kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Amerika şaşkın
Yine Amerika, yine ağır silahlarla donanmış bir saldırgan, yine masum insanlar kurban. Los Angeles'ta Musevi Cemmati Merkezi'ne yapılan saldırıda 3'ü çocuk 5 yaralı var.

Polis kordonunun gerisinde içerdeki çocuklarının yaşamı konusunda endişelenen kadınlar gerilim içinde birbirlerine sarılıyor, babalar, korumasız çocuklarını kucaklayıp güvenli yerlere götürüyorlar. Çocuklar birbirine bakıp yaşadıkları korkuyu üzerlerinden atmaya çalışıyor. Önceki gün ağır silahlarla donanmış bir ırkçının saldırısına uğrayan Amerika'nın Los Angeles kentindeki North Valley Musevi Cemaati Merkezi'ndeki çocuk yaz kampı ve kreş şoka girmişti. Silahlı saldırının dehşetini yaşayan yaklaşık 30 çocuk ise elele tutuşturularak yan binadaki sinagoga sevkediliyordu.

Polisin kimliğini Buford Furrow olarak belirlediği saldırgan, önceki sabah saat 11 sıralarında elindeki 9 milimetrelik yarı otomatik silahla binaya girip, çocukların eğitim gördüğü sınıflara ateş açtı. İlk belirlemelere göre 70 mermi atıldığı saptandı. Ardından da kayıplara karıştı. Amerika bir kez daha şoktaydı.

Her hafta cinayet
Üç haftada üçüncü seri cinayet yaşanıyordu. Birkaç hafta öncekilerin acısı henüz tazeyken yeni bir saldırı herkesi şaşkına çevirdi ve kafalarda soru işaretleri bıraktı: Amerika nereye gidiyor? Nedir bu saldırıların nedeni? Neyse ki hasar bu kez ağır değildi. Ölü yoktu sadece 5 yaralı vardı. 3'ü yaz kampındaki çocuklardı ve 5 yaşındaki yaralının durumu ağır. Karnından ve bacağından yaralanan çocuk ameliyat olmasına rağmen durumu ciddiyetini koruyor. Normalde yaklaşık 300 çocuğun derse geldiği merkez o gün, müze ziyaretleri olması nedeniyle yarı yarıya boşalmıştı. Bu da bilançonun daha fazla büyümemesini sağladı.

Henüz yakalanamadı
Los Angeles polisi olaydan hemen sonra kaçan saldırganı yakalamak için seferber oldu. FBI'dan da yardım alan polis, önce saldırganın arabasını belirledi. Ancak Furrow, kaçarken kırmızı kamyonetini geride bırakarak yeşil bir Toyota çaldı. Ancak bu araba da bir otelin önünde park halinde bulundu. Tüm aramalara rağmen Furrow henüz yakalanamadı.

Küçük bir ordu gibi
Furrow'un kamyonetinden çıkan malzemeler ise küçük bir orduya yetecek kadardı. Kurşun geçirmez yelekler, askeri saldırı silahlarında kullanılan patlayıcılar, AK-47 saldırı tüfeklerinde kullanılan onlarca kilo mermi ile bataryalar... Ayrıca saldırgan okumaya da meraklıydı! Amerikan Elit Kuvvetleri'nin eğitiminde kullanılan bir el kitapçığı ile ırkçı literatürün önde gelen eserleri kamyonette ele geçirilen kitaplar arasındaydı.

Bu yıl kayıtlara seri cinayetler olarak geçen 10 saldırı var. 5 Ağustos'ta Alabama'da bir işçi 3 iş arkadaşını öldürmekten tutuklanmıştı. 29 Temmuz'da da günlük İnternet borsasında paralarını kaybeden Mark Barton, ailesini öldürdükten sonra da borsa şirketini taradı. Sonuç 13 ölüydü. Alınan tüm önlemlere rağmen saldırıların arkası kesilmiyor. Ülke her gün yeni bir saldırı endişesiyle uyanıyor.

Aşk acısı 4 cana mal oldu
BİR seri cinayet haberi daha yine Calfiornia eyaletinden geldi. Evelio Rivera Zacarias adlı gözü dönmüş saldırgan intikamını kendisini terk eden sevgilisinden aldı. 20 yıldır birlikte yaşadığı sevgilisinin kendisini terk etmesini hazmedemeyen 42 yaşındaki Zacarias, silahıyla birlikte kız arkadaşının evine baskın yaptı. Etrafa ateş açtı ve önüne gelenleri hiç acımadan vurdu. Arkasında 4 ölü, 2 de yaralı bırakan Zacarias eski sevgilisini de kaçırdı.

13 yaşındaki kıza bir yıl hapis
Amerİka'nIn Florida eyaletinde 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi kız çocuğu, okuluna bombalı saldırı düzenleyerek öğretmenlerini öldürmeyi planlamak suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fort Lauderdale kentinde görülen davada, adı açıklanmayan öğrencinin, Sunrise kasabasındaki Blair Ortaokulu'nu bombalamayı planladığı sonucuna varılarak, cezasını bir ıslahevinde çekmesi kararlaştırıldı. Savcının iddianamesinde de kız öğrenci, yakın arkadaşlarına okulun güvenlik kameralarının bulunduğu bir haritayı göstermek ve öldürmeyi istediği öğretmen ve öğrencilerin listesini hazırlamakla suçlandı.

351 mi 5 yıl mı?
Her güne yeni bir seri cinayet haberiyle uyanan Amerika'da geçen Mayıs ayında okuluna saldırı düzenleyen 15 yaşındaki gencin yargılanması tartışma konusu oldu. Georgia okul arkadaşlarına silahlı saldırıda bulunarak 6 arkadaşını yaralayan T.J. Solomon adlı gencin yetişkin olarak mı, yoksa çocuk olarak mı yargılanacağı konuşuluyor. Mahkeme Solomon'u yetişkin olarak yargılarsa 351 yıl, çocuk olarak yargılarsa en fazla 5 yıl hapis cezası verecek. Solomon, Littleton'daki Columbine Lisesi'nde meydana gelen ve 13 öğrencinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıdan esinlenerek, kendi okulunda benzeri bir olay yaratmıştı. Solomon 20 Mayıs'ta yaptığı saldırıda, Magnum marka bir tabancayla arkadaşlarına 15 el ateş ettikten sonra teslim olmuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır