kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Baraj davası
Dİcle Nehri üzerinde inşa edilecek Ilısu mega baraj inşaatı ihalesini kazanan İngiltere, çevre koruma derneklerini tehdidi ile karşılaştı. Ticaret Bakanı Brian Wilson, Hasankeyf bölgesi başta olmak üzeri 52 köy ve 15 ilin sular altında kalmasına yol açacak Ilısu Barajı projesini halka açıklamamak suçundan İngiliz çevre dernekleri tarafından mahkemeye verildi.

Irkçıya hapis
Ülkenin Pasifik Okyanusu kıyısındaki kuzeybatı bölgesinde "ari ırktan beyazların yaşayacağı bağımsız bir devlet" kurmaya çalışan 26 yaşındaki bir kişi ömürboyu hapis cezasına mahkum oldu. Arkansas'ta görülen davada Chevie Kehoe, bölücülük, üç kişinin öldürülmesi eylemine katılma, Spokane kasabası belediye binasına bomba yerleştirme ve polisle çatışma suçlarından mahkum edildi.

Ayakkabı keyfi
Amerika'nın First Leydisi Hillary Clinton geçen hafta İtalya'dan aynı günde 5 bin dolar (2.1 milyar lira) değerinde 18 çift ayakkabı satın aldı. First Leydi Hillary, alışveriş kaçamağı yaparak, Palermo'daki lüks Bruno Magli mağazasına daldı. Hillary'nin "klasik, orta yükseklikte topuklu, siyah, kemik rengi, lacivert ve kahverengi" ayakkabıları seçtiği belirtiliyor.

"Stasi" jesti
1992 yılında Moskova'dan kaçırılan eski Doğu Almanya istihbaratı Stasi'ye ait dosyalar Almanya'ya iade edilecek. Söz konusu dosyaların iadesine ilişkin anlaşma, Köln'deki G-8 zirvesi çerçevesinde ikili görüşme yapan Amerika Başkanı Bill Clinton ile Almanya Başbakanı Gerhard Schröder arasında sağlandı. Zirveye katılan Rus lider Boris Yeltsin de Amerika'ya JFK (Kennedy suikasti) belgelerini iade etmişti.

'1 milyon aç'
Irak Millet Meclisi Başkanı Sadun Hammadi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Arap ve yabancı parlamento başkanlarına gönderdiği mektupta, Irak'a yönelik ambargonun etkilerini anlattı. Hammadi, ülkede ambargo yüzünden 1 milyon 110 bin kişinin öldüğünü bildirdi. Hammadi, 10 milyon 700 bin Iraklı'nın da yetersiz beslenmeden şikayetçi olduğunu belirtti.

Araları açıldı
Amerika'nIn yeni başkan adayı Al Gore, televizyonlarda ve mülâkatlarda sarfettiği sözlerden ötürü Başkan Clinton'dan büyük tepki alıyor. New York Times gazetesine konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Clinton'ın Al Gore'un tutumunu "nankörlük ve sadakatsizlik" olarak nitelendirdiğini söyledi. Al Gore, konuşmalarında sık sık Clinton'ın başkanlık müessesesini zedelediğini, bir baba olarak çok büyük yanlışlar yaptığını söylüyor.

Veto oyunu
BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in sahip oldukları "veto kozu"yla NATO üyesi ülkelerin kararlarını sürekli engellemeleri, yeni bir planı gündeme getirdi. Rus istihbaratına ele geçirdiği ettiği rapora göre NATO, Güvenlik Konseyi'nde veto hakkının tümüyle kaldırılarak yerine oy çokluğu sisteminin getirilmesini istiyor. Yani Batı, BM bütçesine katkısı yüzde 1'i geçmeyen Rusya'ya 'Paran kadar konuş' diyecek.

Nauru sevindi
Bulmacalara konu olan dünyanın en küçük ülkesi Nauru nihayet Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Pasifik'te kurulu 11 bin nüfuslu küçük bir ada devleti olan Nauru'nun yüzölçümü sadece 21 kilometre kare. 1968'de Yeni Zelanda'dan bağımsızlığını kazandı. Nauru ile birlikte yine bir ada ülkesi olan Kiribati'de BM'ye dahil edildi. Böylece BM'ye üye ülke sayısı 187 oldu.

Soykırım anıtı
Almanya'da uzun süredir tartışılan "Yahudi Soykırım Anıtı" sonunda parlamentodan onay aldı. Berlin parlamentosu, 6 milyon Yahudi'nin katledilmesinden sorumlu tuttuğu Nazi rejiminin açtığı yaraların anısına bir anıt dikilmesi kararı aldı. New York'ta yaşayan ünlü heykeltraş Peter Eisenman tarafından Berlin'de inşa edilecek anıt, 2 bin 700 betonarme bloktan oluşacak.

Gizli ambargo
Teröre verdiği destek nedeniyle Amerika'nın Yunanistan'a gizli ambargo uyguladığı öne sürüldü. Yunan TA Nea gazetesinde çıkan bir makalede, 2004 yılında Olimpiyat Oyunları'nı üstlenecek Yunanistan'a, Amerika çeşitli bahanelerle hiçbir yatırım yapmıyor. ABD'nin Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin ısmarladığı silahların teslimini kısmen aksatması bekleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır