kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankalarda 279 korkusu
Tahvillerden kaynaklanan ve yıllardır ertelenen vergilerin 2000 yılından itibaren ödenmeye başlanmasının sisteme 3.5 milyar dolarlık yük getireceği öne sürülüyor

Ankara- Bankalar Birliği, kamu iç borçlanma senetlerinin vergilendirme yönteminin değiştirilmesi için Genel Kurul aşamasını bekliyor. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal ve Maliye Bakanı Sümer Oral'la görüşen ve bir rapor hazırlayan bankacılar, "Kazanılmış haklar ihlal edilmekte. Hazinenin uzun vadeli borçlanma kağıtlarının cazibesi azalmakta" iddiasında bulundular.

1 yıl ve daha uzun vadeli devlet iç borçlanma senetlerinin alış bedeli ile değerlendirilmesi uygulamasının devam etmesini, ayrıca A tipi fonlara vergi avantajı getirilmesini isteyen bankacılar, Vergi Usul Kanunu 279. maddesinin 2000 yılında sektöre 3.5 milyar dolar yük getireceği hesabını yaptılar.

Bankalar ne diyor?
Bankacılar, 279'a ilişkin temel itirazlarını şu gerekçeye dayandırdılar:

"Hükümet, borçlanma kağıtlarının vergilendirilmesine ilişkin olarak bütçe kanunu ile bir düzenleme yapmış, 1 yıl ve daha uzun vadeli kağıtlar Geçici Vergi'ye tabi tutulmamıştır. Ancak bu süre, 1999 sonunda bitmektedir. 31 Aralık 1999 tarihi itibarıyle borçlanma kağıtları vadesine bakılmaksızın yüzde 25 oranında Geçici Vergi'ye tabi olacaklar ve gelen yük 2000 yılı Şubat ayında ödenecektir.

Bu uygulama, adalete uygun değildir. Kazanılmış hakların ihlali anlamına gelmektedir. Vergi kanunlarında yapılan değişikliklerle geriye yönelik olarak yük getirilen tek alan devlet borçlanma kağıtları olmuş, bu durum piyasalardaki güveni zedelemiştir."

Maliyet uyarısı
Ekonominin içinde bulunduğu sorunlar karşısında, tahsili gecikmiş alacaklar için ayrılacak karşılıklar yanında, birikmiş kamu kağıtları stokları üzerinden ödenmesi gereken verginin önemli bir baskı yaratacağına dikkati çeken bankacılar şöyle devam ettiler:

"İlave vergi yükü, vergi sonrası karın çok çok sınırlı düzeyde kalmasına neden olacaktır. Vergi yükünün bankalar tarafından karşılanması mali performansın daha da bozulmasının kamuoyuna açıklanması da güçlük yaratacaktır. Bu konu, yabancı yatırımcıları da yakından ilgilendirmektedir. Türk bankalarının, uluslararası piyasalardan borçlanma imkanlarını sınırlandıracak bir gelişmenin iç piyasalara da olumsuz yansımaları görülecektir."

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır