kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
GÜLAY GÖKTÜRK(gokturk@turk.net )


Kadın olmak (1)

Ben yazılarımın genelde "cinsiyetsiz" olduğunu düşünürüm. Bu yüzden de "kadın gazeteci" ya da "kadın köşe yazarı" gibi nitelendirmelere hep soğuk bakarım.

Ama bugün bir kadın köşe yazarı olarak yazıyorum. Ve yapacağım eleştiriyi erkek okurlarımın çoğunun anlayıp hak vermesini de pek ummuyorum. Çünkü anlayabilecek olsalardı, zaten yapmazlardı.

Sözünü edeceğim hatayı o kadar "kendiliğinden" o kadar "doğal" o kadar refleksif bir biçimde yapıyorlar ki; yaptıklarının o kadar farkında değiller ki; zihinlerinin en köşe bucak köşelerine kadar sinmiş olan bu defoyu oralardan çekip çıkartmak ve gözlerinin içine sokmak neredeyse imkânsız gibi...

Bu yüzden de bu yazı, daha çok, kadın okurlarımla yaptığım "kadın kadına" bir dertleşme gibi algılanmalı.

Sabah gazeteleri elime alıp da Nevval Sevindi'nin birkaç yıl önce Aktüel kapağında yer alan dekolte resimlerini görünce hiç şaşırmadım. Bekliyordum, "İşte yine" diye geçirdim içimden sadece...

"Erkek" basınımız, yine erkekliğini ortaya koymuştu. Muarrızı kadın olunca hep yaptığı gibi, fikirlerine saldıracağına bedenine saldırıyor, fikirlerini o dekolte resimlerle çürütmeye çalışıyordu. Karşısındaki kadını her zaman en zayıf noktası olarak gördüğü cinselliğinden "vuruyor"du yine. Açıkça "Şuna bakın", diyordu kamuoyuna; "böyle pozlar veren bir kadının fikrinden hayır mı gelir!"

Evet, Nevval Sevindi o tartışmada kontrolünü kaybetti, art arda ettiği hakaretlerle fikri haklılığını zedeledi.

Ama merak ediyorum; o haberleri yapanlar, Sevindi'nin Hikmet Çetinkaya'ya daha toplantının başında neden "şerefsiz" dediğini niçin hiç sormuyorlar?

Çekinkaya bir gün önceki yazısında, Sevindi'nin fikirleriyle polemik yapmak yerine yine kaçak güreşe girmiş Sevindi'nin "ayda bir aşık olmakla ünlü" olduğunu söyleyerek üstü kapalı bir biçimde "orospu" demeye getirmişti. Elinde hiçbir delil, hiçbir tanık olmadan, Nurcu bir öğretmenle tanıştıktan sonra Fethullahçı olduğunu ve "köşeyi döndüğünü" yazmıştı.

Dünkü haberleri yazanlar; Sevindi'yi "bir kadının ağzına yakışmayacak" şeyler söylemekle suçlarken, bir erkeğin bir kadına hiç desteksiz neredeyse "orospu" diye saldırmasının erkek ağzına çok yakıştığını mı düşünüyorlar?

Yine o haberleri yazanlar, Sevindi'nin diğer tartışmacıya neden "köpek" dediğini de es geçiyorlar. Daha bir cümle önce, onun Sevindi'ye açıkça "patron köpeği" diyerek hakaret edişini duymazdan geliyor ama Sevindi'nin "sensin köpek" demesinin "kadına hiç yakışmadığında" hemen hemfikir oluveriyorlar.

Doğrudur, Nevval Sevindi bu sözden sonra zıvanadan çıktı, kontrolünü kaybetti ve art arda yenilediği hakaretlerle haksız bir zemine düştü. Ama yine de, sinirlenip hakaret etmesiyle, iki yıl önce dekolte fotoğraf çektirmesinin bir ilgisi yoktu.

Gazeteci olmak, aydın olmak, fikir üretmek zordur bu ülkede... Ama hem kadın olup hem de gazeteci, yazar ya da aydın olmak ve fikir tartışmasına girmeye kalkmak daha da zordur.

Fikir mücadelesine giren, siyaset yapan, kamu hayatında varlık göstermeye çalışan kadının zayıf noktasıdır cinsiyeti. Muarızlarınız, fikirlerinizle başedemedikleri her noktada bedeninize saldırır. Cinsiyetinizi her türlü provokasyona açık bir alan olarak yanınızda taşırsınız hep. Eliniz yüreğinizde, kimin ne zaman bu alana saldıracağını beklersiniz. Saldırılar kimi zaman bıyık altı gülümsemelerle, kimi zaman seviyesiz imalarla, kimi zaman açık düşmanlık biçiminde gelir.

Bu bekleyiş içinde bazen o kadar gerilirsiniz ki, köpeğin saldırıp ısırmasından korkan adamın durumuna düşer, siz köpeği ısırırsınız. İşte o anda "altın fırsat" doğmuştur. Biri düdüğü çalar ve saldırı başlar.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır