kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Partiliye gül, Meclis'e uyarı
CHP'liler, sandalyelerin havada uçuştuğu Olağanüstü Kurultay'dan sonra, dün Parti Meclisi'nin seçimi için toplandılar. Bu kez birbirlerine gül attılar, katılım da azdı, heyecan da.

CHP Genel Başkanı Altan Öymen, çiçeklerle karşılandığı kurultayı açış konuşmasında, sivil politikacıları rejimin temel değerlerine yönelik tehditler karşısında inisiyatifi askerlere bırakıp, "tembellik" yapmakla suçladı. Öymen'in özellikle laiklik ve CHP'nin tarihi geçmişiyle ilgili sözleri büyük alkış aldı.

Öymen konuşmasına, "Bu kurultay, bir olağanüstü dönemi kapatıp, geleceğe yeni ufuk açma kurultayıdır" diyerek başladı. Yaklaşık 1 ay önce yapılan 9. Olağanüstü Kurultay'da, seçilebilen tek parti yöneticisi olduğunu, Parti Meclisi ve Disiplin Kurulu seçimlerinin tamamlanamadığını anımsatan Öymen, aradan geçen sürede olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

Sık sık genel başkanlığa seçildiği son kurultayda yaşanan olaylara gönderme yapan ve bu kurultayın barış ortamında gerçekleşmesinden memnunluk duyduğunu vurgulayan Öymen, "O kurultayda konuşma yapmaya şartlar pek müsait değildi. Ama sonra TV'lerden izledim, sesim duyulmuş. O zaman bir, partiçinde barış olsun demiştik, bir de CHP'nin yeniden yükseliş dönemi başlasın demiştik. Bu iki temmenimizin de gerçekleşmiş olmasından mutluluk duyuyorum" dedi. Öymen, CHP'deki yükselme trendinin somut göstergesinin partinin 6 Haziran ara seçimlerinde aldığı oy oranları olduğunu vurguladı, "Bilecik'te ve diğer merkezlerde oy oranımız yüzde 60 oranında artmıştır. Ortalama oy artışımız ise yüzde 51.4'tür" dedi.

Ecevit'e de teşekkür
CHP Genel Başkanlığı'nın politik arenanın en şerefli görevi olduğunu söyleyen ve destekleri nedeniyle delegelere bir kez daha teşekkür eden Öymen, bu sırada Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü başta olmak üzere partiye emeği geçen tüm eski Genel Başkanlara teşekkür etti. Öymen, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin ve Deniz Baykal'ın isimlerini saymayı da ihmal etmedi. CHP'nin, TBMM'de temsil edilmiyor diye parlamentodaki gelişmelerden haberdar olmamamasının düşünülemeyeceğini de belirten Öymen, "Meclis'i takibe aldık. Kurulduktan sonra PM'miz bir gölge kabine gibi çalışacak. Meclis dışında olsak da, Meclis'te sesimizi duyurma imkanı bulacağız" diye konuştu.

Gülen eleştirisi
Öymen, konuşmasında Fetullahçılar tarikatının lideri Fethullah Gülen'in şok kasetiyle başlayan tartışmalara da değindi. Laikliğe yönelik tehditler konusunda CHP'nin geçen dönem her türlü uyarıyı yaptığını, rejimin tehdit altında olduğunu dile getiren tek parti olduğunu anımsatan Öymen, TBMM tutanaklarının da kendilerine şahit olduğunu söyledi. Öymen bu sırada, isim vermeden Gülen'e destek verici açıklamalarda bulundukları gerekçesiyle iktidar ortaklarını suçladı.

Öymen şöyle konuştu:"Kasetlerin yayınlanmasından sonra gördük ki, TBMM'de bulunan bazı partilerin temsilcileri ya seslerini çıkarmadılar ya da Fethullah Hoca'yı yücelten, öven konuşmalar yapmış, onu Türkiye'nin ihtiyacı olan dini lider olarak göstermeye çalışmışlardır. Bu da TBMM'deki hiçbir partinin laiklik konusunda gereken özeni göstermediğinin göstergesidir."

"Sivil politikacılar tembel"
Öymen, siyasilerin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından tavır değiştirdiklerini de savundu ve şöyle devam etti:

"Bantlardaki sesin sahibi saygıdeğer bir zat olarak nitelendirilirken, birden bire MGK toplandı. Bu toplantının ardından, laikliğe yönelik tehditlere karşı tedbir alma gereği herkesin kabul ettiği bir konu oldu. Laikliğe yönelik tehditlere karşı tedbir alınması gerektiğini kabul etmek için illa MGK'nın toplanması mı gerekiyordu? Aynı hadise Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığı'ndaki hükümet zamanında cereyan etmiştir. Bunun bu dönemde cereyan etmemesi gekirdi ama oldu. Tüm bunlar sivil politikacıların tembelliğinden. Tehlikeleri görseler dahi, (Nasıl olsa askerler bu işle meşgul olurlar) diye düşünüyorlar. Bu tembellik nedeniyle de bir tehlike ortaya çıktığında gerekli tedbirlerin alınması gecikiyor."

Notlar...
5 bin gülle süslendi

Kurultayın yapıldığı Atatürk Kapalı Spor Salonu'na sac kovaların içine konulmuş 5 bin gül yerleştirilirken, salonun orta yerindeki bölüme de üzerinde Sosyalist Enternasyonal'in simgesi olan gül ve sıkılmış yumruk ambleminin bulunduğu bir örtü serildi.

"Halkın partisiyiz"
Kurultay salonuna Atatürk'ün büyük boy portresi ile Türk Bayrağı ve altı okun bulunduğu bayraklar yanyana asılırken, bunun karşısındaki platforma da "Cumhuriyet'in Partisiyiz, Altı Okun Sahibiyiz", "Halkın Partisiyiz. Sosyal Demokratız", "Biz, Cumhuriyet Halk Partisiyiz" yazılı büyük bez pankartlar asıldı. Delegelerin bulunduğu kısmın arkasına da "Barış, Kardeşlik, Dayanışma" ve onun karşısındaki bölüme ise "Emek, Bilgi, İş, Çevre" yazılı pankartlar yer aldı.

İlk gelen İnönü oldu
Gündeme göre saat 10.00'da başlaması gereken kurultay, delegelerin salona geç gelmesi nedeniyle çalışmalarına ancak 11.30'da başlayabildi. Kurultay salonuna ilk gelenlerden biri, feshedilen SHP'nin Onursal Genel Başkanı Erdal İnönü ve eşi Sevinç İnönü oldu. Salona eşiyle el ele giren İnönü, daha sonra salonda kendisine ayrılan protokoldeki yerini aldı.

Öymen çiçeklerle karşılandı
CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP 10. Olağanüstü Kurultayı'na kızı Aslı Öymen ile birlikte gelişinde, güllerle karşılandı. Salonu dolduran kalabalık, geçen olaylı kurultaya nazire edercesine Altan Öymen'i sevinç ve çiçekler atarak karşıladılar.

İnönüler'e büyük ilgi
Eşi Sevinç inönü ile birlikte CHP'nin 10. Olağanüstü Kurultayı'na katılan Erdal İnönü, salonu dolduran topluluk tarafından ayakta alkışlandı. İnönü'nün, Öymen konuşurken başını eşi Sevinç Hanım'ın omuzuna koyarak uyuması dikkat çekti.

"Sayın Atatürk imzanız yok!"
PM adaylık başvurusu sırasında, Kurultay Başkanlık Divanı üyesi Ali Kesen'in, "Sayın Mustafa Kemal Atatürk, dilekçenizde imza yok" uyarısı, salonda kısa bir süre şaşkınlığa yol açtı. Gazetecilerin, Başkanlık Divanı'na, böyle bir dilekçenin olup olmadığının sorması üzerine de Mustafa Kemal Atatürk adına yapılan bir başvuru olduğu tespit edildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır