kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siroza son
Karaciğer kanseri ve siroza neden olan Hepatit-B günde bir kez alınan Lamivudin etken maddeli hapla tamamen iyileşiyor.

HONG KONG - Dünyada her 10 dakikada bir kendisine bir kurban bulan Türkiye'de de neredeyse her üç kişiden birinin taşıyıcı olduğu Hepatit-B (Sarılık) basit bir tedaviyle tarihe gömülecek.

AIDS'ten daha tehlikeli olarak kabul edilen hastalığın tıpta devrim yaratan yeni tedavi yöntemi dünyaya ilk kez, bine yakın doktor ve gazetecinin önünde Hong-Kong'da açıklandı.

Buna göre karaciğer kanseri ve sirozun da bir numaralı nedeni olan Hepatit-B günde bir kez ağızdan alınan Lamivudin etken maddeli hapla tamamen iyileşiyor.

Karaciğer hastalıklarının şimdiye kadar İnterferonla tedavi edildiğini hatırlatan Jefferson Tıp Fakültesi Karaciğer Hastalıkları Önleme Merkezi Başkanı Prof. Hie-Won L.Hann bu eski yöntemin hem çok pahalı hem de hastaya bir çok yan etkilerinin bulunduğunu söyledi.

Uzmanından uyarı
Kongreye katılan uzmanlar, hepatit-B hakkında şunları söylediler:

* Geliştirilen Lamivudine hammaddeli ilaç, iğne yerine hap kullanılması yanında, günde bir kez alınarak hastalığın tedavisinde ciddi çözümler getirdi. Hatta, uzun süreli iyileşme göstermeyen hastalarda bile karaciğer fonksiyonları düzeldi.

* Şimdiye kadar uygulanan interferon tedavisinde virüslerin insan vücudundan temizlenmesi değil, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi amaçlanıyordu. Ancak, bu yeni tedavide virüslerin çoğalması önlendi.

* Lamivudinin, diğer tedavide olduğu gibi, başağrısı, ateş, yorgunluk, saç dökülmesi, mide bulantısı gibi yan etkileri bulunmuyor.

Hepatit-B nedir?
Hepatit-B, dünya üzerinde dokuzuncu sırada ölüm nedeni olan bir karaciğer iltihabıdır. Virüsler, alkol, belirli ilaçlar, kimyasal maddeler nedeniyle ortaya çıkar. Virüsün tek bulaşma kaynağı insandır. Yani, kronik hastaların yanısıra, akut enfeksiyonu geçirmekte olan bireylerin kan ve vücut sıvıları bulaşmada önemli rol oynar.

Türkiye'de yılda 30 bin kişide mikrobik hepatit ortaya çıkıyor. Aslında bu sayının 5-6 misli olduğu tahmin edilmekte. Taşıyıcı sayısı ile 3-4 milyon cıvarında.

Uzmanlara göre sarılık hastalığından korunmanın bir numaralı yöntemi; Aşılanma.

Yüzde 90'dan fazla oranda koruyucu olan aşıyı 3 kez yaptırmak yeterli. Bunun için ilk aşıdan sonra birinci ve altıncı ayda tekrar yapılıyor. 1998 yılı itibarıyle 80 ülkede aşılama programı tanıtılmış durumda. Hastalığın dünya çapında kontrolü için ulusal aşı politikalarına girmiş olması gerekiyor. Ayrıca, Kronik Hepatit -B taşıyıcılarının etkili bir şekilde tedavi edilmesi de şart.

Meltem PUSAT


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır