kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Af için 3 formül
18 yaş üstündekilere hırsızlık, yaralama, hakaret, sövme, taksirli adam öldürme, meskeni ihlal ve basın suçlarına af gelecek. Tasarı küçüklere ise genel af öngörüyor.

ADALET Bakanlığı kurmayları, yeni af yasa taslağını hazırladı. Bakan Hikmet Sami Türk tarafından son şekli verildikten sonra koalisyon ortaklarının ve diğer siyasi partilerin görüşüne sunulacak olan taslak, af için üçlü formül öngörüyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, koalisyon ortakları ve diğer siyasi partilerce kabul görürse, taslağa paralel yasa tasarısı hazırlanacak ve TBMM'ye sevk edilecek. Af taslağında suçlular yaş grupları dikkate alınarak üç kategoride değerlendirildi ve her kategori için farklı af sistemi öngörüldü. Af Yasası bu haliyle çıkarsa, 18 yaşından büyük suçlular sadece, hırsızlık, yaralama, hakaret, sövme, taksirli adam öldürme, meskeni ihlal ve basın suçları gibi basit suç ve eylemlerden affedilecekler ve yasanın yürürlüğe girdiği tarihte, bu suçlardan cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunanlar salıverilecek. Bu gruptaki tutuklu ve hükümlüler için, terör, uyuşturucu, cinayet, tecavüz, gasp, kara para gibi ağır suçlar af kapsamı dışında tutulacak.

Çocuklara genel af
Taslağa göre, 15-18 yaş arasındaki suçlulara ise hem af, hem de ceza indirimi uygulanacak. 18 yaşından büyüklere tanınan aftan aynı şekilde yararlanacak olan 15-18 yaş grubundaki tutuklu ve hükümlülere, ayrıca 18 yaşın üstündekiler için af kapsamı dışında tutulan suçlardan da ceza indirimi sağlanacak. 15-18 yaş grubuna, terör başta olmak üzere devlete karşı işlenmiş suçlar da dahil olmak üzere, yetişkinler için kapsam dışı tutulan tüm suçlar için 18 yıllık ceza indirimi uygulanacak.

11-15 yaş arasındaki çocuk suçlular ise hiç bir sınırlama olmaksızın işledikleri suç ne olursa olsun affedilecekler.

Taslakta, affın hangi tarihe kadar işlenen suçları kapsayacağı ise belirtilmedi. Bu tarih, koalisyon ortakları ve siyasi partilerin görüşleri alındıktan sonra belirlenecek ve TBMM'ye sevk edilecek tasarıya eklenecek.

Terör, uyuşturucu ve 312'ye af yok
18 yaşından büyükler için terör ve devlete karşı işlenmiş cürümler başta olmak üzere, çete, cinayet, haksız mal edinme, kara para, kaçakçılık, Atatürk'e hakaret, sahtecilik, kalpazanlık, uyuşturucu, tecavüz, gasp ve dolandırıcılık suçları af kapsamı dışında tutulacak. Af taslağı, Anayasa'nın 169 ve 17. maddelerini de kapsam dışında bırakıyor. Buna göre, orman ve işkence suçlarına verilen cezalar affedilmeyecek.

Tayyip Erdoğan çıkamayacak
Taslak ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da mahkum olmasına neden olan ve 4.5 yıla kadar hapis cezasını öngören, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu cezalandıran Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesini de kapsam dışında tutuyor. Bu durumda 312'inci maddeden hüküm giyen ya da yargılanmaları devam eden tutuklu ve hükümlüler aftan yararlanamayacaklar.

Bölücülük kapsamdışı
Anayasa'nın 14. maddesi ile düzenlenen bölücülük, devletin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, sosyal bir sınıfın diğer sosyal bir sınıf üzerinde egemenlik sağlaması, dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yaratmak gibi suçlar da af taslağı kapsamı dışında tutuldu. Bu suçlardan dolayı hüküm giyen veya yargılanması devam eden başta PKK üyeleri olmak üzere cezaevlerindeki 18 yaşından büyük tutuklu ve hükümlüler aftan yararlanamayacaklar.

Ersin BAL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır