kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir türlü 'özgür' olamadık gitti
İnsan hakları ve demokrasinin 'Standart and Poors'u sayılan 'Freedom House'un 1998 raporunda, Türkiye yarı özgür ülkeler arasında... Aktüel'in verdiği rapora göre, Şili'yle aynı statüdeyiz

1941'de ABD Devlet Başkanı Elenor Roosevelt tarafından Freedom House adlı bir örgüt kuruldu. İnsan hakları, demokratikleşme gibi konularda raporlar yayımlayan kuruluş Türkiye'de az tanınıyor. Ama yaklaşık 60 yıldır Winston Churchill'den Vaclav Havel'e, Bill Clinton'a kadar birçok ünlü politikacının çalışmalarında ölçüt aldığı Freedom House, bölgesel uzmanlara dayanarak ülkelere 1 ilâ 7 arasında puanlar verip 'özgürlük karneleri' çıkartıyor. 1 puan alanlar 'en özgür', 7 puan alanlarsa hiç özgür olmayan ülkeler sınıfına giriyor.

Raporda olmayan yok
Kuruluşun 1998 raporunda Türkiye, Etiyopya, Uganda, Şili gibi ülkelerle aynı statüde, "yarı özgür" ülke olarak tanımlanıyor. Sivil özgürlük puanımız 5 politik haklar 4. 191 ülkeyi kapsayan 600 sayfalık raporun ilgili bölümünün özeti Türkiye'ye nasıl bakıldığını ortaya koyuyor:

"Yargı sözde bağımsız. Hapishane koşulları korkunç. Türkiye'de ifade özgürlüğü sınırlı. Terörle mücadele yasası yüzünden yazar ve gazeteciler hapse atılıyor veya baskıya maruz kalıyor. Rakamlara göre, 1998 Ocak-Ekim aylarında beş gazeteci işkenceye maruz kaldı, 58 gazeteci saldırı ya da tehditle karşılaştı ve 45 gazeteci de tutuklandı.

"18 yaşında bir gence internette polise hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi. Kadın hakları konusunda da sorunlar yaşanıyor. Gelenekler de durumu zorlaştırıyor. Tecavüz suçlarında saldırı öncesi kadın bakire değilse cezada indirim yapılabiliyor..."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır