kapat

28.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
3 darbe 1 cenaze
27 Mayıs'tan 12 Mart ve 12 Eylül'e... Türkiye'nin kader dönümlerinde rol alan tüm subay ve "sivil aktörler" dün Muhsin Batur'un cenazesindeydi

En çok yaveri üzüldü
27 Mayıs 1960, Eskişehir'de gözaltına alınan Adnan Menderes'i askeri uçakla başkente getiren Muhsin Batur'du... 22 Şubat 1962'de Kurmay Albay Talat Aydemir'in giriştiği ayaklanmada Hava Kuv. Kom. İrfan Tansel, Eskişehir 1'inci Hava Üssü'nde Tuğgeneral Muhsin Batur'un yanına "sığındı"... Mart 1971'de "solcu-milliyetçi" fikirlerden etkilenen bir grup subay, K.K.K Faruk Gürler ile Batur'a güveniyordu. Batur ve Gürler, son anda diğer komutanlarla anlaşıp 12 Mart 1971 darbesini gerçekleştirdiler.

Batur'un Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilişinden önce Levent Camii'nde kılınan namazda ve törende yaveri Galip Bülbül gözyaşlarına boğuldu. Bülbül, bu kader anlarında Batur'un hep yanındaydı.

KİMLER KATILMADI
* Emekli Orgeneral Necdet Üruğ

Genelkurmay eski Başkanı Necdet Üruğ cenazeye gelmedi. Üruğ'un cenazeye gelmemesi çeşitli yorumlara yolaçtı. Emekli Orgeneral Üruğ'un dayısı Genelkurmay eski Başkanı Faruk Gürler'di. Gürler ile Batur, 12 Mart darbesine imza atmışlardı. Ayrılmaz ikiliydiler. Ancak Gürler'in cumhurbaşkanlığı yolunu Batur'un kestiği yorumları yapılmıştı. Üruğ belki de bu nedenle Batur'un cenazesine gelmedi.

* Siyasi yasaklı Necmettin Erbakan

Erbakan ile Muhsin Batur ilişkisi konusunda hep bir olay anlatılır:

12 Mart 1971 askeri darbesi Necmettin Erbakan'ın Milli Nizam Partisi'ni kapattı. Siyasi yasaklı Erbakan, İsviçre'ye gitti. Ancak 1973 yılında yapılacak genel seçimlerde Sülayman Demirel'in tek başına hükümet olmasını önlemek için Erbakan, İsviçre'den getirildi ve Milli Selamet Partisi kuruldu. Erbakan'ı İsviçre'den gelmeye ikna edenlerin Batur ile Turgut Sunalp olduğu söylendi.

İlginçtir, Muhsin Batur, 12 Eylül 1980 öncesinde cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin adayıydı. Mecliste Muhsin Batur'u destekleyenler arasında MSP de vardı. Ancak Muhsin Batur, seçilmek için yeterli oya bir türlü ulaşamamıştı."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır