kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Memecan ABD basınında
SABAH'ta yayınlanan karikatürlerini İnternet aracılığıyla Amerika'dan Türkiye'ye gönderen ünlü çizer Salih Memecan, New York Times Gazetesi'ne konu oldu.

AMERİKA'NIN en saygın gazetelerinden New York Times'da, Douglas Frantz'ın kaleme aldığı "Türkiye'deki hayata uzaktan bakış" başlıklı yazıda, SABAH çizeri Salih Memecan ve çalışmaları anlatıldı.

New York'ta yaşayan Salih Memecan'ın, en etkili politika çizerlerinden biri olduğunu vurgulayan Douglas Frantz, yazısında ünlü çizerin, Amerika ve Türkiye arasındaki mesafeye rağmen işinde harikalar yarattığını kaydetti. Memecan'ın çizgilerinde kolay ve net bir Türkçe kullandığını ifade eden Frantz, bu çizimlerin Princeton Üniversitesi'nde Türkçe öğrenmeye başlayan öğrencilere gösterildiğini belirtiyor ve aynı üniversitede görevli Türkçe Profesörü Erika Gilson, yorumlarına yer veriyor. Prof. Gilson, "İyi bir gözlemci ve çizdikleri anlaşılır" dediği Salih Memecan'ın karikatürlerini, Türkiye'deki sosyal ve politik konuları anlatmak, tartışmak için derslerde öğrencilerine gösterdiğini söylüyor.

GECE ÇALIŞIYOR
Douglas Frantz, New York Times Gazetesi'ndeki yazısında sözlerine şöyle devam ediyor: "Salih Memecan, saat farkı nedeniyle her gece yarısı, ertesi günün gündemine göre çizdiklerini Türkiye'ye yolluyor. SABAH'ın birinci sayfası için siyasi karikatür, arka sayfası için ise farklı bir karikatür hazırlıyor. Ayrıca her akşam atv'de yayınlanan 30 saniyelik bir çizgi film de gönderiyor. İnternet kilitlendiğinde büyük problem yaşanabiliyor. Bir kere böyle bir durumda çizimini gönderemeyen Memecan, telefon aracılığıyla gazetedeki başka bir çizere direktifler vererek ertesi günün karikatürlerini hazırlatmış." Frantz'ın yazısında Memecan'ın da sözlerine yer verilmiş. Ailesiyle birlikte yaklaşık 18 ay önce Amerika'nın New York kentine yerleşen Memecan, "İnsanların sürekli aynı televizyon kanallarını seyrettiğini gördüm. Ben de birbirine benzer karikatürler çiziyordum. Gazetemi ve işimi sevdiğim için değiştirebileceğim tek şeyin oturduğum yer olduğunu gördüm ve Amerika'ya yerleştim" diyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır