kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çiftçi buğdaya 158 bin lira istiyor
IMF'ye verdiği Niyet Mektubu'nda 94 bin lira seviyesinde tutulan buğday fiyatıyla çileden çıkan çiftçi kendi hesabını yaptı. Yücel, "158 bin liralık fiyat tarımın devamlılığını sağlar" dedi.

IMF'YE verilen Niyet Mektubu'ndaki "buğday fiyatı hesabı" karşısında köşeye sıkışan çiftçi karşı atağa kalktı. TZOB(Türkiye Ziraat Odaları Birliği), IMF'ye karşı alternatif buğday hesabı yaptı ve en az 158 bin lira istedi.

TZOB Başkanı Faruk Yücel, hububat fiyatlarının belirlenmesinde Avrupa Birliği ortak tarım politikalarının esas alınmasını istediklerini söyledi. Yücel, şu değerlendirmeyi yaptı:

"AB'deki fiyatlar, arz ve talep koşullarından çok, çiftçi gelirleri dikkate alınarak belirlenir. Yüksek Topluluk fiyatları ile düşük dünya fiyatları arasındaki fark Topluluk üreticileri lehine tesbit edilen bir eşik fiyatla dengelenir.

Bilmem hangi ülkenin bilmem hangi borsasında fiyat belirlemesi ile Türkiye'de fiyat açıklamak ilmi gerçeğe aykırı olduğu gibi geçmiş ya da hedef enflasyonla fiyat belirlemek de yanlış olur."

Hesaplar farklı
Niyet Mektubu'na göre, 2000 yılı buğday fiyatı ABD Şikago Borsası'ndaki ton başına fiyatın yüzde 35'ini geçemeyecek. Bu fiyat halen 111.8 dolar seviyesinde olduğu için Türkiye'deki buğdayın tonuna en fazla 151 dolar fiyat verilebilecek. Buğdayın kilo fiyatı 94 bin lira seviyesinde kalacak. Geçen yıl 80 bin liradan başlayarak kademeli olarak 86 bin liraya yükselen buğday fiyatına yapılacak zam yüzde 8.5 düzeyinde gerçekleşecek.

Buna karşın TZOB iki ayrı hesap yaptı. İşte hesaplar:

* 1. Hesap: Enflasyon taahhüdüne göre belirlenecek fiyat, yüzde 25 artış esasına dayanır. Geçen yıl 80 bin lira olarak açıklanan başlangıç fiyatı, bu yıl en az 100 bin lira açıklanacaktır. Temmuz-Eylül dönemindeki ikişer bin liralık fiyat artışları ile alım dikkate alındığında 86 bin liralık geçen yılki fiyat, yüzde 25 artışla 107 bin 500 lira olacaktır.

* 2. Hesap: IMF'ye verilen taahhüde göre ilan edilecek fiyatın en önemli unsuru Şikago Borsası'nda oluşacak ürün fiyatı olacaktır. Doğru olan müdahale fiyatı ise üretim girdileri ve çiftçinin geliri dikkate alınarak hesaplandığnıda en az 158 bin liradır. Bu buğday fiyatı, buğday tarımının devamlılığını sağlar ve insanların göç etmesini önler.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır