kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Savaş kıtası
'Lumumba cinayeti' sonunda aydınlandı. Afrika'nın ilk bağımsızlık hareketi liderlerinden Lumumba'yı öldüren katil itiraf etti: Cesedini parçalara ayırıp asitte erittim. Cinayetin arkasında Belçika da var.

Kara Afrika'nın bağımsızlık hareketinin ilk lideri olan ancak faili meçhul bir cinayete kurban giden Patrice Lumumba'nın katili, geç kalan bir itirafta bulundu. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı Patrice Lumumba'nın cesedi ortadan kaybolmuştu. Kayıp cesedin akibeti, 39 yıl sonra ortaya çıktı. Lumumba'yı öldüren Belçikalı Gerard Soete, cinayeti işledikten sonra cesedi parçalara ayırdığını, delil kalmaması için de sülfirik asitte erittiğini söyledi.

İÇ HESAPLAŞMA DENMİŞTİ
Başkan Lumumba, 17 Ocak 1961'de ayrılıkçı Katanga eyaletinin başkenti olan Elisabethville'de (bugünkü Lubumbashi) öldürüldü. Ancak cesedi bulunamadı. Cinayetin Kongolu kabileleri arasındaki bir hesaplaşma yüzünden işlendiği söylendi. Ancak kısa süre önce Flaman sosyolog Ludo De Witte, piyasaya sürdüğü "Lumumba Cinayeti" isimli araştırma kitabında da, cinayette Belçika'nın büyük rol oynadığını yazdı. Witte, Kongo'nun bağımsızlığını ilan edişinden 7 ay sonra Başbakan'ın, ülkenin Batı'nın etkisinden çıkmasını önlemek amacıyla ortadan kaldırıldığını belirtti.

"DELİL BIRAKMA" EMRİ
Katil Soete, yaptığı açıklamada cesetleri cinayet yerinden 220 kilometre uzaklıktaki araziye attığını, dönemin İçişleri Bakanı Godefroid Munongo'nun, hiçbir delil bırakmamasını emrettiğini, bunun üzerine, cesedi parçalara ayırıp sülfirik asite attığını belirtti. Soete, "Belçikalı yetkililer oradaydı, ama bana bir şey yapma demediler" dedi. 80 yaşındaki Soete, bu sırrı, 18 yıl boyunca karısından bile sakladığını söyledi.

DİPNOT
Eski adı Zaire olan ülkede 200 etnik kabile yaşıyor


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır