kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kazancı yüksek, riski az Franchıse
Türkiye'de 30 bin kişiye istihdam sağlayan ve sağladığı istihdamı nitelikli hale getiren franchising, ekonomiye 1 milyar dolarlık girdi sağlıyor.

Türkiye'ye resmi olarak 1986 yılında giren franchising, bugün artık bizden biri. Kendini kanıtlamış kuruluşların konseptlerini belirli bir ücret karşılığında girişimcilere aktarması anlamına gelen franchising, bugün Türkiye ekonomisine 1 milyar dolarlık bir girdi sağlıyor. Türkiye'deki istihdamı da nitelikli hale getiren franchising, ortalama lise düzeyindeki gençlere verimli hale gelebilecekleri eğitimi de sağlıyor. Franchising'i "bir bilen"den; Ulusal Franchising Derneği (UFRAD) Başkan Yardımcısı Recep Aksoylu'dan dinledik.

Franchising sektörünün rakamsal büyüklüğü nedir?
Ben bu sektörün emekleme dönemini geçtiğini, bluğ çağında olduğunu düşünüyorum. Bugün bizim bildiğimiz 200 tane franchise veren firma var. 3000 tane franchisee (franchise alan) ve bu firmalarda çalışan 30 bin insan var. Ekonomiye yılda sağladığı girdi 1 milyar dolar civarında. Ve şimdi Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da tanınan Franchise Muafiyet Tebliği ile bu rakamın ikiye katlanacağını düşünüyoruz.

Franchising'in vasıfsız elemanı vasıflı hale dönüştürmek gibi bir özelliği de var...

Bu doğru. Franchising sadece istihdam sağlamakla kalmıyor, sağladığı istihdamı da nitelikli hale getiriyor. Bu sistem sayesinde, ortalaması lise mezunu olan ve daha önce çalışmamış bir işgücünü faydalı hale getiriyor. Bunun yanında sistemler kendini kanıtlamış olduğu için daha önce çalışmayı düşünmeyen ya da ailevi nedenlerle çalışamayan gençlere de iş olanağı sağlıyor. Bunun en önemli kanıtlarından biri, sistem içinde çalışanların yüzde 45'inin bayan olması.

Bu sistemde başarılı olmak için neler yapmak gerekir?
Öncelikle bilmek gerek: Her marka sahibi franchise vermemelidir. Bu sistemin para kazanma açısından çok daha risksiz olduğu doğru, ama detaylara da bakmak gerek. Konsept yeterince gelişmemişse başarısız olur, tüm size bel bağlayanları da beraberinizde zarara sürüklersiniz. Girişimci ise tüm alternatifleri incelemeli. Yapabilir miyim, konseptin başarısı ne, kimlere franchise vermiş, dürüstlük ve açıklık ilkelerine uygun mu gibi sorularını kendi kendine sormak lazım. UFRAD'a başvurmaları halinde girişimcilere ücretsiz olarak gereken bilgileri sunuyoruz.

Başarıyı yakalayamayanlar neden başarısız oldu?
Kişinin kendisi için doğru olanı bulması gerekir. Başarısızlık nedenlerinin ilki düşük kâr olabilir. Bir diğer neden ise ana franchisor'un kendi bünyesinde yaşadığı bazı sıkıntılar olabilir.

Tüketicinin franchise sistemini tercih etmesinin nedeni nedir?
Nitelikli bir franchise sistemi sonucu verilen hizmet, müşteriyi mutlu eder. Müşteri, kendini kanıtlamış bir yerden, kalitesi ve denetimi üst düzeyde bir ürünü gönül rahatlığıyla alabilir. Sonra, fiyatlar arasında farklılık da yoktur.

Franchising ile bayilik kavramları da çok birbirine karıştırılıyor...
Franchising asla bayilik değildir. Aralarında çok derin bir ayrım var. Franchising komple bir işletmecilik, bayilik ise dağıtım ya da satış modelidir. Bayilikte, kâr karşılığı bir ürünün satışına aracılık etmek sözkonusudur. Franchising'de ise üründen eğitime, denetime, dekorasyona, sunuma, tabelaya, bölge koruma ve fiyat birliğine kadar uzanan geniş bir yelpaze vardır.

FRANCHISE NELER KAZANDIRIYOR?
* Daha az yatırım

* Hızlı nakit girişi

* Süreklilik

* Hızlı yayılma

* Yerinden etkin yönetim

* En uca kadar yayılma

* Yüksek reklam ve itibar gücü

* Artan satın alma gücü

* İyi planlama ve organizasyon olanağı

* Vasıflı kişilerce temsil olanağı

* Pazarı hızlı etkileyebilme

* Denetleyebilme ve yönlendirme olanağı

AÇIL SEZEN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır