKTORA ALDI
Kitabın gördüğü ilgi de Warner Bros'u harekete geçirdi. Aylar süren pazarlıklardan sonra Ekim 1998'de kitabı beyazperdeye aktarma anlaşması imzalandı. Rowling kitaplarını Haziran'da yayınlama geleneğini sürdürerek serinin üçüncü kitabı olan 'Azkaban Tutsağı'nı 1999'un Haziran'ında çıkardı. Ancak yayınevi kitabı basarken ilk gün okulların sona erdiği 16:00'dan sonra satılmasını şart koştu. Çünkü aylardır bu kitabı bekleyen İngiliz çocuklar kitap uğruna okulu kırmayı çoktan göze almıştı!

Üç kitapla şöhretin doruğuna çıkan yazar, çocukları kitap okumaya teşvik etmesinden dolayı St.Andrews Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı kazandı. Newsweek, Stern gibi dergiler Potter çılgınlığını kapak yaptı. Serinin 4'üncü ve şimdilik son kitabı olan 'Ateş Kadehi' ise 8 Temmuz 2000'de İngiltere'de piyasaya çıktı.

Rowling artık 4 kitabı 200'ü aşkın ülkede 116 milyon adet satan, 47 dile çevrilmiş bir yazar. Sunday Times onu her yıl hazırladığı en zenginler listesinde Madonna'nın ardından ikinci sıraya aldı.

Bizde 310 bin sattı
Harry Potter serisinin dört kitabı (Felsefe Taşı, Sırlar Odası, Azkaban Tutsağı ve Ateş Kadehi- Yapı Kredi Yayınları) bizde 310 bin kişi tarafından satın alındı.

Kitapların Türkiye'deki editörü Ayça Sabuncuoğlu şöyle diyor: "Kitap çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Harry Potter'ı anlatmak çok zor. Kitapları birkaç cümleyle özetlemek mümkün değil. Okumak gerek. İlk kitabı okuyan, seriyi bitirmeden bırakmıyor. Bugüne kadar 310 bin adet Harry Potter kitabı sattık. Okuyucu tarafından kolayca anlaşılıyor. Karakterler çok sempatik. Büyücülük ve sihir gibi kavramlar koyu Katolik ülkelerde eleştiri aldı. Ne var ki çocuk psikolojisi uzmanları, bu ve benzeri kitapların çocuklar üzernde gayet olumlu etkiler bıraktığını söylüyor.

YARIN
125 milyonluk filme Coca Cola 150 milyon dolarla sponsor oldu!.. Potter soyadlı aileler bebeklerine Harry adını koyuyor...

Altuğ SOYTUNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır