kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan: Kanları geri isteyeceğim
Sağlık Bakanı, Babuna kampanyasında alınan ve yurtdışına gönderilen kanları geri isteyeceğini açıkladı.

LÖSEMİ hastası Dr. Oktar babuna için düzenlenen kampanya, Bakanlar Kurulu'nda tartışma konusu oldu.

MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş, önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısında Babuna kampanyasını gündeme getirdi. Kan örneklerinin yurt dışına gönderilmesinin stratejik açıdan sakınca taşıdığını belirten Durmuş, kan örneklerini geri isteyeceğini söyledi. Durmuş, kampanyayı yürütenleri Türk insanının genetik şifrelerini dışarıya vermekle de suçladı ve Türkiye'de 7 merkezde kan incelemesi yapılabilirken, kanların yurt dışına gönderilmesinin kendisinde şüphe yarattığını belirtti. Durmuş, önümüzdeki hafta yapılacak Etik Kurul toplantısından çıkacak sonucu Bakanlar Kurulu'na getireceğini söyledi. ANAP'lı Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ise, Durmuş'u eleştirerek "Biz savcı değiliz, burası da savcılık değil. Sürekli eleştirmek, suçlamak yerine yasaya aykırı bir durum varsa incelenir ve gereği yapılır, yanlış tarafı varsa düzeltilmesi sağlanır, yasal boşluk varsa giderilir" dedi. Bakanlar Kurulu, Babuna kampanyasında yasalara aykırı bir durum olup olmadığını tesbit etmek için İçişleri, Sağlık ve Dışişleri Bakanlıkları'nca çalışma yapılması kararı aldı.

"Aile yapısı farklı"
Durmuş, dün de seçim bölgesi Kırıkkale'ye yaptığı gezide, "Kan bağışı kampanyalarına izin, Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek, denetim İçişleri Bakanlığı'nca yapılacak" dedi. Durmuş, Babuna kampanyası için "Bu tür polemiklere girilerek, hastalar yıpratılmamalıdır. Kampanyalar yapılmadan önce yüzlerce kişi mi ölüyordu, lösemiden? Aileler paniğe sevkediliyor" dedi. Türkiye'de 40 bin lösemili hasta olduğunu, bunların büyük bölümünün tedavi edilebildiğini, 4 bin kişiye kemik iliği nakli gerektiğini, bunların da büyük bölümünün hastanın kardeşlerinden sağlandığını kaydeden Durmuş, "Bizde aile yapısında çocuk sayısı yüksek olduğu için ciddi bir problem yok. Avrupa için problem, çünkü onların tek çocukları var" diye konuştu.

Şirin Dilek ACUN

TTB'den destek
Babuna kampanyası, Türk Tabipler Birliği'nin dün yapılan 48. Büyük Kongresi'nde de tartışıldı. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, kampanyada bazı yanlışlar yapıldığını vurguladı, bu kampanyadan sonra hastaların doktorlardan kendilerine kemik iliği nakli yapılmasını istediklerini, başka tedavilere inanmadıklarını söyledi. Bilaloğlu, Babuna olayında 15 gün içinde 100 binin üzerinde kan örneği toplandığını ve yurtdışına gönderildiğini ama sonuçlarının dönmediğini, çünkü paralarının ödenmediğini belirtti. TTB Merkez konseyi Genel Başkanı Füsun Sayek de SABAH'a, yüzbinin üzerinde kan örneğinin şu anda yurt dışında bulunmasının doğru olmadığını söyledi. Sayek, "Sağlık Bakanının tesbitleri doğrudur. Duygusal bir kampanya düzenlendi. Devlet bunu baştan itibaren denetlemeliydi. Maddi kaynağı bile belli olmayan bu kampanyada işlerin nasıl yürüdüğünü kimse anlayamadı. Devlet sorumluluğu mutlaka üzerine almalıdır" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır