kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Demirel İsrail'de: Şimdi barış zamanı
Ortadoğu gezisinin ilk durağı olan İsrail'de barış çağrısı yapan Demirel, yarın Gazze'ye geçip Arafat'la görüşecek.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Ortadoğu gezisi dün başladı. Demirel, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz ile milletvekili, bürokrat, işadamı ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyetle İsrail'e gitti.

Demirel, Ortadoğu gezisinin ilk durağı olan İsrail'de Cumhurbaşkanı Ezer Weizman ve Başbakan Ehud Barak ile görüştü. Başbakan Barak'ı kabul eden Demirel, göreve seçilmesinden dolayı Barak'ı kutladı. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı İsmail Cem de katıldı.

"Büyük kurtarıcı Demirel"
Demirel, daha sonra, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçerek, İsrail Cumhurbaşkanı Weizman ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra, iki cumhurbaşkanı ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Weizman yaptığı açıklamada, Demirel'i ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu ziyaretin aylar öncesinden planlandığına işaret etti. Birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Weizman, Türkiye ile iyi ilişkilerin son 5 yıldır karşılıklı geliştiğini ifade etti. Ezer Weizman, Demirel'in, bu ilişkilerdeki katkılarına dikkati çekerek, Demirel'in "büyük bir kurtarıcı, çok iyi bir destekçi ve çok iyi danışman" olduğunu kaydetti. Weizman, kimi zaman Demirel ile telefonda görüş alışverişi yaptıklarını bildirdi.

"Şimdi barış zamanı"
Demirel de, İsrail'i son üç yıl içinde ikinci kez ziyaret etmenin kendisi için ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti, şöyle konuştu:

"Ortadoğu ile çok uzun bağlarıyla bölgesel bir aktör olarak Türkiye, başından beri Ortadoğu'daki barış sürecini desteklemektedir. Bu süreci adil ve geniş bir barış ve istikrarın kurulmasında altın bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye, bunun başarıyla taçlandırılmasını gerçekten arzu etmektedir. Bu nedenle barış sürecinin tekrar yoluna konmasını arzuluyoruz. Şimdi doğru zamandır ve en iyi zamandır."

"Suriye düşman değil"
Demirel, Türkiye'nin İsrail-Filistin arasındaki barış sürecine katkılarını sürdüreceğini de bildirdi. Demirel, Weizman'ı Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700. yıldönümü kutlamaları'na katılması için yaptığı daveti kabul ettiğini öğrenmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

İki Cumhurbaşkanı, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladılar. İsrail'in Suriye ile barış anlaşması yapması durumunda Türkiye-İsrail ilişkilerinin nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Demirel, "Sanırım bu Türk-İsrail ilişkilerini güçlendirir" dedi. Barıştan söz ederken bunu herkes için düşündüklerini kaydeden Demirel, Türkiye-İsrail ilişkilerinin üçüncü ülkelerin düşmanlığına dayanmadığını, karşılıklı çıkarlara dayandığını söyledi. Demirel, "Suriye bizim düşmanımız değil, bizim komşumuz. Eğer İsrail, Suriye ile problemlerini çözerse biz mutlu oluruz" diye konuştu. Weizman ise aynı soruya karşılık verirken, barış süreci konusunda şimdi çok daha iyimser olduğunu vurguladı.

Bir başka gazetecinin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın idam cezasına çarptırılması ve Güneydoğu sorunu ile ilgili sorusunu yanıtlarken de Demirel, Türkiye'nin üniter bir devlet olduğunu ve tek bir ulus bulunduğunu söyledi, "Ancak, Türk ulusu derken biz asla halkımızı ayırmayız" dedi. Demirel, İran'daki gelişmelerle ilgili bir soruyu "İran'ın iç işleridir" diyerek yanıtlamazken, Weizman, "Ümit ediyorum ki, birgün İran'daki rejim değişecektir" yanıtını verdi. Demirel, bir gazetecinin su sorununa ilişkin sorusunu yanıtlarken de bu konuyu Weizman ile görüştüklerini söyledi, Manavgat Projesi'ne değinerek, akan suyun İsrail'in ihtiyaçlarını kat kat karşılayacağını bildirdi. Demirel, bir Türk gazetecinin "İsrail-Suriye barışı Türkiye için İsrail tarafından belli garantilere ihtiyaç doğurur mu?" sorusunu "Hayır" diye yanıtladı.

Daha iyi bir Ortadoğu ümidi
Bir başka gazetecinin Ortadoğu'ya ilişkin olarak gelecek yüzyıldaki beklentilerini sorması üzerine Demirel, beklentiden çok daha iyi bir Ortadoğu ümit ettiğini söyledi. Ortadoğu barış sürecinin başarıya doğru gitmesini isteyen Demirel, daha fazla işbirliği umduğunu bildirdi. İsrail Cumhurbaşkanı Weizman da ileriye yönelik olarak iyimser görüşlerini dile getirdi. Weizman, Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine "Benim kendi sorunlarım var. Benim söyleyebileceğim, Türkiye için çok güç bir sorundur. Umarım, Türkiye kendi yöntemleri ile sorunu çözer" dedi.

Gazze'ye gidecek
Demirel, iki gün sonra Gazze'ye geçerek Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'la görüşecek. Yeni İsrail hükümetinin barışın sağlanması konusunda iyimserlik gösterdiğini ifade eden Demirel, "Ancak beklentilerde hayal kırıklığına yol açılmadan somut adımlar atılmalı, Filistin halkının meşru hakları tanınmalıdır" dedi. Daha sonra Ürdün'e geçecek olan Demirel, Ürdün Kralı ile görüşecek. Demirel, ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kararlı olduklarını ifade etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır