kapat

12.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Geç olsun ama gücümüz olsun
Toplumdaki cinsel rol dağılımı, gücü erkeğe, güçsüzlüğü ise kadına reva görüyor. Erkek çocuklardan korkmamaları beklenirken, kızların duygularını göstermesi istenir.

Güç kavramı, erkekler ve kadınlar için oldukça farklı çağrışımlar taşır. "Erkekler güçsüzlükleri adına utanır. Kadınlarsa güçleri adına," görüşü bu farkı anlatmaya yetiyor.

Yeni yazı dizimizde kadın ve erkek için farklı tanımlanan cinsiyet ve güç kavramını ele alacağız. Kaynağımız, psikolog Leyla Navaro'nun "Bir Cadı Masalı/Kızgınlık, Güç ve Cinsel Roller Üzerine" adlı kitabı. Navaro, kitabında, özellikle bizimkine benzer kültürlerde, öfkenin dışavurulması konusunda kadın ve erkek açısından bir çifte standartın söz konusu olduğuna değiniyor. "Erkeğin öfkesini dışavurması 'erkekçe' bir davranış olarak hoşgörülür, kabul edilir ve neredeyse desteklenirken, kadın, 'kadınsı'lığından kaybetmek, ayıplanmak, 'cadı'lıkla suçlanmak gibi korkularla yetiştirildiğinden, öfkesini bastırmaya koşullandırılır," diyor.

Yanıtlanacak sorular
Ve dışavurulmayan arzular, kızgınlıklar, düşüncelerin zamanla tahrip edici bir güce dönüşeceğini, en olmadık yerde patlayarak, kişinin iç dünyasını olduğu kadar çevresiyle ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor.

Yazı dizimiz boyunca, yanıtını bulacağınız konu başlıkları ve sorular şöyle: Kadınlarda güçlü olma korkusu. Kadınların erkeksi güce direnci. Kendini güçlendirme yıkıcılık mıdır? Güçlü kadınlar terk mi edilir? Çevre kadını nasıl güçsüzleştirir? Kadınlar kendilerini nasıl güçsüzleştirir?


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır