kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İkinci çeyrekte de daralmaya devam
Sanayi üretiminin ilk yarıda yüzde 4.9 düşmesiyle ilk çeyrekte yüzde 8.4 küçülen Türk ekonomisinin 2.çeyrekte yüzde 1-2 daralması bekleniyor

Geçen pazartesi günü açıklanan Haziran ayı sanayi üretim endeksi ikinci çeyrek için pek de olumlu işaret vermedi. DİE'nin açıklamasına göre yılın ilk altı ayında sanayi üretim yüzde 4.9 geriledi. Sanayideki yüzde 5'lik gerileme Türkiye'nin ikinci çeyrekte de daralacağının sinyalini verdi. Bu rakama göre sanayi üretimi yılın ikinci üç aylık döneminde az da olsa küçülmesi bekleniyor. Bunun ticarete olan etkisiyle berabere milli gelirdeki daralma da sürmesi muhtemel gözüküyor.

Yılın ilk çeyreğinde sanayinin yüzde 9.3'lük daralması, ticaret sektörünü de etkilemiş ve bu sektörde daralma yüzde 15'lere yaklaşmıştı. Tarımın iyi bir dönem geçirmesi de ilk çeyreği kurtaramamış ve Türkiye ekonomisi yüzde 8.4 daralmıştı.

İkinci çeyreği de içine alan ilk altı aylık dönemde sanayi üretimi yüzde 4.9 geriledi. İlk çeyrek yüzde 9.3 küçülmüş olan sanayinin, böylelikle ikinci çeyrekte binde 0.6 ile binde 6.5'luk bir aralıkta daralması bekleniyor. Bu rakam ilk çeyreğe göre kısmı bir iyileşmeyi gösterse de, beklenen canlanmanın yılın üçüncü çeyreğine sarkacağına işaret ediyor.

IMF tahmini
Sanayi sektöründeki daralma ticareti de etkiliyor. İthalattaki daralma ticaret sektörünün de ikinci çeyrekte sanayiye de bağlı olarak belini doğrultamayacağını gösteriyor. Mali sektördeki büyüme ilk çeyrekteki kadar olmasa da süreceği ve tarımın hububat hariç iyi geleceği varsayılsa bile milli gelirde yaklaşık yüzde 75 payı bulunan sanayi ve ticaret nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 1-2.5 arası daralma gözüküyor.

İstanbul Sanayi Odası danışmanı Erdoğan Özitin, milli gelirin yılın ilk çeyreği kadar olmasa bile ikinci çeyrekte de gerileyeceği görüşünde. Özitin geçen yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 4.4'lük büyümeyi hatırlatarak bunu aşmanın zor olacağını belirtiyor. Özitin, yılın üçüncü çeyreği ile birlikte bir düzelmenin yaşanabileceği öngörüyor.

Geçtiğimiz ay Türkiye'yi ziyaret eden ve ekonomiye ilişkin tahminlerinin içeren bir rapor bırakan IMF heyeti de yılın ikinci çeyreği için yüzde 1.9'luk daralma öngörmüştü. IMF üçünçü çeyrekte yüzde 2.7, son çeyrekte ise yüzde 7.6'lık büyüme tahmininde bulunmuştu. Uzmanlar IMF tahminin tutacağını, kurumun zaten bu tahminleri ekonomi bürokratlarının öngörüleri doğrultusunda yaptığını belirtiyorlar.

Cüneyt TOROS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır