kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maçı beklemişler
Kışlalı suikastını itiraf eden Necdet Yüksel, bombayı 20 Ekim'deki Galatasaray-Chelsea maçının devre arasında koyduğunu söyledi.

GAZETECİ-yazar Ahmet Taner Kışlalı'yı katledenlerin, Tevhid örgütünden ayrılarak "Kudüs Savaşçıları" adı altında yeniden örgütlendikleri saptandı. Tetikçilerine "Kudüs Komandoları" da denilen örgütün bombacısı Necdet Yüksel emniyetteki sorgusunda, Kışlalı cinayeti ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksel, Kışlalı'nın arabasına bombayı kendisinin koyduğunu, Tekin kod adlı Ferhan Özmen'in de gözcülük yaptığını bildirdi. Yüksel, "Bombayı arabanın üzerine görülecek şekilde koydum. Amacımız öldürmeye yönelik değildi, korkutmak ve birtakım yerlere mesaj vermekti" dedi. Bombayı nasıl yerleştirdiklerini ayrıntılı biçimde anlatan Yüksel, olaydan 20 gün önce Kışlalı'nın evinin çevresinde keşif yaptıklarını belirterek, bombayı 20 Ekim'de Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan Galatasaray-Chelsea maçının devre arasında yerleştirdiklerini söyledi.

Bu saati özellikle seçtiklerini belirten Yüksel şu bilgiyi verdi: "Maç önemliydi. Biz de sokakların sakin olduğu bir zaman kolluyorduk. Arabanın bulunduğu yerin karşı çaprazında diğer siteye ait bekçi kulübesi vardı. Bekçiye görünmeden maç saatinde bombayı yerleştirmeyi kararlaştırdık. Maçın ilk devresi sonrası sokağa geldik. Sokak ve bekçi kulübesi boştu. Saat 23.00'e geliyordu, bombayı yerleştirip gittik."

ÇEMBER DARALIYOR
Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorguda Selam grubu lideri Hasan Kılıç'ın verdiği bilgiden yola çıkan polis, Hakkı Selçuk Şanlı, Necdet Yüksel ve eşi Nimet Yüksel, Ferhan Özmen ve eşi Feride Özmen, Yavuz Demir ve Fadime Güzer'i gözaltına aldı. Mumcu sorgulaması sırasında itirafçı olan Kılıç, Tevhid'in İran bağlantılarını anlatarak İstanbul'da bulunan bir örgüt mensubunun adını verdi.

Bu itiraftan yola çıkan polis İstanbul'daki örgüt mensubunu takibe aldı. Bu takip sonucu Necdet Yüksel'i bulmak için Sincan'da baskın yapılmaya başlandı. Baskınlardan haberi olan ve etrafındaki çemberin daraldığını hisseden Yüksel örgütün kendisine emanet ettiği cephanelikten kurtulma kararı aldı. Silahları Peçenek ve Çemşit Köyü yakınlarına atan Yüksel, Etimesgut'ta bir evde yakalandı. Yüksel'in verdiği bilgiler ışığında Özmen ve Şanlı da İstanbul'da ele geçirildi.

İRAN BAĞLANTISI
Suikastı itiraf eden Yüksel, örgütün talimatları İran'dan aldığını, kendisinin İran bağlantılarını bilmediğini kaydetti. Yüksel, örgütsel konum itibariyle kendisinin üstünde bulunan bir kişinin kod ismini de verdi. Yüksel'in de aralarında yer aldığı Kudüs Savaşçıları konusunda yetkililer, "İran'ın kullandığı bu tipte çok sayıda grup olduğunu tahmin ediyoruz" dedi. Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'da ölü ele geçirildiği evde de "Kudüs Savaşçıları" yazılı kimlik bulunmuştu.

Bu arada Sincan'da bulunan bombaların incelemesinde Ferhan Özmen'in parmak izine rastlandı. Özmen ve Şanlı'nın yasadışı Tevhit grubunun askeri kanat sorumluları olduğu bildirildi.

Öte yandan, Mumcu olayıyla ilgili teşhis edilen 3 İranlı'dan birinin halen bu ülkede bir gazete veya matbaada çalıştığının tespit edildi. Mumcu olayına karışan bir Türk'ün de İran'da bulunduğu kaydedildi. Ünsal ERGEL

İran bağlantısı
GAZETECİ-yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın arabasına bomba koyduğunu itiraf eden Tevhid (Selam) örgütü üyesi Necdet Yüksel'in, Sincan'da gösterdiği yerde bulunan 2. cephanelikte, 75 kilo C-4 tipi patlayıcı, 30 tabanca, 4 otomatik tabanca, 8 lav silahı bulundu. Bulunan malzemeler arasında Kışlalı cinayetinde kullanılan bomba düzeneklerinin aynısı da yer alıyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi silahların İran'dan geldiğini söyledi.

EMEÇ'TE DE AYNI SİLAHLAR
Görenleri şaşkına çeviren malzemeler arasında, 250 gramı bir arabayı havaya uçurmaya yeten 75 kilo C-4 tipi patlayıcı, çok sayıda silah ve susturucu da yer aldı. Yüksel'in, Sincan'daki boş arazilere attığı silahların seri numaralarıyla; İrfan Çağırıcı'nın Çetin Emeç cinayetinde kullandığı silahın numarası birbirini takip ediyor. Ele geçirilen lav silahlarındaki dış seri numaralarının silindiği, ancak içeride yer alan numaraların silinmesinin unutulduğuna dikkat çekilerek, silahların nereden getirildiğinin tespitine çalışacaklarını kaydettiler.

KALKIŞMA İÇİN HAZIRLIK
Üst düzey bir Emniyet yetkilisi "Ele geçirilen silahların İran'dan getirildiğini tahmin ediyoruz" dedi. Yetkili şu açıklamayı yaptı:

"Örgüt irticai bir kalkışma için hazırlık yapmış. Kalkışma hareketinde önce C-4 tipi patlayıcılarla panik yaratacaklardı."

Ekin tarlasında neler bulundu?
2 adet Star marka tabanca, 3 adet 14'lü Browning tabanca, 10 adet Walter tabanca, 2 adet Ceze tabanca, 2 adet Baretta tabanca, 8 adet Lama tabanca, 1 adet Vizör tabanca, 2 adet Browning tabanca, 1 adet namlu, 1 adet MP-5 K otomatik tabanca, 1 adet küçük UZİ, 2 adet büyük UZİ, 8 adet lav silahı, 50 adet susturucu, 51 adet makineli tabanca şarjörü, 81 tam, 8 tane yarım yeşil renkli C-4 plastik patlayıcı, 25 tam, 6 tane yarım beyaz renkli C-4 plastik patlayıcı, 100 adet elektronik kapsül, 2 kutu normal kapsül, 6 kutu ateşleme çakmağı, rulo halinde infilak fitili, 3 adet tabanca temizleme seti, 225 gram TNT, 4 kanallı uzaktan kumanda verici, alıcı, pil kutuları, 3 adet zaman ayarlayıcı, bağlantıları yapılmış cep telefonu, mengene, mini matkap, eğe takımı, 6 adet uzaktan kumandalı kapı açıcısı, 2 adet elektronik devre, 1 adet ışığa hassas devre, 1 adet titreşimli devre. Bulunan C-4'lerin en az 300 arabayı daha havaya uçuracak miktarda olduğu belirtildi.

Suikastçılar şirket ortağı çıktı
İRAN'A kaçmaya çalışırken İstanbul'da yakalanan Kışlalı suikastı zanlısı Hakkı Selçuk Şanlı'nın, Mumcu suikastı sanığı Hasan Kılıç'la ortak şirketi bulunduğu ortaya çıktı. Kuruluş amacı uluslararası gözetleme, tahlil

ve mal sevki yapmak olan şirket, 1987 yılında Şanlı ve Kılıç tarafından kurulmuş, 1989 yılında ise feshedilmiş. Zaman Gözlem LTD adlı şirketin ortakları arasında bir de İranlı var.

Barış MUTLU (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır