kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nefesler tutuldu
Tüm dünya ABD Merkez Bankası Başkanı Greenspan'in bugün açıklayacağı faiz artırımı oranına çevirdi. Dün düşen Avrupa piyasaları bu gece tavşan uykusunda.

Ve tüm piyasaların dört gözle beklediği gün geldi çattı. Bütün dünya, nefesini tuttu, ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'in bugün yapacağı faiz artırımı toplantısını bekliyor. Dün, faiz artırımının hangi oranda olacağı konusundaki tartışmalar, tüm dünya piyasalarını olumsuz etkiledi. Avrupa'nın büyük borsaları değer kaybederken, Paris Borsası yüzde 0.88, Lonra Borsası yüzde 0.59 değer yitirdi. Piyasalardaki temkinli bekleyiş, şirketlerden gelen olumlu haberlere rağmen Avrupa borsalarındaki düşüşün önüne geçemezken, faiz artırımı beklentisi dünü düşüşle kapatan İMKB'nin yüzde 3.1'lik değer kaybında da etkili oldu.

Yüzde 0.50-0.75 bandındaki bir faiz artırımını satın alan piyasalar, bu oranın üzerindeki bir artırımın tüm dünya borsalarında olumsuz karşılanacağı konusunda hemfikir. Şimdi tüm dünya, enflasyonu dizginleyebilmek için 10 ayda faiz oranlarını tam beş kez artırmak zorunda kalan Greenspan'in, yeni artımın ne kadar olacağını açıklamasını bekliyor.

Analistler, FED'in faiz artırımı kararının son derece önemli olduğunu, beklenenin üzerinde bir artırımın gelişmekte olan piyasalardaki parayı tekrar ABD'ye çekebileceğini belirtiyor. Bu durumda Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan büyük bir nakit çıkışı sözkonusu olabilecek.

Artırımın beklenen seviyede olması halinde ise kendine gidecek yer arayan sermayenin, dün dolar karşısında değer kazanmasına rağmen makası kapatamayan euro ya da yene kayabileceği ifade ediliyor. Artırımın düşük olması halinde, yabancı fonların yüksek getiri sağlayan Avrupa'daki teknoloji hisselerine de kayabileceği belirtiliyor.

Piyasalarda zorlu viraj
ABD ekonomisinin bu kadar ısınmasına neden olan süreç şöyle gelişti:

Önce, 1999'un son çeyrek büyümesi rekor oranda, yüzde 7.3 olarak gerçekleşti. Ardından, ABD'de tüketim harcamaları yüzde 8.3 arttı. Gayrımenkul satışları da mart ayında yüzde 4.5 hız kazandı. Bunların enflasyon üzerine etkisi konuşulurken, bir kara haber de İstihdam Maliyet Endeksi'nden geldi. İşsizlik oranı yüzde 3.9'a düşmüş, buna karşın işçilik maliyetleri yüzde 4.3 artmıştı. Bu veriler ışığında Mart ayı enflasyonu yüzde 0.2 beklenirken 0.7 çıktı. Bunun üzerine FED yüzde 0.25'lik faiz artırımına gitti. Ardından Nisan ayı toptan eşya endeksinin yüzde 0.3 gerileme gösterdiği haberi geldi ve piyasaları biraz rahatlattı. Artık herkes Greenspan'i bekliyor.!


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır