kapat

17.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FED sürpriz yapmadı
ABD'de beklenen oldu ve Merkez Bankası faizleri 0.50 puan artırdı. Ancak Greenspan, borçlanma maliyetlerinin yükselmesi halinde yeni artırımlara gidilebileceğini söyledi

Tüm dünya piyasalarında haftalardır süren tedirginlik "şimdilik" sona erdi ve ABD Merkez Bankası (FED), kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0.50 artırdı. Böylelikle ABD'de faizler son beş yılın en yüksek artışını yaşarken, tüm dünya piyasaları herhangi bir sürpriz karar çıkmaması nedeniyle rahat bir nefes aldı. Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) kararının ardından Dow Jones Endeksi günü TSİ 21.50 itibarıyla yüzde 0.4 yükselişle geçti. Ancak FED'in faiz artırımı oyununda perde henüz kapanmadı.

Dünkü toplantının ardından bir açıklama yapan ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, "Bugün sergilediğimiz tutum agresif olarak görülebilir, ama piyasalar bu artırımı zaten satın almıştı. Ancak, "Artırım oranı yeterli mi?" diye sorarsanız, borçlanma maliyetlerinin yukarı çıkması halinde, artırıma yatkın bir ortam sözkonusu olabilir" dedi. Yani, tüm piyasalar birkaç ay daha ABD ekonomisinin verilerini dikkatle izleyecek. Açıklamanın ardından ABD'deki faiz oranları, yüzde 6 dolayında seyreden Libor'un üzerine çıkmış olacak.

ENFLASYON DÜŞÜK
Dün, toplantı öncesinde kulislerden gelen olumlu haberler, Avrupa borsalarını yükseltti. ABD Çalışma Bakanlığı, bir önceki ay yüzde 0.7 oranında yükselen tüketici fiyatlarının Nisan ayında değişmediğini açıkladı.

Yüzde 0.1 olarak beklenen artışın gerçekleşmemesi, FED'in toplantısından önce piyasalara moral verdi. Bu moralle atağa kalkan Avrupa borsaları, günü yükselişle kapattı. Ancak kor enflasyonun yüzde 0.2 oranında artış göstermesi, bundan sonrası için de dikkatli olunması gerektiği sinyalini verdi. Dünya borsaları da kararı olumlu karşılarken, İMKB dünü yüzde 2.82 artışla, 17 bin 492 puandan kapattı.

Borsalar çıkışta
BorsaDeğişim (%)
Dow Jones*1.14
Londra1.13
Paris2.58
Frankfurt2.44
Atina0.45
Tokyo1.37
İMKB2.82
Tayland3.20
Tayvan3.10
Hong Kong1.87
Arjantin-0.4
Brezilya*1.24
*TSİ 22.30


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır