kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vücudunuzu konuşturun
Eleman seçiminde başarı için vücut dilini iyi değerlendirmek gerek. Teknoloji desteğiyle geliştirilen video yöntemi, doğru insan seçiminde size de yardımcı olabilir

Birçok insan iş görüşmesine gitmektense köpek balıklarıyla dolu bir denizde mücadele etmeyi tercih eder. İstenilen işi kapmak için çoğu zaman sadece güzel bir CV yazmak da yetmez. CV ile ilk aşamayı geçen aday, asıl sınavı gelecekteki müstakbel müdürü ile yaptığı görüşmede kaderini belli eder.

Bu sözlü mülakatta başarılı olmanın sırrı da vücut dilinin en uygun şekilde kullanılmasından geçiyor. İngiltere'de bulunan Icarus Partnership adlı bir insan kaynakları danışmanlık şirketi yetkilisi Robin Rose, vücut dilini uygun bir şekilde kullanmak için teknolojiden de yardım alarak yeni bir yöntem geliştirdi.

Bay Rose, kendisine başvuranların mülakatlarını video kamera ile görüntülüyor. İş arayan kişi kendisini bu mülakatta anlatıyor. Yani CV'sini yazmıyor, CV'sini yapıyor. Rose kullandığı yöntemle, başvuranların iş bulmaları kolaylaşınca müşteri sayısını dörde, kârını da ikiye katladı.

CV video kasette
Uzman psikologlar tarafından mülakata alınan kişiler doğru sözler ve daha da önemlisi doğru hareketler konusunda bilgilendiriliyor. Kamera karşısına geçiliyor ve kişi kendisini tanıtmaya, işi neden istediğini anlatmaya başlıyor. Kaset, eleman arayan şirketlere CV gönderir gibi gönderiliyor.

CV'nin başarılı olması için, kişinin kamera karşısında yapması ve yapmaması gereken hareketler var. Psikolog ve Vücut Dili Sırları adlı kitabın yazarı Susan Quilliam, "Kişi sürekli burnuna dokunuyorsa, söyledikleri konusunda rahat değil demektir. Ve eğer üç ya da daha fazla kez burnuna dokunduysa yalan söylüyordur" diyor. Örneğin Amerika Başkanı Bill Clinton, Monica Lewinsky davası ile ilgili olarak Kenneth Starr'a verdiği ifadede tam 20 kez burnuna dokunmuş.

İşin anahtarı
Diğer kurallar ise şöyle: Bir soruyu yanıtlarken uzaklara bakarak dalıp gitmeyin. Sözcüklerin üzerinde basa basa durmak, yavaş konuşmak, eli sinirli bir şekilde ağzın üzerine koymak, kolları kavuşturmak ve yüze dokunmak doğru olmayan hareketler.

Başarının anahtarı sakin ve özgüveni yüksek bir kişi olduğunuz imajı verecek bir izlenim yaratmaktır. Rahat ve dik oturuş çok önemli. Gövdeyi, baştan omuriliğin bittiği yere kadar dik bir çizgi varmış gibi tutmak, kontrolün elinizde olduğu imajını verir. Kesinlikle yapılmaması gereken hareket ise kolları göğsün üzerinde kavuşturup oturmak. Quilliams'ın son ve en önemli önerisi ise şöyle: "Eğer birinin sizi sevmesini istiyorsanız güleryüzlü olun."

Mülakatta bunları yapın
1. Ellerinizi kucağınızda gevşek bir şekilde birleştirip dik oturun.

2. Tokalaşın

3. Mülakatı yapan kişi ile göz temasında bulunun.

4. Gülümseyin

5. Önemli noktaları hafif el hareketleriyle vurgulayın.

Ve bunları yapmayın...

1. Kollarınızı kavuşturmayın

2. Burun, ağız ve yüzünüze dokunmayın

3. Ağzınızı elinizle kapatmayın

4. Oturduğunuz yerde kımıldamayın

5. Kıkırdamayın

GÜLDENİZ AYRAL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır