kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
O bir uzaylı
Uzay Mekiği Challenger ile iki kez uzaya giden Sally Kristen Ride, danışmanlığı yaptığı ABD Başkanı Bill Clinton'a Ay'a yeniden insan gönderilmesini önermiş.

GÜLERYÜZLÜ, zayıf ve ince. Bulunduğu odada bile pek yer kaplamazken, şu karşımda duran 50'sine merdiven dayamış kadın başı sonu rakamlarla anlatılamayan uzay boşluğunda ne de minik kalmıştır kimbilir. Adı; Sally Kristen Ride. Uzaya giden ilk Amerikalı kadın astronot. Üstelik sadece astronot değil, ABD Başkanı Bill Clinton'un uzay çalışmaları konusundaki danışmanı da. Pek konuşkan değil. Soruları içtenlikle ama pek de ayrıntı vermeden yanıtlıyor.

KONUŞKAN DEĞİL
-Bir kadın olarak hem de uzayda olmak nasıl bir şey?

"Uzayda şartlar, dünyadakinden çok daha eşit. Zaten orada, yukarıda kadın ya da erkek olmanız değil, işinizi çok iyi yapmanız önemli. Bunda bir aksaklık olursa, bir daha dünyayı hiç göremeyebilirsiniz.Dr. Sally Ride, uzaya iki kez gitmiş. Her iki uçuşta da Challenger'daymış. 1983 ve 1984'de. Uzayda toplam 343 saat geçiren Ride, üçüncü yolculuğuna hazırlanırken 1986 yılında Challenger kazası yaşanmış. Mekiğinin patlaması sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiği bu kaza sonrasında Ride, uzay çalışmalarını "derin boşlukta" değil, "üniversitenin "derin karanlığında" sürdürmeye karar vermiş.

-Peki, uçuştan vazgeçip üniversiteye dönmenizde Challenger kazası etkili olmuş muydu mu?

"Aslında birçok kişi bu yönde düşündü ama gerçek bu değil. Çünkü ben kendimi bildim bileli uzay bilimiyle ilgiliydim. Uzaya gitmek en büyük hayalimdi. Bunu gerçekleştirdikten sonra da, üniversitede araştırmalar yapmayı istedim. Challenger kazasından sonra uzaya 3 yıl araç gönderilmedi. Bu süre içinde ben de üniversiteye döndüm ve kaldım."

Challenger ile iki kez uzaya giden Sally Ride uçuşlarda mühendis olarak görev yapmış. Bugün uzay boşluğunda dönüp duran iki haberleşme uydusunu yörüngeye yerleştiren kişi Sally...

Peki ya korku, heyecan, bilinmeyene, derin ve uzağa yolculuk... Bunlar konusunda ne düşünüyor Sally. "Doğrusu ilk uçuşum çok heyecan vericiydi. İlk kez yaşadığım bir şey olduğu için... İkincisinde çok da heyecan duymadım. Korkuya gelince... Fırlatma anında korkacak kadar vaktiniz bile olmuyor. O an herşeyi kontrol altında tutmanız, bütün göstergeleri o büyük sarsıntı içinde bile gözden kaçırmamanız gerek. İş bitip yörüngeye oturduğunuzda nerede olduğunuzun farkına varıyorsunuz, o zaman da korku hiç aklınıza gelmiyor. Zaten uzay uçuşlarında korkuyu yaşamayacak kişiler seçiliyor."

"Doğal olarak uzay hastalığı da pek yaşamadınız."

"Hayır, yaşamadım. Zaten böyle bir durum olsa bile iki günde geçiyor. Yerdeki çalışmalarda bu tür hastalıklar yaşanmasını önleyen egzersizler yapılıyor."

UZAYDA FISTIK EZMESİ
Ya yemek...

Sally için yemek "ne yukarıda ne de aşağıda" hiçbir zaman sorun olmamış. Zaten son uçuşta yanlarında fıstık ezmesi ve ekmek bile almışlar. Artık uzaya gitmediğine göre Sally Ride şimdi neler yapıyor? Başkanın uzay çalışmaları danışmanlığını yapmak dışında üniversitedeki araştırmaları da sürüyor. Başkana Ay'a tekrar insan gönderilmesini de önermiş.

FÜGEN ÜNAL ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır