kapat

28.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Teknoloji yatırım artmalı
Krize rağmen büyüyen yazılım şirketi Sun'ın Genel Müdürü Mehmet İyimen, "Bilgi teknolojilerine aktarılan para çok düşük. Pazarı büyütmeliyiz" dedi

METE TANSU

2000 yılı sorunu geçen yıl tüm bilgisayar şirketlerini olumsuz etkiledi. Özellikle yılın ikinci çeyreğinden itibaren açıklanan tüm şirket bilançolarında bilişim şirketlerinin gerilemesi sözkonusuydu. Bu durumdan ancak yüksek teknoloji konusunda faaliyet gösteren şirketler az etkilendi. Sun Microsystems, bu şirketlerden biriydi. Yatırımlarını daha çok Internet üzerine odaklayan şirket, net kârını yüzde 28 artırdı. Çok yüksek olmamasına rağmen trend içinde iyi bir yer bulan bu oranı ve Sun'ı, Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmet İyimen ile konuştuk.

Bütün dünyayı etkileyen krizden siz ne kadar etkilendiniz?

Kriz olduğu noktada ürün olarak bakmak lazım. Bazı şirketler ürünlerini indirect olarak satıyor. Biz onlardan farklıyız. Biz Sun olarak teknoloji alanında yürümeyi tercih ettik. Ve özellikle Internet'in geleceğini ilk gören şirketlerden biriyiz. Bu yüzden de internetin yayılması için çaba gösteriyoruz.

Türkiye'deki bilgi teknolojileri pazarı sizce doymuş durumda mı?

Türkiye'nin GSMH'si 250 milyar civarında. Ve büyüme hızı da yüzde 5'lerde. Buna göre Türkiye 17-20'inci sıralarda yer alıyor. Ama bilgi teknolojilerine aktarılan para çok düşük. Bu sıralamada daha çok gerilerdeyiz. Bü yüzden bu pazarın büyümesi gerekiyor. Teknoloji yatırımlarının artırılması gerekiyor.

Internetsiz bir hayatın artık kalmadığı globalleşen dünyada, Türk halkı internete alıştı mı?

Bence oldu. Ama daha bu süreç tamamlanmadı. Türk halkını internete adapte edecek bir alt yapı eksikliği hâlâ duyuluyor. Tabii bunun yanında mali imkansızlıklar da çok önemli.

Şu an dünyayı kasıp kavuran e-ticaret'ten, sizce Türkiye yeterince faydalanabiliyor mu?

Ben böyle bir şeyi kabul etmiyorum. Çünkü e-ticaret'in sınırları yok. Mesela oturduğunuz yerden amazon sitesine girip sitediğinz kitabı ısmarlayabilyorsunuz. E-ticareti sadece alışveriş olarak bile tanımlamamak lazım, bu aynı zamanda bir eğlence. Tabii ki Türkiye'nin de bu yolda bir atılım yapması gerekiyor. Bu da yavaş yavaş gerçekleşecek.

2000 yılı sorunu Türkiye'yi nasıl etkiler?

Benim kişisel fikrim, Türkiye diğer ülkelere oranla 2000 yılı sorunundan daha az etkilenecektir. Bunun nedeni ise teknolojiye fazla bağlı olmamamızdan kaynaklanıyor. Ama tabii ki bu film siyah-beyaz değil. Düşünsenize 2000 yılında bilgisayarın yer aldığı tüm sistemler birden iptal olacak. Gelişmiş ülkeler bu sorunu çözmek için çeşitli projeler gerçekleştiriyorlar.

En çok hangi sektörlerle iş yapıyorsunuz?

Finans, kamu, telekom, üretim, enerji ve medya ağırlıklı olarak çalıştığımz sektörler. Bunların içinde finans, kamu ve telekom belki biraz öne çıkabilir.

PC kullanıcılarına büyük kolaylık olarak gösterdiğiniz StarPortal programı ne gibi özelliklere sahip?

Yeni tanıttığımız StarPortal sistemi, şirketlerin ofis yazılımlarına yatırdığı yüksek meblağları önleyecek bir sistem. Artık tüketiciler, web sitesi üzerinden kelime işlemcisi kullanacaklar. Böylelikle masraflar da azalmış olacak. Bu sistemin 2000 yılı baharında başlamasını hedefliyoruz. Ama şimdiden 15 gün içinde 250 bin sipariş aldık.

Bilgi teknolojileri sektöründe bulunan bir kişi olarak, bu sektöre merak duyan gençler için neler tavsiye etmek istersiniz?

Genç arkadaşlara en büyük tavsiyem herşeyi okuldan beklememeleri. Eskiden bilgisayar kullanmak için mühendis olmak gerekiyordu ama şimdiki durum çok farklı. Günümüzde artık bilgisayar kullanmak şart oldu. Gençler daha çok merak etmeliler. Ve her zaman bilginin peşinde koşmalılar. Bir de mutlaka heves ve merat ettikleri işe girsinler. Çünkü çoğu mezun oldukları okulardan farklı branşlarda çalışıyorlar. Bu da onların mutlu olmalarını etkiliyor.

Siz aradığınızı bulup, hedeflerinize ulaştınız mı?

Evet, bu yüzdende çok mutluyum. Amacım bu şirketten emekli olmak. Ben 1975 yılında bu işe girdiğimde bilgisayar dendiği zaman, insanlar biraz durup düşünüyorlardı. Ama ben kendi branşımla ilgili bir sektörde çalışıyorum ve bu yüzden huzurluyum.

Size son olarak Sun'ın hedefleri desek...

Teknoloji alanında bir numara olmak en büyük hedefimiz. Başarılarımkız devam ettirmek istiyoruz. İnternet ve Network'ün yayılmasını sağlamak istiyoruz.

İyimen, bilgi teknolojileri ve 2000 yılı sorunu ile ilgili bir tespitini de bizlerle paylaştı: "ABD'de 2000 yılı sorunu yüzünden bankalarda problem olacağını düşünen birçok kişi parasını şimdiden çekmeye başlıyor ve bunların başını da bilgi teknolojileri sektöründe çalışanlar çekiyor. Yani iş düşünülenden daha ciddi."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır