kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cepte yeni numara
Faturasız cep telefonu kartı A-Tel Alo 535 bugünden itibaren piyasada. Ödediğin kadar konuş esasına dayalı sistem, Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de cep telefonu pazarını genişletecek

Bütün dünyada cep telefonu pazarının hızla gelişmesini sağlayan ön ödemeli (Prepaid) cep telefonu kartında yeni bir dönem başlıyor. "A-Tel Alo 535 Kart", adıyla pazarlanmaya başlayan ön ödeme esasına dayalı kartlar tüm Türkiye'de satışa çıktı.

Medya Holding ve KVK Mobil Telekomünikasyon, A-Tel isimli ortak bir şirket kurdu.

Bütün dünyada hızla yayılan ön ödemeli kart, A-Tel tarafından "Muhabbet Kart" adıyla pazarlanacak. 0 535 numarasını taşıyacak olan A-Tel Alo 535 Kart (sim kart), Turkcell'in tüm kapsama alanından yararlanacak ve mevcut bütün telefonlarda kullanılabilecek.

Yönetim Kurulu Başkanlığını Dinç Bilgin'in üstlendiği A-Tel'in Başkan Vekili KVK Yönetim Kurulu Başkanı ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Murat Vargı oldu. Şirketin Genel Müdürlüğü'ne Erol Tuna getirildi.

Cep telefonu kullanıcılarını bürokrasiden kurtaran zahmetsiz Muhabbet Kart artık Türkiye'nin en ücra köşelerinde bile rahatlıkla bulunabilecek. Bundan böyle Muhabbet Kart, 4 bin 500 Birleşik Basın Dağıtım Bayisi ve 3 bin KVK satış noktasında satılacak.

Amerika'da AT&T'nin yaptığı bir araştırmaya göre ön ödemeli kartları satmanın en iyi yolu iyi dağıtımdan geçiyor. Şirketin bu konudaki felsefesi "ürünü müşterinin önüne koymak". A-Tel Alo 535 Kart dünyanın önüne hedef koyduğu bu geniş dağıtım ağına sahip olarak yola çıkıyor.

Bürokrasi yok
Özellikle İtalya, İspanya ve Portekiz'de cep telefonu kullanıcılarının büyük bölümünü ön ödemeli kartlar oluşturuyor. Bu gelişmenin en önemli sebeplerinden bir tanesi kartın çabucak alınabilmesi ve anında devreye sokulabilmesi. Normal abonelik sisteminde faturaların ödenmemesi ihtimaline karşılık şirketler detaylı bilgi ve adreslere ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla cep telefonu abonesi olmak isteyen kişi tüm evrakları tamamlamak durumunda kalıyor. A-Tel Alo 535 kartta ise önceden yapılan ödemeyle konuşma limitleri abone tarafından belirleniyor. Dolayısıyla ikametgâh, son aylarda ödenmiş elektrik faturaları gibi evraklara gerek kalmaksızın kimlik göstermek yeterli oluyor. Sadece bir kimlik göstererek alınabilen Kart'ın bürokrasiyi ortadan kaldırdığını söyleyen A-Tel Genel Müdürü Erol Tuna, buna karşılık kimlik sayesinde her türlü kaydın tutulduğunu da sözlerine ekliyor.

Öde ve konuş
A-Tel Alo 535 Kart'ı satın almak isteyen kişi sadece kimlik kartını göstererek "Muhabbet Paketi"ne sahip oluyor. İçindeki sim kartını telefonuna takıyor. Sonra muhabbet kartını kazıyarak üzerindeki numarayı tuşluyor. Artık cep telefonu konuşmaya hazır. Muhabbet Kart'lar kontör sayılarına göre dizayn ediliyor. Konuştukça kontör azalıyor, bittiği takdirde yeniden kontör kart alınarak yükleme yapılıyor. Kullanıcı kartında ne kadar kontör kaldığını öğrenebiliyor. Böylece bilinçsiz kullanım sonucu ağır mali yük altına girmek önlenebiliyor.

Geniş kapsama alanı
Yıl sonuna kadar 250 bin aboneye ulaşmayı amaçladıklarını ifade eden A-Tel Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Vargı, 2000 yılı sonundaki abone hedeflerini ise 750 bin olarak belirlediklerini açıkladı.

Geçen yıl Turkcell'in 1 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirten Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, bu rakamın büyük bölümünün Intelligent Unit'e (akıllı şebeke) harcandığını belirtti. Türktan, akıllı şebekenin ön ödemeli kart sistemine hizmet vereceğini söyledi.

Gençler ve yöneticiler için ideal
Avrupa ve Latin Amerika'da yaygın olarak kullanılan ön ödemeli kart sistemi özellikle şirketler için ideal. Masraflarını kontrol altına almak isteyen yöneticiler böylece çalışanlarının cep telefonu harcamalarını denetleyebiliyorlar. Yine yöneticiler, özel ve iş numaralarını ayırt etmek için ikinci bir hat olarak bu sistemi tercih edebiliyorlar.

Dünyadaki trendlere bakıldığında, ön ödemeli kart sistemini tercih edenler arasında gençlerin ağırlığı da dikkat çekiyor. Çocukları ile her an iletişim kurmak isteyen ancak cep telefonu alırsa yüksek fatura geleceğinden çekinen anne ve babalar için bu sistem oldukça hesaplı.

Dünyada çok popüler
Ön ödemeli (prepaid) kartlar, dünyanın en hızlı büyüyen sektörü olan iletişimi daha da hızlandırdı. İtalya ve Portekiz'de 3 yıl önce piyasaya çıkan ön ödemeli kartlar tüm dünyada hızla yayılıyor.

115 milyon aboneyle dünyanın en büyük cep telefonu pazarı olan Avrupa'daki büyümenin yüzde 67'si bu kart sistemiyle gerçekleşti. Yani her üç yeni cep telefonu abonesinin ikisi ön ödemeli kart sistemini tercih etti.

Dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Business Week, Temmuz ayında ön ödemeli kartlarla yaşanan devrimi kapak konusu yaptı. Derginin haberine göre, İspanyol telekomünikasyon şirketi Telefonica son 6 ayda bu sistem sayesinde 1 milyon 200 bin yeni cep telefonu abonesi kazandı.

Şu anda İspanya'da Alo 535 kartta olduğu gibi ön ödemeli kart sistemini kullanan abone sayısı 3 milyon.

Cep telefonunun yaygın olarak kullanıldığı İtalya'da ise istatistikler oldukça ilginç. İtalya'da 20 milyon cep telefonu abonesinin üçte ikisi ön ödemeli kart abonesi. Yani yaklaşık 14 milyon kişi bu sistemi kullanıyor.

Hollanda'da KPN Telecom'un ön ödemeli kart sistemini kullanan abone sayısı son 6 yada 2 kat artarak 1.2 milyona çıktı.

Amerika'da şu anda yüzde 4 olan ön ödemeli kart sahiplerinin oranı, tahminlere göre üç yıl içinde yüzde 25'e yükselecek.

Fransız telekom şirketi Alcatel'in tahminlerine göre ise 2001 yılında dünyadaki cep telefonu kullanıcılarının yüzde 40'ı A-Tel Alo 535'te olduğu gibi ön ödemeli kartları tercih edecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır