kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tahkim maratonu
Meclis, uykusuz bir gece daha yaşadı. Saat 14.00'de başlayıp 03.55'e biten gecenin sonunda uluslararası tahkim yasası rekor oyla kabul edildi

ANKARA- Uluslararası tahkime imkan veren ve özelleştirmeyi ilk kez Anayasal dayanağa kavuşturan Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmesi ve oylamaları önceki gün sabaha karşı 03.55'de tamamlandı. Geceyi uykusuz geçiren milletvekilleri teklifin tüm maddelerini benimsediler. Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ikinci tur görüşmeler ve oylamalar Cuma günü yapılacak. İlk turdaki sonuçların Cuma günü de tekrarlanması halinde uluslararası tahkim referanduma gerek kalmaksızın kabul edilmiş olacak.

Ayaküstü çorba
Meclis'in önceki gün saat 14.00'te başlayan oturumunda, gündemdeki yasa tasarıları tamamlanana kadar her gün saat 10.00 ile 24.00 arasında çalışılması kararlaştırıldı. Uzun çalışma dönemlerinde Meclis'in en kritik mekanlarından olan milletvekili lokantasının yöneticileri bu ayrıntıyı atladılar. Lokanta, lojistik hazırlıklarını Meclis 24.00'te kapanacakmış gibi planladı. 24.00'e kadar normal servis yapıldı. Ancak geceyarısından sonra tencereler tamamen boşalmıştı. Yorgun vekiller de uykularını açmak için sık sık çorba içmeye geliyorlardı. Aşçıbaşı, et yemeklerine garnitür olarak hazırlanan haşlanmış sebzeleri blender'lardan geçirip, kaynattı. Tası 150 bin liradan satılan çorbalar, geceyi kurtardı. Geceyarısı çorbasını beğenmeye beğenmeye içen milletvekilleri "Uzun yol şoförüne döndük" diye söyleniyorlardı. Damak zevkine fazla düşkün olan vekiller ise Meclis'e çok yakın olan Büyük Ankara Oteli'ne gidip çorba içtiler.

1 saat kazandıran yöntem
Oturumu yöneten Vecdi Gönül, görüşmelerden önce, "1. tur görüşmenin tamamlanabilmesi için tam 7 kez kapalı oylama yapmamız gerekiyor. Her oylama ve sayım yaklaşık 1 saat sürüyor. Bir oylama işlemini yaparken, bir önceki oylamanın sayımını gerçekleştirirsek epeyi zaman kazanabiliriz" deyip bu yöntemi oylattı. Milletvekilleri de içlerinden "Aklınla bin yaşa başkan" deyip, öneriyi kabul etti. Bu yöntem, Meclis'e tam 1 saat kazandırdı. Sabah Meclis'ten ayrılan milletvekilleri, "Yarın 10.00'de başlıyoruz. Aman uyuyup kalmayalım" diye birbirlerini uyarıyorlardı.

Vekalet bırakanlar
Ecevit'in oy kullanma vekaletini yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bırakarak 22.30'da ayrılmasının ardından pek çok bakan da vekalet yöntemiyle birbirlerini dinlendirdi. Milletvekilleri, bakanları imrenerek izledi.

Yasaya rekor destek
ANAYASA değişikliği teklifine yüksek oylar çıkması, iktidarın muhalefetle uzlaşmasıyla gerçekleşti. Böylece, yabancı kuruluşlarla bir sorun ortaya çıktığında bunun uluslararası tahkime giderek çözmenin yolu açılıyor.

Tam metin
Madde 1: "Devletin, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve diğer kamu tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan işletme ve varlıkların özelleştirilmesine ilişkin esas ve usuller kanunla gösterilir. Devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişileri tarafından yürütülen yatırım ve hizmetlerden hangilerinin özel hukuk sözleşmeleri ile gerçek veya tüzel kişilere yaptırıbileceği veya devredilebileceği kanunla belirlenir.

Madde 2: Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde bunlardan doğan uyuşmazlıkların milli veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülebilir. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir."

Madde 3: Danıştay, davaları görmek, Başbakan ve Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasarıları, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında iki ay içinde düşüncesini bildirmek, tüzük tasarılarını incelemek, idari uyuşmazlıkları çözmek ve kanunla gösterilen diğer işleri yapmakla görevlidir.

Madde 4 : Bu kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

VEKİLLERİN KABUSU
Geceyarısı... Hemen hemen herkes esniyordu. 12 saat boyunca yüzlerce kare fotoğraf çeken foto muhabirleri birer ikişer salondan ayrılmaya başladı. Salonu terketmeyen birkaç muhabirden biri de muhabirimiz Ali Ekeyılmaz'dı. Ali, balkona konuşlandı ve objektifini uyuklayan milletvekillerine doğrulttu. Uyanık vekiller, Ali'yi göstererek uyuklayan arkadaşlarını "Biraz toparlan" diye uyardılar. Belli ki vekiller Ali'yi "Dürbünlü tüfeğiyle nişan alan Sırp sniper'ları" gibi görüyordu.

UZUN GECEDEN NOTLAR
Gençler direndi

TAHKİM yasası Meclis'te sabaha kadar oylandı. Genç milletvekilleri uykusuzluğa karşı direnirken, yaşlılar zor anlar yaşadı. Liderlerden ilk pes eden Çiller ve Kutan oldu. İki lider de ilk maddenin oylamasının sonra ortadan kayboldu.

Hükümet sağlam
ECEVİT saat 22.30'a kadar grubunun başında durdu. Bahçeli, adeta "Türk yılmaz, yorulmaz, uyumaz" sözünü kanıtlar istercesine salondan bir an bile ayrılmadı. Yılmaz da, gençliğinin avantajını kullanıp sabaha kadar dimdik durmasını bildi.

Çorbanın suyu
MECLİS Lokantası, uzun geceye hazırlıksız yakalandı. Yemekler hemen bitti. Ama lokanta kapanmadı ve sabaha kadar mercimek çorbası servisi yaptı. Tabii, saatler ilerledikçe çorbalardaki mercimek oranı azalırken su oranı sürekli arttı.

Sıra kuyruğu
DÖRDÜNCÜ ve son maddenin oylanması sırasında kabinlerin başında izdiham yaşandı. Oyunu verip evine gitmek isteyen milletvekilleri, ekmek kuyruğundaki vatandaşlar gibi sabırsızlanıp birbirlerinin önüne geçmeye çalıştı.

Bankamatik boşaldı
BİR madde için oyunu kullanan milletvekilleri, diğer maddeleri beklerken bahçede volta attılar. Bazı milletvekilleri can sıkıntısından kulisteki İş ve Ziraat Bankası'na ait bankamatiklerdeki tüm paraları bitirdiler.

Sıcak muhabbet
DYP'nin ağır toplarından Necmettin Cevheri ile Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar arasındaki muhabbet uzun gece boyunca bir kez daha gözlendi. Cevheri ve Ağar, ne zaman karşılaşsalar hemen birbirlerine sarılıp öpüştüler.

Sıkıysa ret versinler
FAZİLETLİ Ahmet Derin, "Tahkim sayesinde hocayı kurtarıyorsunuz" diyen bir gazeteciye, "Evet.. Ne var bunda.. Sıkıysa siyasi partiler yasasına ret oyu versinler bakalım" yanıtını verdi.

Bozkurt işareti
MHP'li Orhan Bıçakçıoğlu, koltuğunda uzun süre uyukladıktan sonra kalktı, sendeleyerek basın locasının altına geldi ve birden sağ eliyle Bozkurt işareti yaptı. Muhabirler deklanşöre basarken DSP'liler şaşkınlıkla Bıçakçıoğlu'nu seyretti.

Genç'in dileği
GECENİN konusu güneş tutulmasıydı. Kamer Genç, güneş tutulurken dilekte bulunulursa, Allah tarafından kabul edileceğini belirterek, "Demirel'in Köşk'ten inmesi ve yerine benim Cumhurbaşkanı seçilmem için dilek tutacağım" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır