kapat

28.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
PKK'lılar katılmadı
Ulucanlar'daki 23 PKK'lı, çatışma başlayınca, "Biz bu işte yokuz Binbaşım" diyerek koğuşu terk etti

Ersin BAL

ANKARA Ulucanlar Cezaevi'nde 10 kişinin öldüğü 28 kişinin de yaralandığı isyan öncesi, önceki gün saat 03.45'te arama yapmak için koğuşlara girmek isteyen güvenlik görevlilerine, DHKP-C ve TİKKO örgütü üyeleri direniş gösterdi. Cezaevi yetkilileri de megafonla anons yaparak koğuşların boşaltılmasını istedi. Bu arada durum değerlendirmesi yapan 3'ü kadın toplam 23 PKK'lı, terör örgütünün elebaşısı Abdullah Öcalan'ın çağrısı doğrultusunda güvenlik güçlerine karşı koymama ve koğuşları boşaltma kararı aldı. TİKKO üyeleriyle birlikte 5'inci koğuşta kalan PKK'lılardan bazıları ise koğuşlardan ayrılmak istemediler. Ancak, örgütün cezaevindeki sözcülüğünü yapan Zana Mazak adlı tutuklu, bu kişileri de ikna ederek PKK'lıların tümünün koğuşu terk etmesini sağladı.

DEP'LİLER MERAKLANDI
4'üncü koğuş ve daha önce 7. koğuşla birleşen 5. koğuşta kalan, TİKP, TKP/ML, DSİH, TDP, TKİP ve Devrimci Gençlik adlı yasa dışı örgütlere üye toplam 9 tutuklu da kendi iradeleri ile koğuşlarından çıktılar. Diğer mahkumlardan ayrı bir bölümde tutulan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak ise çatışmanın durmasını koğuşlarında beklediler. Silah sesleri üzerine cezaevi görevlilerinden neler olduğu konusunda bilgi alan DEP'lilerin, PKK'lı tutukluların direnişe katılıp katılmadığını da sordukları öğrenildi.

HAMAMDA TÜNEL PLANI
Öte yandan, Ankara Cezaevi'nde, isyancıların sevkinden sonra yapılan aramada, bir tünel planı, cezaevinden ve Ankara DGM'den kaçış için çizilmiş kroki ile kazma ve kürekler bulundu. Yönetim, tünel planının bulunduğu hamam kısmında kazı çalışmalarına başladı. Zemin, tünelin girişinin bulunması için kırılmaya başlandı.

KALEŞNİKOF BULUNDU
İsyanın artırılmasından sonra cezaevinde yapılan aramalarda 1 Kaleşnikof tüfek, 1 av tüfeği, 5 tabanca, 2 kalem şeklinde tabanca ile 2 susturucu ele geçirildi. Aramalarda 2 el yapımı bomba ile çok sayıda molotofkokteyli de bulundu. Ayrıca çok sayıda maket tüfek, 7 piknik tüp (uçlarına lav silahı gibi kullanılmak üzere hortum bağlanmış), örgütsel dokümanlar ve kime ait olduğu açıklanmayan suikast planları da ele geçirildi. İsyanın ardından bayan koğuşlarında yapılan aramalarda bir erkek mahkum çıktı.

İSYANDA İKİNCİ GÜN
BERGAMA CEZAEVİ - C-3 ve C-4 koğuşlarında kalan yasadışı sol örgüt üyesi 118 tutuklu infaz koruma memurları Nejat Erken, Erdal Karaca, Gazanfer Çağlayan, Ferhat Yener ve Şeref Yatar'ı rehin tutmaya devam ediyor.

BUCA CEZAEVİ - Cezaevi Savcısı Yaşar Aslan zamanında tedbir alındığı için rehin alma olayı yaşanmadığını bildirdi. Terör suçlusu 100 tutuklu yaklaşık 1.5 aydır "sayım vermeme" eylemi yapıyor. Tutuklular giriş çıkışlarda gayrı resmi olarak sayılıyor.

AYDIN E TİPİ CEZAEVİ - 2 koğuşta kalan 42 tutuklu sayım vermeme eylemine devam ediyor. Aydın Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nevzat Turgut, mahkumların yemekhaneye gitmediğini bildirdi.

BARTIN CEZAEVİ - A3 Koğuşu'ndaki DHKP/C terör örgütü üyesi 42 tutuklu, infaz koruma memurları Aydın Pek, Faik Hotalak, Hikmet Candemir, Ali Top, Baki Tan, Mustafa Yılmaz ve Ahmet Durmuş'u hâlâ rehin tutuyor.

ÇANAKKALE CEZAEVİ - C-1 ve C-6 koğuşundaki DHKP-C örgütüne mensup mahkumlar infaz koruma memurları Faruk Yavuz, İsmail Işık, Sedat Karagöz, İsa Işık, Süleyman Acar, Rafet Uzun, Erhan Doğan, Kamil Alaca ve Cahit Güngör'ü rehin tutuyor.

ANKARA CEZAEVİ - Dünkü olaylardan sonra 7 hükümlü Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi. Nevşehir'e gelen hükümlülerden 2'si Nevşehir Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor.

ÜMRANİYE CEZAEVİ - Mahkumlar 14 infaz koruma memurunu rehin tutuyor. Cezaevi penceresine sabah iki pankart asıldı.

Kurbanların listesi

REHİNELER
Ümraniye - Tahsin Maç, Şerafettin Yürekal, Şinasi Yanık, Erdin Konak, İsmet Karakoçoğlu, Doğan Aladağ, Cemal Kama, Erdoğan Doğan, İslam Onaylı, Ercan Kılıçkaya, Gülten Kurban, Demet Taşkıran, Sibel Kayaoğlu, Nedret Kaçar

Bartın - Aydın Tek, Faik Hotalak, Hikmet Candemir, Ali Top, Mustafa Yılmaz, Baki Tan, Ahmet Durmuş

Bayrampaşa - Engin Polat, Mehmet Şirin Oduncu, Erdoğan Şuoruç, Mehmet Kuzu

Çanakkale - Cahit Güngör, Faruk Yavuz, İsmail Işık, Erhan Doğan, Sedat Karagöz, Kamil Alaca, İsa Işık, Süleyman Acar, Rafet Uzun

Bergama- Serhat Yener, Erdem Karaca, Gazenfer Çağlayan, Nejat Erkan, Şeref Yener

Çankırı- Muhittin Özkan, Ahmet Duman, İsmail Bulut, Nurettin Şentürk, Nuh Mülayim, Nurettin Delibaş, Ahmet Ulusoy, Rıza Karataş, Hüseyin Sofuoğlu, İrfan Şahin, aşçı İsmail Metin rehin alındılar.

ÖLENLER
Halil Türker (TKPML), Aziz Dönmez (DHKP-C), Ahmet Savran (DHKP-C), Abuzer Çat (MLKP), Nevzat Çiftçi (TİKP), İsmet Kavaklıoğlu (DHKP-C), Zafer Kırbıyık, Önder Gençaslan (TİKKO), Mahir Emsalsiz (TİKKO), Ümit Altıntaş (İstanbul).

YARALILAR
Halil Candoğan, Yıldırım Doğan, Savaş Kör, Ender Tanık, Cafer Tayyar Bektaş, Mehmet Keskinkan, İsmail Balcı, Ertan Özkan, Hüseyin Yadigar Doğan, Erdal Gökoğlu, Behzat Öz, Murat Özçelik, Zafer Kırbıyık, Barış Gönül Şen, Özgür Saltuk, Hasan Çoban, Cenkar Arslan, Murat Güneş, Ertuğrul Kaya

Ölenlerin aileleri perişan
ULUCANLAR Cezaevi'ndeki olayda ölen ve yaralananların aileleri perişan oldu. Yaralıların yakınları hastane kapısında bekleşirken, ölenlerin aileleri gün boyunca Adli Tıp önünde cenazelerin teslim edilmesini beklediler. Cenazelerin yakınlarına bugün teslim edilmesi bekleniyor. İşte cezaevindeki isyanda ölen iki kişinin yakınlarının söyledikleri:

'BU ACIYA KİM DAYANIR?'
Ölen Aziz Dönmez'in annesi Leyla Dönmez:

"Oğlum Aziz Dönmez, 2 ay önce Tokat'ta gözaltına alınmıştı. 2 ay Tokat Cezaevi'nde kaldı. Oradan Ankara'ya gönderdiler ve 3 aydır buradaydı. Cezaevlerinde gerginlik yaşandığı için bu ayın 16'sında yapılacak olan mahkemesi ertelendi. Bu acıya kim dayanır? Ne diyeyim ben? Yok yere öldü. Oğlum lise-üçüncü sınıfta okulu bıraktı."

'SİMİT SATARAK OKULU BİTİRDİ'
Ölen Abuzar Çat'ın ağabeyi Ali Çat:

"Kardeşim Abuzar, ortaokulu simit satarak, üniversiteyi de inşaatta boyacılık yaparak bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdikten bir yıl sonra 1995 yılında MLKP üyesi olmaktan yakalandı. 1995 yılından beri cezaevinde bulunuyordu. Kardeşim 31 yaşındaydı. Babam köyde çiftçi olarak geçimini sağlıyor. Biz Abuzer ile beraber 3 kardeşiz."

İşin çivisi çoktan çıkmış!
Ümraniye infaz koruma memuru Kılıçlı patladı

Cezaevlerİnİn laçka hale geldiği artık ayyuka çıktı. Ancak bunu bir de cezaevinde infaz koruma memuru olarak çalışan biri kimliğini gizlemeden açık açık anlatıyorsa durup düşünmek lazım. Nitekim halen Ümraniye Cezaevi'nde infaz koruma memuru olarak çalışan Sezai Kılıçlı kendi el yazısı ile yazdığı ve SABAH'a ulaştırdığı yazıda hiç bir şeyi saklamadı:

* Cezaevine kimliğimizi göstererek giriyoruz. İç Nizamiye'de ceplerimizi boşaltıp üstümüzü arıyorlar. Duyarlı kapıdan geçiyoruz.

* Bakanlık memurları (savcı, müdürler, sayman, doktor, öğretmen, vb.) araçları ile doğrudan duyarlı kapıya geliyorlar. Kapının sinyal verip vermemesine aldırmadan geçiyorlar.

* 150 milyon lira ile geçinen memur en fazla bir iki paket esrar sokar. Ama bakanlık personeli istese sürü ile tabanca sokar.

Yüksel KOÇ

İsyan 1 ay önce başlamış
ANKARA- Önceki gün sabaha karşı Ulucanlar cezaevinde başlayan isyan 10 kişinin ölümüne, 28 kişinin yaralanmasına neden oldu. Ulucanlar'dan sonra diğer cezaevlerine de rehin alma olaylarıyla yansıyan isyan dün de devam etti. Ancak kanlı isyan nedeniyle Ceza Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un vicdanı rahat. Çünkü olayları cezaevi yönetimi değil mahkumların kendisi başlattı ve ilk kurşunu da onlar sıktı. Ertosun, şöyle konuştu: "Ankara Kapalı Cezaevi'nde yaşanan olaylar sürpriz değil. Terör suçluları koğuşları adeta işgal altına almış durumdalar. Tutuklu ve hükümlüler, koğuşlarda diledikleri gibi örgütsel çalışma ve eğitim yapabiliyorlar. Bu duruma müdahale edildiği zaman da, direniş gösteriyor ve güvenlik güçleri ile çatışmaya giriyorlar. Halen çeşitli cezaevlerinde toplam 91 infaz koruma memuru rehin durumda." Ertosun, Ulucanlar'da mahkumların 2 Eylül'den bu yana sayım vermeyi reddettiklerini ve arama yapılmasına izin vermediklerini hatırlattı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır