kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
5 bin masumu uçaktan attılar
Bir yıl önce tedavi için geldiği İngiltere'de kendini bir anda hukuki bir sürecin içinde bulan ve şu anda ev hapsinde tutulan Şili'nin eski diktatörü General Augusto Pinochet hakkında yeni iddialar ortaya atılıyor.

1973'de seçimle başa gelen Allande'yi darbeyle deviren ve 1990'a kadar ülkeyi yöneten diktatör, kaybolduğu açıklanan 5 bine yakın siyasi mahkumun infazını emretmiş. 3 bin kişinin açıkça ölümünden sorumlu tutulan Pinochet dönemindeki kaybolan mahkumlarla ilgili olarak 'sonunda' bir tanık konuştu.

"Pinochet siyasi tutukluları helikopterler ve uçaklara doldurtuyordu" diyen Albay Olagier Benavente, "Daha sonra mahkumlar uçuş sırasında canlı canlı okyanus ya da Ant Dağları'na atılıyordu" diye vahşeti dile getirdi. Albay Benavente, Pinochet'nin tetikçisinin ismini dahi açıkladı: Pilot Antonio Palomo... Helikopter katliamlarının özellikle 1976-1983 yılları arasında meydana geldiğini belirten Benavente, "Palomo, Pinochet'inin orduda en çok sevdiği pilottu" diyerek Palomo'nun da yargılanması gerektiğini dile getirdi. İddiaya göre, kaybolanların yüzde 60'ının infazı bu yolla gerçekleşti.

81 yaşındaki Pinochet, kalp rahatsızlığı yüzünden 1998'te Londra'ya gelmişti. Diktatörün Şili'yi terk etmesini fırsat bilen İspanyol savcılar, Pinochet'yi İngiltere'den istedi. Lordlar Kamarası, iadeyi onayladı, Pinochet'yi suçlu buldu ve senatörlüğünü kaldırdı. Ancak iade kararı İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw'dan dönünce Pinochet ev hapsine alındı. Pinochet, Şili'de başına bir şey gelmemesi için kendini zorla ömür boyu senatör ilan ettirmişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır