kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Asker aranýyor
Rusya Daðýstan'da aðýr kayýplar vermeye baþladý. En seçkin Rus birlikleri Bosna, Kosova ve Abhazya'da uluslararasý görevlerde. Gönüllü asker alýnýyor.

Çeçenistan'dan Daðýstan topraklarýna giren ve birçok köyde denetimi ele geçiren radikal islamcý militanlar karþýsýnda Rusya, trajikomik bir durum yaþýyor. Çeçen savaþýndan deneyimli militanlar karþýsýnda Rusya hâlâ topyekžn kara harekatýna giriþmeyi göze alamýyor. Askeri uzmanlara göre bunun þaþýrtýcý bir sebebi var: Rusya'nýn elinde, çatýþma bölgesine gönderecek deneyimli askeri birlik yok!

Çeçenistan savaþýný barýþ anlaþmasýyla sona erdiren emekli general Aleksandr Lebed, Rusya'nýn seçkin birliklerinin þu anda "barýþ gücü" olarak Bosna Hersek, Kosova ve Abhazya'da bulunduðunu, bunun ciddi bir soruna neden olduðunu söyledi. Rusya, Kosova'da konuþlanacak 3 bin 600 kiþilik seçkin birliðin son bölümünü hafta baþýnda Priþtine'ye göndermiþti.

Tek þans özel birlikler
Londra merkezli Rusya ve BDT Uluslararasý Stratejik Araþtýrmalar Enstitüsü uzmaný Oksana Antonenko, þu an barýþ güçlerinde görev yapan deneyimli ve geliþmiþ silahlarla donatýlmýþ Rus birliklerinin, ünlü Çeçen komutan Þamil Basayev'in yönetimindeki islamcý militanlarý geri püskürtme þansý olabileceðini söylüyor. Antonenko, hükümetin önceliðinin yurtdýþýndaki askeri operasyonlar mý, yoksa ülke içindeki çatýþmalar mý olduðu yolunda ciddi bir tartýþma baþladýðýný vurguladý.

12 bin asker dýþarýda
Rusya'nýn yurtdýþýnda barýþ gücü olarak görev yapan askerlerinin sayýsý 10 bini geçiyor. Ayrýca seçkin birliklerin bir bölümü de, çatýþmalarýn bitmediði Tacikistan'da görev yapýyor. Ermenistan'da da Rusya'nýn iki askeri üssünde 2 binden fazla gücü bulunuyor. Rusya'nýn yeni baþbakaný Vladimir Putin, "Durum tamamen kontrol altýna alýnmak üzere, iki hafta içinde herþey normalleþecek" dese de, sayýlarý binden fazla olan militanlarýn birçok köyü ellerinde tuttuðu haber veriliyor. Ruslarýn kayýplarýna iliþkin haberler geliyor. Son olarak, Yeltsin'in elinden "kahramanlýk madalyasý" alan 43 yaþýndaki yarbay Yuri Naumov çatýþmada öldürüldü.

Rusya çatýþma bölgesine asker göndermekte tereddüt edince, Daðýstan'daki yerel hükümet halk arasýndan gönüllüleri toplayarak silahlandýrmaya ve cepheye göndermeye baþladý. Dün bin 300 kiþi silah altýna alýndý.

Bilanço þimdiden aðýr
Daðýstan'da þeriat devleti ilan eden Ýslam Þurasý, dün Çeçen komutan Þamil Basayev'i, tüm militanlarýn baþkokmutaný olarak ilan etti. Daha önce çeçen savaþý sýrasýnda Rusya'ya karþý büyük baþarý elde eden Basayev'in, kendine baðlý güçlerle birlikte Moskova'ya yeni bir sürpriz yapmaya hazýrlandýðý belirtiliyor. Militanlarýn köylerde çok sayýda sivili de saflarýna katarak güçlendikleri söylenirken, Rus yetkililer köylülerin rehin alýndýðýný ve canlý hedef olarak kullanýldýðýný iddia ediyor.

Þamil Basayev dün bir açýklama yaparak dört Rus helikopteri ve bir uçaðý düþürdüklerini, 9 zýrhlý aracý tahrip ettiklerini bildirdi. 14 köyün denetimleri altýnda olduðunu belirten Basayev, bin 200 Çeçen mücahitin savaþtýðýný söyledi. Rusya ise 10 askerinin öldüðünü, 27'sinin ise yaralandýðýný itiraf etti.

Yeni baþbakan güvenoyu alacak
RUSYA'YI sarsan siyasi depremin ardýndan eski ajan, yeni Baþbakan Vladimir Putin çok iddialý sözler sarf ederek iþini iyice zorlaþtýrdý. Siyasi çevrelerin, "Yeltsin'in ateþi tutmak için kullandýðý maþa, bir süre sonra o da azledilebilir" dedikleri Putin, Rusya'ya yýllardýr ecel terleri döktüren Daðýstan sorununu iki hafta içinde çözeceðini ve bölgede durumu normalleþtireceði sözü verdi. Putin bu amaçla hazýrladýðý ve daha sert politikalar öngören planýn Yeltsin tarafýndan onaylandýðýný söyledi. Ancak Putin'in, baþkanlýðýný yaptýðý gizli servisi (FSB) etkin olarak devreye sokacaðý, Ýçiþleri Bakanlýðý'na baðlý özel timleri gerilla savaþýna hazýrlayacaðý söyleniyor.

PutÝn için Duma, Pazartesi günü ilk tur güvenoylamasý yapacak. Muhalefet, Yeltsin'in gizli planlarýna alet olmamak için Putin'e istemeyerek de olsa onay vermeye hazýrlanýyor. Çünkü Yeltsin, eski Baþbakan Stepashin'i, rakiplerinin Duma seçimleri için kurduðu ittifaký engelleyemediði ve kendisini zor duruma düþürdüðü için azletmiþti. Þimdi Yeltsin'in, muhalefetin güçlenmesini önlemek için ülkede gerginliði artýrýp olaðanüstü hal ilan edebileceði senaryosu konuþuluyor. Hatta Daðýstan'daki krizin týrmanmasýný, olaðanüstü hal ilanýna zemin hazýrlamayý amaçlayan bir provokasyon diye niteleyenler de var. Duma, bu oyuna gelmemek için Putin'e güvenoyu vermeye ve tansiyonu düþürmeye hazýrlanýyor.

Suat TAÞPINAR (MOSKOVA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr