kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Avrupalı zor izledi
Dünya rengarenk tutulma yaşadı. Kötü hava nedeniyle Avrupa'da çoğu yerde tutulmayı izlemek çok zor oldu. Ortadoğu ülkeleri bu konuda oldukça şanslıydı.

İNGİLTERE
Kötü hava, güneş tutulmasını rahatça izlemesini engelledi. İngiltere'de TSİ. 13.11'de gerçekleşen tam güneş tutulmasını izleyebilmek için ülkenin batısında bulunan Cornwall bölgesine milyona yakın insan akın etti. Tutulma, iki dakika altı saniye sürdü. İngiltere son tam güneş tutulmasını 1927'de izlemişti.

ALMANYA
Tutulmayı mümkün olan en yakın mesafeden izlemek isteyen çılgın bir adam elektrik direğine çıktı. Başkent Berlin'de meydana gelen olayda 24 yaşındaki genç, bir anlık bir dikkatsizlik sonucu tam 20 bir voltluk bir elektirk akımına tutuldu. Stuttgart kenti, tutulmadan hemen önce yağmur bulutlarıyla kaplanınca halk hayal kırıklığına uğradı. "Güneş Festivali" adıyla düzenlenen etkinliğe katılan ve kenti dolduran yaklaşık 500 bin kişi, tutulmayı istedikleri gibi kutlayamadı.

IRAK
Çoğu kişi müezzinin çağrısına uydu ve günü dua etmekle geçirdi. Bir manastırda ise özel olarak bir gözetleme kulesi yapıldı. TSİ. 14.47'de başlayan tutulma iki dakika beş saniye sürdü.

MISIR
Çoğu insan ya evinde "gizlendi" ya da camiiye gidip dua etti. Resmi televizyon devamlı uyarılarda bulundu. İnsanların güneşe bakması yasaklandı. Yetkililer yasağın nedenini şöyle açıkladılar: İslam'a göre insanların kendilerine zarar vermesi günah.

HİNDİSTAN
Hint rahipleri ise TSİ. 15.28'de gerçekleşen doğa harikası için özel dua saatleri düzenledi. Tutulmanın Rahu ve Ketu'nun bir çalışması olduğuna inanılıyor.

KIBRIS
Kıbrıs'ta sabah saatlerinde meydana gelen 5.4 şiddetindeki deprem nedeniyle insanlar güneş tutulmasının tadına varamadılar.

FRANSA
Onbinlerce insan TSİ. 13.22'de caddelere akın etti. Eyfel kulesi ve Champs Elysees çevresini toplam yaklaşık yaklaşık 30 bin insan sardı.

ROMANYA
Ülkeye bugüne kadar hiç bu kadar turist gelmemişti. Yüzlerce kişi arabalarında sabahladı. Tutulmanın şerefine önceki gece stadyumda bir konser verildi.

MACARİSTAN
Macaristan'da güneş tutulması tam bir festival havasında kutlandı. Başkent Budapeşte'ye sadece 100 kilometre uzaklıktaki Balaton gölüne, yurtdışından güneş tutulmasını izlemek için 500 bini aşkın turist geldi. M-7 otobanında uzun araç kuyrukları oluştu.

KANADA
Tutulma ilk kez Kanada'nın Atlas Okyanusu'ndaki Nova Scotia kıyısında TSİ 12.31'de başladı. Avrupa ve Ortadoğu üzerinden 2 bin 400 kilometre izlendikten sonra Hindistan'ın Bengal Körfezi'nde sona erdi.

FİLİSTİN
Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler'in çoğu, Sağlık Bakanlığı'nın güneş tutulmasını izlemenin göze verdiği tehlikelerle ilgili uyarılarını dikkate alarak, evlerinde oturmayı tercih etti.

İRAN
İran'ın İsfahan kentinde de güneş tutulmasını izlemek için birçok astronomun biraraya geldi.

CNN
Türkiye'den canlı yayın

Amerikan televizyonları, binyılın son tam güneş tutulmasını devamlı Türkiye'ye bağlanarak verdi. Amerika'nın en çok izlenen CNN ve MSNBC televizyonları dün sabah yayınlarında, güneş tutulmasının Diyarbakır ve Amasya'dan çekilmiş görüntülerini ekranlarına getirdiler. Havanın açık olması nedeniyle birbirinden çarpıcı görüntüler televizyonlarda yer aldı. Böylece güneş tutulmasının en iyi izlenebildiği ülkelerden biri olan Türkiye, dün Amerikan televizyonlarının ekranlarını süsledi. Haberlerde doğa olayının yanı sıra güneş tutulmasının insan psikolojisi üzerindeki etkileri anlatıldı. Astrolojistlerin yorumları da haberler arasında yer aldı. Uzmanlar göze zarar vermemesi açısından güneş tutulmasının en iyi televizyonlardan izlenebileceğini de vurguladılar.

New York Times
Harput haber oldu

Amerika'nIn en ciddi gazetelerinden New York Times'ın İnternet sayfasında ise Türkiye'deki güneş tutulması dördüncü haber olarak yer aldı. Gazete haberinde Avrupa'da güneş tutulmasının en iyi izlendiği bölgelerden birisi olarak Elazığ'daki Harput kalesi gösterildi. Haberde tutulmayı kaçırmak istemeyen astronomların Salı gününün büyük bölümünü Harput'un en yüksek zirvesine bilgisayar ve teleskop taşımakla geçirdikleri anlatıldı. Habere göre bu yöreyi tercih edenlerden Voyto Rusin isimli Rus astronom, "Güneş tutulmasının en iyi görüntüsünü yakalamak istedim. Bunun için de en önemli etken havanın açık olması. Harput'a da en çok bu nedenle geldim" diye konuşarak Türkiye'yi tercih etme nedenini çok net bir şekilde açıkladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır