kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hayatın durduğu 2 dakika
Türkiye dün Güneş'in esiri oldu. Parçalı ya da tam... farketmez! Herkes Güneş tutulmasının yaşandığı o tarihi 2 dakika için işi gücü bıraktı

Avrupa ülkeleri Güneş tutulmasını net olarak izleyememenin acısını çekerken, Türkiye tutulmanın sefasını sürdü. İnsanlar birbirlerini arayarak kentlerinde tutulmanın ne zaman gerçekleşeceğini anlattı. Sokaklara çıkıldı. Herkeste aynı muhabbet: Gözlüğünüzü alabilir miyim?.. Biliyor musun çıplak gözle bakılınca kör olunuyormuş... İnanılmaz... Muazzam... Bazıları ise evde kalmayı tercih etti. Çaylar yapılıp televizyon karşısına kurulundu. Televizyon kanalları en iyi görüntüyü yakalayabilmek için adeta yarıştılar.

Dertler unutuldu
Çalışan kesim de işi gücü bıraktı, başlarını gökyüzüne çevirdi. Tüm uyarılara rağmen negatif film, röntgen filmini kapan soluğu sokakta aldı. Alkışlar... çığlıklar... Güneş tutulmasının tam olarak izlendiği kentlere yerli yabancı turist akını oldu. Güneş tutuldu diye dün herkes dertlerini unuttu, gökyüzüne bırakıverdi kendilerini.

Gene gelecek ben!
Yerli ve yabancı turistlerin en çok rağbet ettikleri yer Sivas oldu. SSaat 13.15'de parçalı olarak başlayan tutulma, saat 14.34'de ayın güneşin yüzde 100'ünü kapatması ile tam olarak gerçekleşti.

4 Eylül Stadyumu'nda kurulan gözlem yerlerinde 150 kişi tutulma olayını izlerken, Valilik halka şapka ve gözlük dağıttı. Stadyum dışında kente kurulan 34 ayrı merkezde güneş tutulması izlenirken, Sivas kelimenin tam anlamıyla yabancı bilimadamı "istilasına" uğradı. Japon, İngiliz, Amerikalı, Alman...

NASA'nın dağıttığı broşürlerde de tutulmanın en rahat izleneceği yer olarak belirtilen Sivas'a gelen yabancı turist ve bilimadamları, Sivas'a yine geleceklerini dile getirdiler. 2006 yılında yeni bir tam tutulma olacağı ve yine Sivas'tan izleneceğini belirten bilimadamları, organizasyonu öve öve bitiremediler ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Koçoğlu'na "Yeniden gelme" sözü verdiler.

DİYARBAKIR
Tam tutulmanın gerçekleştiği 14:40'da kent tamamen karanlıkta kaldı. Havanın kararmasıyla birlikte, tüm cadde ve sokaklarda bulunan aydınlatma lambaları yakıldı. Bu arada trafikte seyir halinde bulunan araçlar da farlarını yakmak zorunda kaldılar.

İSTANBUL
Kentliler ve yabancı turistler, güneş tutulmasını parçalı olarak izledi. Saat 14:17'de meydana gelen tutulmadan dakikalar öncesi insanlar kendilerini sokaklara atıp gökyüzüne sevirdiler başlarını. Sultanahmet Camii önündeki sıralara oturan turist çift de tutulmayı aralıksız boyunca izlediler. Bu fotoğrafı Associated Press ajansı tüm dünyaya geçti.

SİVAS
Köylerde operasyona çıkan özel harekat timi de güneş tutulmasını izledi.

BARTIN
İlk tutulma Kurucaşile'de oldu. Türkiye'de yüzyılın son güneş tutulmasının tam olarak gözlemlenebildiği ilk yer olan Bartın'ın Kurucaşile ilçesinde tutulma saat 14.20'de gerçekleşti. Kurucaşile Limanı'na yakın çevreden Belediye Başkanı Hüseyin Sevim ile birlikte birçok yerli ve yabancı turist, kalabalık vatandaş topluluğu ve gazeteciler de, güneş tutulmasını izledi. İlçe merkezinde bulunan yüzlerce vatandaş tutulmayı daha iyi izlebilmek için açık alanlara çıktı. Tam tutulma anı olan 14.20'de alkışlar ve çığlıkların sesi yükseldi. Vatandaşların akın ettikleri izleme yerleri ise İnkumu sahil beldesi ve Ömer tepesi oldu.

KASTAMONU
Saat 14.23'te başlayan tutulma 14:25'de sona erdi. İki bine yaklaşan yerli ve yabancı bilimadamı da tutulmayı Kastamonu'da izledi. Cumhuriyet Meydanı'nda, çok sayıda öğrenci ile vatandaş topluluğu özel gözlüklerle güneş tutulmasını takip etti. Güneş tutulmasından dolayı alınan tedbirler nedeniyle hastane acil servislerinde izdiham yaşandı. Cide ilçesinde ise yaklaşık 500'ü yabancı 20 bini aşkın kişi sahil boyunu doldurarak muhteşen anı bekledi.

TOKAT
Tokat'a Gürcistan, Japonya, Amerika, Almanya ve Rusya'dan gelen 100 kadar bilimadamı bulutsuz ve net bir şekilde güneş tutulmasını izledi. 2 dakika 15 saniye sürmesi beklenen güneş tutulması 2 dakika 5 saniye sürdü. Yıldızlar da bir sürpriz yaptı ve görünmediler.

KONYA
GüneŞ tutulması parçalı olarak gerçekleşti. Saat 14.27'de Ay, Güneş'in yüzde 91'ini kapattı. Bazı vatandaşların ise günlük işleri ile uğraştıkları gözlendi.

ANTALYA
Havuzda serinleyen Antalyalılar, bir yandan güneş tutulmasını izlediler. An tarihiydi, ancak "Güneşlenemiyoruz" esprileri de yapıldı.

CİZRESilahların gölgesinde
Burası olağanüstü hal bölgesi. Güneş tutulmasını izlemek için özel iznin gerektiği Cizre'de güneş tutulması da olağanüstü koşullarla izlenebildi. Güneş tutuluşunun en son izlenebileceği Cizre'de özel izin alınması gerekli. Arkadaşımız Bengüç Özerdem Cizre girişinde emniyet güçlerince durduruldu. İzin belgesi istendi. Cizre esnafı da binlerce turistin davet edildiği Cizre'ye emniyetin koyduğu özel izin kuralı yüzünden turistin alınmadığını dile getirdi. Daha sonra arkadaşımız aldığı özel izinle güneş tutulmasını polislerin gölgesinde izleyebildi.

Cizre'de tam tutulma ise 14.45 civarında izlendi.

Bengüç ÖZERDEM

Böyle şenlik görülmedi
Güneş tutulmasının en iyi izlendiği noktalardan Harput'a yabancı turistlerden fazla yerli halk ilgi gösterdi. Elazığ'da güneş tutulması Köy-tür piliçlerinin sponsorluğunda gerçekleştirildi. En iyi gözlem noktalarından Harput'ta konuşlanan yerli ve yabancı gözlemciler güneş tutulmasına saniye saniye izledi. Saatler tam tutulmanın gerçekleşeceği 14.39'a yaklaştığında herkes büyük bir heyecan içindeydi. Harput'ta yabancı gözlemci ve turist sayısı 300-400 civarındaydı. Elazığ'da otel ve pansiyonların haricinde Devlet Su İşleri misafirhanesi, Öğretmen Evi gibi diğer tüm mekanlar aylar öncesinden dolduğu için, birçok turist Malatya'da kaldı. Şenlik havasında geçen güneş tutulması sırasında Elazığlı kadınlar, yöresel el işlerini pazarlama şansı da buldular. Halı, kilim, takı gibi el yapımı işler açılan tezgahlarda yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekti.

Esra ÖZ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır