kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

TÜSİAD'dan vergiye bir uyarı daha
TÜSİAD Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu, hükümetin mali piyasaları yakından ilgilendiren vergi düzenlemelerine duyarlılık göstermesini istedi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Komisyon Başkanı Korkmaz İlkorur, Türkiye Bankalar Birliği'nin hükümet nezdinde dile getirdiği gibi devlet iç borçlanma senetlerine getirilen geriye dönük vergilendirmenin adil olmadığını söyledi. İlkorur, geriye dönük vergilendirmenin, içinde bulunulan ve kamu açıklarının kapatılması gereğinin tek belirleyici olduğu ekonomik konjonktüre de uymadığına dikkat çekti.

Helikopter ihalesine 5 firmadan teklif
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan, taarruz-taktik keşif helikopteri ihalesinde, 5 firmaya "en iyi ve nihai teklif isteme mektubu" verildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nden (TAI) yapılan açıklamada, Taarruz-Taktik Keşif Helikopteri Üretim Programı'nda (ATAK), ana yüklenici olarak TAI'nin görevlendirildiği hatırlatıldı. İhalede yer alan, Agusta, Bell, Boeing, Eurocopter, Kamov-A'ya ait taarruz taktik keşif helikopterlerinin, teklifhazırlama çalışmasında, helikopter firmaları ile aralarındaki iş paylaşımının tamamlandığı bildirildi.

Elektrik şirketlerine yeni sözleşme
KAYSERİ ve Civarı Elektrik ile sözleşme yenilendi. Bakanlar Kurulu Kararı ile bölgede elektrik dağıtımı işletme hakkı 30 yıllığına Kayseri ve Civarı Elektrik'e verildi. Elektrikte yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde Aktaş, Kepez ve Çeaş şirketleriyle de aynı şekilde işletme hakkı devri planlanıyor. Halen 99 yıllığına görevlendirilen Aktaş, Kepez ve Çeaş ile TEAŞ arasında mahsuplaşma konusunda sürekli sıkıntı yaşanıyor. Yeni anlaşmalarla, 30 yıllığına işletme hakkını alacak şirketler, mahsuplaşma yerine enerji satış anlaşması (esa) imzalayarak sıkıntılardan kurtulacaklar.

Samsung da zor durumda
DAEWOO'DAN sonra, 37 milyar dolar borcu bulunan ülkenin üçüncü büyük sanayi grubu Samsung'un da, sıkıntıya düşebileceği belirtiliyor. Alacaklı bankalar, Samsung'un, en çok borçlu durumundaki Samsung Motor'u satmaması durumunda, yeni kredi veremeyebilecekleri tehdidinde bulundu. Güney Kore'nin ekonomik sıkıntı içindeki ikinci büyük sanayi grubu Daewoo, alacaklılardan gelen baskı üzerine, en çok kâr getiren menkul kıymetler yatırım firması Daewoo Securities'i satmaya razı oldu.

Daewoo Securities'i satmaya yanaşmayan Daewoo grubu, alacaklı bankaların baskılarına dayanamadı. Yeniden yapılanma içindeki Daewoo, grup içinde, sadece otomobil üretimi ve ticaretle uğraşacak. Toplam mali varlığı 65 milyar doları bulan Daewoo'nun, denizaşırı yatırımlarından kaynaklanan 6.84 milyar dolar, ülke içindeki kuruluşlara ise 40.8 milyar düzeyinde borcu bulunuyor.

Borusan ile Bortrans birleşti
Borusan Grubu şirketlerinden Boru Nakliyat, aktif ve pasiflerini devralmak suretiyle grup şirketlerinden Bortrans ile birleşti. Grup şirketleri arasında yer alan ve grubun ilk çekirdeğini oluşturan İstikbal Ticaret'in ünvanı ise Borusan İstikbal Ticaret olarak değiştirildi.

Interline'dan Bosch 509
Interline Bosch'un yeni ürünü GSM 509'u tüketicilerin beğenisine sundu. Bosch GSM 509'un; hesap makinesi, SMS, hızlı arama, tek tuşla cevap, otomatik tekrar arama, çağrı bekletme, çağrı yönlendirme gibi özellikleri de bulunuyor. Fiyatı ise kart dahil 59 milyon lira.

Ytong'dan doğa sporlarına destek
YÜKSEK ısı yalıtım özelliği ile yapıların ısıtılmasında ve soğutulmasında enerji tasarrufu sağlayan Ytong, Yalova'daki şubesinin 78. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen Dağ Bisikleti Yarışmaları'nın sponsorluğunu yaptı. 123 bisikletçinin katıldığı yarışmada dereceye giren sporculara kupaları ile birlikte Ytong tarafından para ödülleri verildi.

Piyasaların tadı tuzu yok
ULUSLARARASI tahkimdeki olumlu gelişmeleri "zaten beklentilerin içindeydi" diyerek bir kenara bırakan İstanbul Borsası, dün tatsız bir seans geçirdi. Endeks yüzde 1.4 oranında gerileyerek 5.675 puana kadar indi. İşlem hacmi önceki güne göre 10 trilyon lira düşüşle 90 trilyon olarak gerçekleşti. Borsacılar piyasadaki durgunluğa neden olarak parasızlığı gösteriyorlar. Bu arada dün bonoda da satışlar piyasaya hakim oldu. Faiz yaklaşık 2 puan yükselerek yüzde 95'in üzerine çıktı. Burada da repodaki stopajın fon kesintisiyle birlikte yüzde 16.5'e yükseltileceği beklentisi sıkıntı yarattı.

Vadeli piyasada 16 trilyon işlem
YILLARDIR bankalar arasında yapılan, dün de Merkez Bankası'nın destek vererek hız kazandırmaya çalıştığı vadeli işlemlerde 16.5 trilyonluk işlem gerçekleştirildi. Merkez Bankası, bankalara interbank'taki limitleri kadar, sadece bir ve üç aylık işlemlerde kullanılmak üzere limit tahsisine dün başladı. Merkez Bankası bünyesinde kurulu para piyasasında 1 aylık vadede yüzde 72.78 ortalamadan 10 trilyon liralık işlem, 3 aylık vadede de ortalama 76.77'den 6.5 trilyonluk işlem geçti. Bu piyasada çok uzun süredir vadeli işlem gerçekleşmiyordu.

Raks Eletronik ve Ev gözaltında
Raks Elektronik ve Raks Ev Aletleri bugünden itibaren Gözaltı Pazarı'nda işlem görecek. İMKB'den gelen açıklamaya göre her iki şirketin Haziran 1999 aylık bildirimine ilişkin yapılan inceleme sonucunda Borsa Yönetim Kurulu'nun hisseleri Gözaltı pazarı'na aldığı ifade edildi. Mali sıkıntıda olan ve bankalara masaya oturan Raks, geçen hafta borçlarının bir kısmı için bankalara hisse satma planını açıklamıştı. Bunun için de hisselerinin değerinin belirlenmesi için re bir bağımsız denetim şirketine başvurmuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır