kapat

27.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Işık hızında İnternet
Internet-2 adı verilen yeni bir bilgisayar ağı, şu öve öve bitiremediğimiz 56K modemlerimizden tam 45 bin kat daha hızlı bir internet bağlantısı sağlıyor

İnternet'in bilimsel amaçlarla kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Ayrı ayrı kıtalardaki astronomlar nötron yıldızlarının çarpışmalarının simülasyonlarını aynı ağ üzerinde yapıyorlar. Aralarında binlerce kilometre var ama aynı programı çalıştırıp aynı sonuçları ekranlarında elde ediyorlar. Biyologlar ise başka bir ülkedeki bir elektronik mikroskobu uzaktan komuta ile yönetiyorlar ve o mikroskobun altındaki proteinlerin nasıl davrandıklarını sanki mikroskobun başındaymış kadar rahat izleyebiliyorlar. Doktorlar sanal bir klinikte üç boyutlu görüntüleri izleme ve uzaktan müdahale etme şansına sahip. Bu sayede uzaktan cerrahi ameliyatlarını da gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Abilane ağı
Bilim adamları ve araştırmacıların deneysel amaçla kullanmaya başladıkları ve adına Internet-2 dedikleri bu yeni bilgisayar ağı, şu öve öve bitiremediğimiz 56K modemlerimizden tam 45.000 kat daha hızlı bir Internet bağlantısı sağlıyor. Bu hız çok etkileyici ama hayal kırıklığına uğramamanız için bir noktayı en baştan söyleyelim, bu teknolojiyi şimdilik son kullanıcılar için kullanma ümidi gözükmüyor. Dahası ülkemizde bu teknolojiye ilişkin en küçük bir adım ya da girişim yok. Internet-2 projesinin bir alt projesi olarak ABD'de geçtiğimiz Şubat ayında çalışmaya başlamış üniversiteler arası bir ağ daha var. Bu ağın adı da Abilene. Son derece yüksek hız sağlayan bu ağ, yaklaşık 10 bin mil uzunluğunda fiber optik kablo üzerinde çalışıyor. Kablonun uzunluğu ABD'nin uçsuz bucaksız coğrafyasında pek bir şey değil ama ülkemizde olsaydı dolaşmadığı yer kalmazdı. Abilene ağı kullanılarak geçenlerde Washinton D.C'deki bir grup doktor Ohio'daki bir hastaya uzaktan açık karın ameliyatı yaptılar. Bu ameliyat sırasında Abilene üzerinden saniyede 2.4 gigabit'lik canlı video akışı gerçekleştirildi.

Muazzam bir hız
Bu rakam bilgisayarla yakından ilgilenenlere pek bir şey ifade etmeyebilir. Bir fikir vermesi açısından şöyle bir karşılaştırma yapılabilir. Eğer elinizin altında 56 K bir modem varsa ülkemiz şartlarında ortalama saniyede 4 kilobyte kadar veri transfer edebiliyoruz ve çoğumuz halinden memnun. Oysa Abilane üzerinden bunun yüz bin katı veri akışı gerçekleştiriliyor. Şu anda 37 üniversite gigaPoP adı verilen bağlantı noktaları aracılığıyla Abilene'e bağlı. Yıl sonuna kadar 70 üniversitenin daha bağlanması bekleniyor. Abilene, uzaktan cerrahi ameliyatlar, dijital kütüphaneler ve uzaktan öğrenme konularında devrim yapacak. Advanced Internet Development adlı Washington Üniversitesinde kurulmuş olan firmanın yönetici ve araştırmacıları bütünüyle Internet-2 projesinin de siber uzayda büyük bir devrim yapacağından çok umutlu.

Ağ büyüyor
Internet-2 projesine katılan üniversite sayısı çoktan 150'yi buldu, bunların yanında çok sayıda ileri teknoloji şirketi de ağa bağlı ve işbirliği yapıyor. Proje sözcülerinden Greg Wood "Internet-2 projesi şu ana kadar İnternet'te kaydedilmiş olan ilerlemelerin hepsinden daha etkileyici bir sıçrama yapacak" diyerek iddialı konuşuyor.

Bilimsel işbirliği
California, San Jose'de geçen hafta yapılan İnternet zirvesinde de bu konu gündeme geldi. Burada proje yöneticisi Douglas Van Houweling bu sistemin uluslar arası bilimsel işbirliğinin önemini kanıtladığını, ve bilimsel araştırmalarda gerçek anlamda globalleşmenin sağlanmasında çok temel bir adım olduğunu söyledi. Internet-2 projesine katılan özel şirketler arasında Microsoft, IBM, 3Com, Apple, Pacific Bell, Motorola, Sprint ve Sun Microsystems gibi bilişim sektörünün dünya çapında devleri de var.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır