kapat

28.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Baba'ya kıyak şahitlik
CMUK'ta reform sayılacak değişiklik kabul edilirse, Cumhurbaşkanı dışındaki herkes mahkemede şahit olarak dinlenebilecek

Ersin BAL

ANKARA - Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda (CMUK) reform sayılacak nitelikte değişiklikler öngören yasa tasarısı, mahkemede yapılacak şahitliğin usulüne ilişkin yeni düzenlemeler de getirecek.

Tasarı TBMM'de kabul edilirse, Cumhurbaşkanı dışındaki herkes duruşmalara tanık sıfatıyla çağrılabilecekler. Cumhurbaşkanı'nın tanıklığını gerektiren durumlarda ise ifade, Cumhurbaşkanlığı köşkünde alınacak. Cumhurbaşkanı isterse ifadesini yazılı olarak verebilecek.

Tasarının 46'ncı maddesinde yer alan ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan ve bakanların tanık olarak nasıl ifade vereceklerine ilişkin düzenleme şöyle:

"...Cumhurbaşkanı tanık sıfatıyla duruşmaya çağrılmaz. Cumhurbaşkanı'nın tanık sıfatıyla beyanı konutunda alınır. Cumhurbaşkanı bu beyanını yazılı olarak gönderebileceği gibi, beyanı hakim tarafından tutanağa geçirilmek suretiyle de alınabilir.

Başbakan ve Bakanlar ile TBMM üyeleri tanık sıfatıyla Ankara mahkemelerinde de dinlenebilirler."

YEMİN METNİ
1929 tarihinde yürürlüğe giren CMUK'un 57'nci maddesinde yer alan tanıklık yemini de yeni yasa ile kısaltılacak. Yemin metninde yer alan "Bir şey saklamaksızın ve bir şey katmaksızın kimseden korkmayarak ve tesire kapılmayarak" sözcükleri yeni yasada yer almayacak ve yemin metni sadece, "bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim" şeklinde olacak.

Halen uygulamada olan 70 yıllık CMUK'un 57'inci maddesinde yer alan yemin metni ise şöyle:

"...Bir şey saklamaksızın ve bir şey katmaksızın kimseden korkmayarak bir tesire kapılmıyarak bildiğimi namusum ve vicdanım üzerine dosdoğru söyleyeceğime yemin ederim..."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır