kapat

28.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vali'ye gözyaşı
Recep Yazıcıoğlu'nun makamına akın eden Erzincanlılar Vali'ye sarılıp ağladılar "Seni unutmayacağız" dediler

Alpay YALÇINKAYA (SHA)

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın göreve geldiği günden bu yana çıkarmaya çalıştığı Valiler kararnamesi nihayet kesinleşti. Kararname'nin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle, Erzincan'ın 9 yıllık Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun odası Erzincanlılar'ın akınına uğradı.

Erzincan Valiliği'nde dün olağanüstü bir gün yaşandı. Yazıcıoğlu'nun odası, uğurlamak için gelen Erzincanlılar nedeniyle ana-baba gününe döndü. Yazıcıoğlu, vatandaşların yoğun ilgisi karşısında duygulu anlar yaşadı. Ziyaretçiler arasında, merkeze alınan valilerden Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek'in halası da bulunuyordu. Yazıcıoğlu'na sarılıp ağlayan Emsal Civelek, "Sayın Valim, vatanı için çalışanların sonu neden böyle oluyor? Yeğenimi de merkeze aldılar. Dürüst insanlara neden böyle yapıyorlar?" diye yakındı.

"POLİTİKAYA GİRMEM"
Vatandaşları teselli etmeye çalışan Yazıcıoğlu, kendi üzüntüsünü de gizleyemedi ve "Bekliyorduk ama, 9 yıl çalıştığım bir yereden ayrılmak beni de üzüyor. Ben de Erzincanlı olmuştum. Ama önemli olan gönüller bir olsun. İyi ve kötü günler geçirdik, depremler gördük, sıkıntılar çektik, hayırlısı ne ise o olsun" diye konuştu. Bugüne kadar çalıştığı hiçbir bölgede politik arayış içine girmediğini ve bölge insanları için çıkar gözetmeksizin görev yapmaya çalıştığını belirten Yazıcıoğlu, "Politikaya atılırsak, doğru olmaz. Doğu'da görevimizi doldurduk. Bu bölgede 9 yıl gibi uzun süre kalan vali yoktur. Bu rekor benim" dedi.

SÜRPRİZ VALİ
Kararname ile toplam 57 değişiklik yapıldı. 21 ile yeni Vali atandı. 18 Vali yer değiştirdi, 18 Vali de merkeze alındı. Bakan Tantan yeni Valileri genellikle hukukçular arasından seçti. Mülkiye Başmüfettişleri ile Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanı ve Hukuk Müşaviri de Vali oldu. Bakan Tantan, "Polisten vali olmaz" diyen Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu'nu merkeze alırken tavsiyesini de tuttu ve yeni vali atarken emniyet kökenli isimleri dışarda bıraktı. Emniyet kökenli valilerden ise, Emniyet Müdür eski Yardımcısı olan Muğla Valisi Cemil Serhadlı'yı Diyarbakır'a kaydırdı, yine emniyet kökenli Muş Valisi Ali Akan'ı Karaman Valisi olarak atadı. Emniyet Kökenli Orhan Taşanlar ise merkeze alındı. Kararnamede Gebze ve Turgutlu Kaymakamları da ilk kez vali oldu. Kars Valiliğine getirilen Nevzat Turhan, polis içindeki mafya ve çete iddialarına el koyan raporlar hazırlayan ve Tantan'ın teşkilat içinde yaptığı çete operasyonlarının mimarıydı. Turhan, Susurluk sürecinde de kayıp silahlar gibi önemli soruşturmalara imza atmıştı. Kararnameye sürpriz bir de isim eklendi. DSP'li eski Bakan Metin Şahin'in göreve getirdiği Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Erol Arıkan Siirt Valisi oldu.

MERKEZE ALINANLAR
Merkeze alınan Valiler şunlar: Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu, Artvin Valisi Ömer Büyükkent, Bingöl Valisi Süleyman Kamçı, Bursa Valisi Orhan Taşanlar, Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu, Gümüşhane Valisi Mustafa Çetin, Karabük Valisi Cemal Ayman, Karaman Valisi Hakkı Teke, Kars Valisi Hüseyin Atak, Malatya Valisi Atilla Vural, Siirt Valisi Osman Acar, Tekirdağ Valisi Zeki Şanal, Trabzon Valisi İ.Gürbüz Civelek, Van Valisi Abdulkadir Sarı, Yozgat Valisi Kaya Uyar, Iğdır Valisi Şemsettin Uzun.

Sütçüler üzgün Kolacılar memnun
YAZICOĞLU'NUN merkeze alınması, Erzincan'da süt satışıyla uğraşanları üzerken, kolacıları da sevindirdi. Yazıcıoğlu, yeni öğretim yılına başlanması dolayısıyla okul yöneticilerini uyarmış, "Kantinlerde hiçbir şekilde kola satışı yapılmayacak, öğrencilere sadece süt, ayran, su gibi içecekler verilecek" demişti. Olay Vali, bu kararının gerekçesini "Kola, besleyici hiçbir değeri olmayan, içinde sadece şeker ve boya bulunan bir içecektir. Üstelik bir süre içenlerde alışkanlık yaptığına ilişkin yaygın iddialar da mevcuttur" diyerek açıklamıştı. Emrinin titizlikle uygulanmasını isteyen Yazıcıoğlu, aksine davranan okul yöneticileri hakkında disiplin soruşturması yapacağını vurgulamıştı.

Yazıcıoğlu, Tokat ve Aydın valiliği döneminde de, içki ve sigara satışına ciddi sınırlamalar getirmiş, bu nedenle "Dördüncü Murat" lakabını almıştı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır