kapat

16.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dikkat! Ölüm tehlikesi
Hollanda'daki havai fişek faciasında yanan binalardan havaya müthiş miktarda kanserojen asbest maddesi yayıldı. Yetkililer semti kapattı, halkı uyarıyor: Evlerinizi sakın süpürmeyin!..

ENSCHEDE kentinde geçtiğimiz günlerde yaşanan havai fişek faciasında ikinci perde... Rohbek semtinde patlayan fabrika 400 evi bir anda kül edince havaya yüksek oranda kanserojen asbest maddesi karıştı. Binaların özellikle çatı ve pencerelerinde yapı ve yalıtım malzemesi olarak kullanılan "asbest" son derece zehirli bir madde. Yetkililer harabeye dönen Rohbek'e giriş çıkışları kapattı. Kurtarma ekipleri çalışmalarını özel giysiler içinde ve ağızlarını kapatarak gerçekleştiriyolar. Kentin üzerini kalın bir duman tabakası sarmış durumda.

Semt dışında, 2.5-3 kilometrekarelik alanda oturanlar ise asbeste karşı uyarıldı. Evlerin önünün ya da sokakların kesinlikle süpürülmemesi istendi. Özel kıyafetli ekipler sokakları tazyikli suyla yıkayarak zehiri temizlemeye çalışıyor. Asbest, uzun süre solunması halinde kansere ve kalp hastalıklarına yol açıyor.

2 ÜLKEDE DAHA: 7 ÖLÜ
Korkunç olayın ardından yaralı sayısı 600'e ulaştı. Halen 62 kişinin durumu ağır. Hollanda'daki facianın yaraları sarılmadan, İspanya'da da bir havai fişek fabrikasında patlama oldu. Ülkenin doğusundaki Rafelcofer kasabasındaki bir fabrikada meydana gelen patlamada 5 kişi öldü, 80 kişi de ağır yaralı. Patlamanın nedeni henüz belirlenemedi. Meksika'da ise havai fişek deposunda meydana gelen patlamada bir kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Meksika haber ajansı Notimex, ülkenin batısındaki Nayarit eyaletinin başkenti Tepic'de meydana gelen patlama sonucu 10 evin de hasar gördüğünü duyurdu. Sık sık havai fişek kazalarının ölümlere yol açtığı Meksika'da, geçen yıl kuzeydeki Celaya kentinde meydana gelen havai fişek patlamasında 50'den fazla kişi ölmüştü.

Enkaz altında 3 Türk var
PATLAMA sırasında bölgede bulunan Türklerin akibeti netlik kazandı Kayıp Türkler'in sayısı 10 olarak açıklanmıştı. Ancak dün akşam saatlerinde bu sayı 3'e indi. Aynı aileden Süleyman Şahin Temel (37), karısı Havva Temel (27) ve çocukları Mertkan'ın (5) yaşamını yitirdiği sanılıyor. Türk ailesinin evinin, yanan fabrikaya 40 metre uzaklıkta olduğu açıklandı. Olay anında evde bulunan ailenin evi tamamen kül oldu.

TÜRKLER LOJMANA TAŞINIYOR
Evini yangında kaybeden ve spor salonlarında geceleyen Türk aileler devlete ait lojmanlara yerleştirilmeye çalışılıyor. Şu anda spor salonlarında aralarında Türkler'in de bulunduğu 360 kişi barınıyor. Kentteki bir banka da yangında evlerini kaybedenlere kişi başına 100 guldenlik (yaklaşık 25 milyon lira) acil yardımda bulundu.

En tehlikeli atık
GENELLİKLE inşaat sanayinde kullanılan asbest, en tehlikeli sanayi atıkları arasında yer alıyor. Asbest maddesinin uzun süre solunması, bronş kanserine yol açar. Solunum yetmezliği, kuru öksürük, hırıltılı solunum, kilo kaybı ve iştahsızlık ortaya çıkar. Tozların birikmesi sonucu akciğer dokusu sertleşir, bu da çeşitli akciğer ve kalp hastalıklarına neden olur.

Yalçın ÇAKIR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır