kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Bana fetiþini söyle, kim olduðunu söyleyeyim
Gerçek bir cinsel sapkýnlýk mý, normal bir dürtü mü? Kimi uzmanlara göre fantezi boyutunda zevki artýran bir unsur, temel bir içgüdü olarak algýlanan fetiþizm, kimilerine göre bu ince sýnýrýn ötesinde ve sapkýnlýðýn karþýlýðý...

Yasemin KARAKAÞ ÞAHÝNKAYA

"Ayakkabýlarýmý çýkardýðýmda, Paul ayaklarýmýn görüntüsü yüzünden kendinden geçti ve büyük bir çoþkuya kapýldý. Yýllar sonra, o gün birlikteyken ayakkabýlarýmý çýkarýp, çýplak ayakla yürümemiþ olsaydým, bugün evlenmiþ olmayacaðýmýzý söyler durur hep."

Bu aný ünlü Hýristiyan düþünürlerden Paul Tillich'in eþi Hannah'ya ait. Gerçek bir ayak fetiþisti olan eþi, sonralarý evleneceði kýzýn önce ayaklarýna aþýk olduðunu inkâr etmiyor.

New York'ta yaþayan ve taksi þoförlüðü yapan bir arkadaþým, taksisine binen çorap fetiþisti bir müþterinin günlerdir giydiði, pis kokan bir çorabýna karþýlýk kendisine tam 150 dolar teklif ettiðini anlatmýþtý. O, sadece para için 150 dolara çorabýnýn -hem de- tekini satarken, alan kiþinin huþž içinde çorabý koklayarak arabadan indiðini söylemiþti.

Uzmanlar, fetiþizmde ana konuyu, seks dürtüsünün, libidonun, ancak bazý nesnelerle doðru orantýlý, paralel olarak harekete geçmesiyle açýklýyorlar. Sözlükte "mantýk dýþý kutsanan nesne" olarak tanýmlanan fetiþ, psikolojide cinsel uyarým kaynaðý olarak, karþý cinsten eþin yerini alan, vücutla doðrudan ilgisi bulunmayan ve cinsel bir nitelik taþýmak zorunda olmayan nesne olarak tanýmlanýyor. Fetiþ adý altýnda toplanabilecek nesnelere saplantý hâlinde baðlý olan kiþiye fetiþist, seksi doðrudan bu nesneye baðlamaya da fetiþizm adý veriliyor. Fetiþist, bu objeye öylesine baðlanýyor ki, o olmadan tam anlamýyla doyuma ulaþmasý imkânsýzlaþýyor.

Normal mi, anormal mi?
Psikiyatrist Nihat Kaya ise fetiþizmi açýklarken, ilk olarak insan doðasýnýn ve deðer yargýlarýnýn kabul ettiði cinsel uyarým ve cinsel objeler dýþýnda da uyarýlabilen insanlarýn varlýðýný kabul etmek gerektiðinin üstünde duruyor. Kaya, normal ve anormal davranýþlarýn, insanýn doðasýnda birlikte bulunduðunu, toplumsal etmenler, kiþinin yetiþtiði aile ortamý ve etkilendiði yaþamsal olaylarýn, insanýn tercihlerini þekillendirdiðini söylüyor.

Pek çok uzmanca normal kabul edilen fetiþizm, bir kýsým uzmanlarca da bazýlarýnýn cinsel obje seçimindeki sapkýnlýðý olarak tanýmlanýyor ve cinsel objenin (sevilenin) çoðunlukla cansýz, bazen deðersiz maddenin oluþturduðu durum olarak açýklanýyor.

Fetiþist kiþinin cinsel objesi, bir kadýnýn iç çamaþýrý, ayakkabýsý, parfümü olabildiði gibi, bir erkeðin de çorabý, külodu, eldiveni olabiliyor.

Her ne kadar fetiþizim cansýz objelerle sýnýrlandýrýlmýþsa da insan vücudunun bir kýsmý da, örneðin; meme, ayak, saç, ense, göbeði de fetiþ için cinsel uyarý ve tatmin aracý olabiliyor.

Erkeksi bir duygu mu?
Fetiþizmde cinsel iliþki için çoðu zaman bir kiþinin gerekli olmadýðý kabul ediliyor. Çünkü fetiþist için obje canlanýyor ve canlanýrken de büyük bir þehvet uyandýrýyor.

Fransýz Psikolog Alfred Binet'ye göre fetiþizm, sadece erkeklerde görülen bir saplantý. Sözcük kökeni "büyü" ya da "yapýlmýþ þey" anlamýna gelen ve Portekizce "feitiço"dan kökenini alan fetiþizme, kadýnlarda pek sýk rastlanmýyor. Bunun nedeni, psikolojik geliþimlerinin özellikleri; görsel uyarýlara çok daha az tepki vermeleri. Her ne kadar günümüzün çaðdaþ kadýný, görsel seks ünitelerine en az erkek kadar ilgi duyuyorsa da, bunun seks hayatýný renklendiren fantezilerden daha yoðun bir boyutu yok.

Na'sý biþey bu fetiþ?
Psikiyatrist Nihat Kaya fetiþist karakteri, kiþilik bakýmýndan zayýf, pasif, baðýmlý ve sýkýlgan olarak tanýmlýyor. Genelde içe dönük ve fantastik bir dünyaya sahip insanlarýn fetiþist olduðunu söylüyor. Kaya; "Bu tip insanlar zaman zaman da öfke ve saldýrganlýk nöbetleri geçirirler. Öz saygýsý, kendine güveni düþük olduðundan, çevrenin kendisi hakkýndaki düþüncelerini önemserler. Çok hassas ve kuþkucu olurlar," diyor ve ekliyor: "Bu insanlar kadýnlara karþý -fetiþistlerin çoðu erkekler arasýndan çýktýðýndan- naziktirler, onlar tarafýndan sevilir ve takdir edilirler, evlenme teklifleri alýrlar ama evlilikte normal bir cinsel yaþam baþarýsý gösteremezler. Gülünç duruma düþme, alaya alýnma þüphesi taþýrlar. Kaygýlý ve ürkektirler. Bundan dolayý kendilerini güçsüz hissederler. Kadýnlara karþý utangaç, çekingen olurlar. Oysa fiziksel açýdan hiçbir zayýflýklarý yoktur. Temelde çocukluk yýllarýnda kendini diðer insanlardan aþaðý görme kompleksi önemli rol oynar."

Amerikan Psikiyatri Birliði'ne göre:
Birçok kadýn ve erkekte az çok bir "fetiþ"e karþý ilgi vardýr. Bunun normal cinsel yaþamý etkilememesi durumunda problem yoktur. Amerikan Psikiyatri Birliði'nin "Parafililer" baþlýðý altýnda sýnýflandýrdýðý fetiþizm tanýmýný ise þöyle yapýyor:

a) En az altý aylýk süre boyunca, kiþinin canlý olmayan nesneleri kullanmakla ilgili yoðun (Örneðin: kadýn iç çamaþýrlarýna...) cinsel yönden uyarýcý fantezileri, cinsel dürtüleri ya da davranýþlarý, yineleyici bir biçimde ortaya çýkar.

b) Bu fanteziler, cinsel dürtüler ya da davranýþlar, klinik açýdan belli bir sýkýntýya ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diðer iþlevsellik anlamýnda bozulmaya neden olur.

c) Fetiþ nesneleri aykýrý giyimde kullanýlan kadýn giysileri (travestik fetiþisizmde olduðu gibi) ya da takti jenital uyarý saðlamak amacýyla tasarlanmýþ araçlarla (örneðin: vibratör) sýnýrlý deðildir.

Yani kiþinin fetiþlerinin, onun ailevi, sosyal, mesleki ve hobisel alanlarýný daraltmamasý ve fonksiyonlarýný bozmamasý durumunda, normal sýnýrlarda olduðu kabul ediliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr