kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Piyasalar daha ne istiyor?

Piyasaların kilitlendiği Uluslararası Tahkim önceki gece Meclis'teki ilk oylamasında büyük çoğunlukla kabul edildi. Anayasa değişiklikleri Meclis'te üç gün arayla ikinci kez oylandığı için, Tahkim de son kez Cuma günü oylanacak. Büyük aksilik olmazsa birinci oylamaya yakın bir oyla Tahkim kabul edilecek.

Birinci oylamada Meclis gece saat 03.30'a kadar çalıştı. Dün de saat 10.00'da yeniden toplanarak vergi değişikliklerini görüşmeye başladı.

3 Fonların kurtuluşu - Kabul edilen maddeler arasında yatırım fonlarının repo ve mevduat faizinde olduğu gibi, gerçek kişiler için beyana tabi tutulmaması benimsendi. Bu yatırım araçları arasındaki eşitsizliği kaldırmak açısından önemli olduğu kadar, sermaye piyasalarının ve özel emekliliğin temelini oluşturan yatırım fonlarının Türkiye'de daha geliştirilmeden yok olmasını da önledi. Kurtarılan yatırım fonları ile birlikte sermaye piyasası ve özel emeklilik oldu. Çünkü geniş kitlelerin sermaye piyasasına katılımının yolu bu fonlardan geçiyor. Değişiklikte emeği geçenleri kutlamak gerekir.

3 Hükümetin hedefi - Hükümetin çalışmasına ve tutumuna, Meclis'in hızına bir diyecek yok. Önüne bir hedef koymuş. O hedefe varmak için gerekli olan düzenlemeleri bir bir yapıyor.

Hedef IMF ile anlaşmaya varmak. Bunun sonucunda da Türkiye'nin rating notunu yükseltmek. Dış piyasalara güven vererek dış kaynağı Türkiye'ye daha ucuz ve daha büyük miktarda çekmek, sonuçta da ekonomide canlılık yaratmak ve istikrarı yakalamak hedefleniyor.

Düzenlemelerin en önemli halkalarından biri olan sosyal güvenlik, Meclis genel kuruluna gelmiş durumda. Diğeri tahkim, sonuçlanmak üzere. Tarım reformu, harcama reformu hazırlanıyor.

3 Neden etkilenmiyor? - Bütün bunlar olurken dün borsa düştü, faiz yükseldi.

Buna çeşitli nedenler sıralanabilir.

Bizce bunun en önemli nedeni yapılanların hemen günlük sorunları çözememesinden kaynaklanıyor.

Düzenlemeler oldu diye kamu kesiminin borçlanma gereği hemen düşmüyor. Bu faizlerin yüksek düzeylerde kalmasının en önemli etkeni.

Merkez Bankası da piyasaya verdiği paranın faizini düşüremiyor. Fonlama faizi düşmeyince bankalar da iç borçlanmanın faizini indiremiyorlar.

Yabancılar da hemen gelmiyor. Eğer yapılanları yabancılar yeterli görüp Türkiye'ye para soksalardı, bu belli bir rahatlama yaratırdı, borçlanma ihtiyacını karşılayarak faizi düşürürdü. Ancak yabancıların tavrı düzenlemelerin tam olarak gerçekleştirilmesinden sonra karar verme yönünde.

3 Kısa ve uzun vade - Onun için Hükümet ve Meclis'in yaptıkları doğru. Ama bunun piyasaya yansıması zaman alabilir. Çünkü, geçmişte Hazine'nin kısa dönemli kaynak bulunması ekonomide uzun dönemli sorunların görülmesini perdeliyordu. Şimdi tersine, kısa dönemli sorunlardan dolayı uzun dönemli sorunların çözülmekte olduğunu göremiyoruz.

Sonuç - "Tahtı değil, bahtı güzel olsun"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır