kapat

17.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DPT: TEFE hız kesecek
Mevsimsel etkilerin ortadan kalkmasıyla birlikte TEFE genel endeksindeki artış hızının önemli ölçüde azalması bekleniyor.

DEVLET Planlama Teşkilatı (DPT), geçen Nisan ayında Türk Lirası'nın (TL) reel olarak yüzde 0.9 oranında değer kazandığını açıkladı. DPT'nin aylık değerlendirmesinde, Nisan ayı itibariyle 1 dolar ve 0.77 Euro'dan oluşan döviz sepetindeki gelişmelerin, hedeflendiği şekilde yüzde 1.7 olarak gerçekleştiği hatırlatıldı. TL'nin geçen ay yüzde 0.9 oranında reel değer kazandığı belirtilirken, TL'nin Ocak-Nisan döneminde de kümülatif olarak yüzde 5.5 oranında değerlendiği ifade edildi. Değerlendirmeye göre, yılın ilk 2 ayında özellikle ağır kış koşulları nedeniyle tarım sektörü fiyat artışlarının yüksek seviyede seyretmesi toptan eşya ve tüketici fiyatları artış hızının beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesine neden oldu. Bununla birlikte, Şubat-Nisan döneminde özel imalat sanayi fiyat artış hızı önemli ölçüde yavaşlamaya başladı. Kamu imalat sanayi fiyat artış hızı da Nisan ayında önemli ölçüde yavaşlama eğilimine girdi. Nisan ayında madencilik, imalat sanayi ve enerji sektörlerinde fiyat artış hızlarının, döviz sepeti aylık artışına yakın gerçekleştiği gözlenirken, bu, özel sektörün uygulanan anti enflasyonist programa uyum sağlamaya başladığı şeklinde yorumlanıyor. Tarımda ise fiyat artış hızı, ortalamaların 2-3 puan altında gerçekleşirken, bu gerilemenin önümüzdeki aylarda artarak devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde mevsimsel etkilerin ortadan kalkmasıyla birlikte TEFE genel endeksindeki artış hızının da önemli ölçüde yavaşlayacağını gösteriyor.

PARİTE SIKINTISI
İhracatçı birliklerinin kayıtlarına göre, Ocak-Nisan dönemindeki ihracat artışı yüzde 2.8 oldu. Bu dönemde özellikle demir ve demir dışı metaller, taşıt araçları, elektrikli ve elektronik cihazlar, kimyevi maddeler, çimento ve toprak ürünleri sektörlerinde ihracat artışı sağlandı.

Yılın ilk aylarında ihracattaki artışın sınırlı kalmasında, ABD Doları'nın Euro'ya karşı önemli ölçüde değer kazanmasından kaynaklanan parite etkisi de belirleyici oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır