kapat

11.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk gol Çiller'den
Bir şafak baskınıyla alelacele GİK'i toplayan DYP lideri Çiller, olağanüstü kongreyi 21 Temmuz yerine 20 Kasım'da toplatmayı başardıDYP'de genel merkez yönetimi ile muhalifleri arasındaki kongre mücadelesinde ilk raund Genel Başkan Tansu Çiller'in oldu. Muhaliflerine "Genel İdare Kurulu" baskını yapan Çiller, dün bir saat içinde olağanüstü toplantıya çağırdığı GİK'te, Necmettin Cevheri'nin 21 Temmuz'da olağanüstü kongreye gidilmesi önerisine reddettirdi.

Olağanüstü kongre talebinin 5 üyenin çekimser kalmasıyla 6'ya karşı 22 oyla reddedildiği toplantıda, DYP'nin Olağan Büyük Kongresi'nin 20 Kasım 1999'da yapılması 6 red oyuna karşı 27 oyla kararlaştırıldı.

Bu sonuçta, Çiller'in öncelikle 20 Kasım tarihini, daha sonra olağanüstü kongre önerisini oylatmasının da etkili olduğu öğrenildi. Partiiçi muhalefetin ağır toplarından Başkanlık Divanı üyesi Nahit Menteşe, "Önce 20 Kasım tarihi oylanıp, 27 oyla kabul edilince, olağanüstü kongre oylamasının bir anlamı kalmadı. Ben olağanüstü kongreyi savunmama rağmen, 27 Kasım kabul edilince, ikinci oylamada rey kullanmayı gereksiz buldum ve çekimser kaldım" dedi.

GİK baskını
Çiller, olağanüstü kongre talebiyle karşılaşacağı endişesiyle haftalardır ertelediği GİK'i, dün sabah olağanüstü toplantıya çağırdı. Saat 11.00'de yapılacak GİK, sadece bir saat önce üyelere bildirildi. Çiller'in baskın GİK çağrısı, muhaliflerini hazırlıksız yakaladı. Muhalif üyelerden Nihan İlgün, İsmail Kalkandelen, Baki Ataç, Ergun Özdemir, Ankara dışında olmaları nedeniyle toplantıya katılamadılar.

Çiller "Yanlış anlaşıldım"
GİK'i açış konuşmasında, "Kongremizi mümkün olan en sıkıştırılmış zamanda yapacağız" diyerek, havayı yumuşatmaya çalışan Çiller, toplantının basına kapalı bölümünde de "uzlaşmacı" bir tavır sergiledi. Çiller GİK'te, önceki günkü grup konuşmasında, Cevheri'nin sert yanıtına hedef olan konuşmasının yanlış anlaşıldığını savundu. "İsterseniz tutanakları, teyp kasetlerini dinleyebilirsiniz" diyen Çiller, "Ben sadece (Parti aleyhine çalışmış arkadaşlarımızın bize birşey söylemeye hakları olmadığını, bize hatalısınız demeden önce kendi vicdan muhasebelerini yapmaları gerektiğini söyledim) Ellerinden geleni yapmış arkadaşlarıma bir şey söylemedim" dedi.

"Sıcağı sıcağına hesaplaşalım"
Parti içi muhalefetin lider adayı Necmettin Cevheri konuşmasına, GİK'in toplantıya çağrılış biçimini eleştirerek başladı. GİK'in adeta "baskın" biçiminde toplantıya çağırılmasını eleştiren ve "Bu işin normali, 1-2 gün önceden üyeler haber vermek değil midir?" diye soran Cevheri, " Bir saat önceden çağrıda bulunduğunuzda, Giresun'daki arkadaşımız nasıl gelebilir?" diye sordu. Cevheri'nin bu eleştirisine muhalif isimlerin yanısıra Necmi Hoşver de destek verdi.

Cevheri GİK'te, "Madem hesaplaşma diyorsunuz. O zaman bu işi sıcağı sıcağına yapalım" diyerek, Temmuz'da Olağanüstü kongreye gidilmesi, Ekim'de ise olağan kongrenin yapılması önerisini ortaya attı.

Muhalefet 6 oyda kaldı
Çiller ise 21 Kasım'da kongrenin yapılması önerisinde bulundu. Ancak bu tarih pazar gününe geldiği için Nahit Menteşe'nin "esnaf üyeler katılamaz" demesi üzerine ise 20 Kasım tarihini oylamaya sundu.

33 GİK üyesinin katıldığı oylamada, Çiller'in "Kabul edenler?" çağrısı üzerine 27 üye el kaldırdı. Bu oylamada 6 üye de red oyu kullandı. Çiller kongrenin hayırlı olması temmenisinde bulunurken Cevheri araya girerek, olağanüstü kongre talebinin de oylanmasını istedi. Çiller bunun üzerine oylama yaptı ve kabul edenlerin el kaldırmasını istedi. Cevheri ile birlikte Fevzi Şıhanlıoğlu, Mustafa Dedeoğlu, Yusuf Bacanlı, Ergun Özkan, Veli Andaç Durak, olağanüstü kongre için kabul oyu verdiler. Çiller bu sonuç üzerine "reddedildi" diyerek konuyu kapatırken Cevheri yeniden araya girdi ve "Kabul etmeyenleri sormadınız" dedi. Bunun üzerine yeniden oylama yapıldı. Bu oylamada muhalif olarak bilinen İrfettin Akar, Halil Yıldız, Ertuğrul Eryılmaz, Yusuf Bahadır ve Nahit Menteşe çekimser kaldılar ve oy kullanmadılar. Kalan 22 üye ise olağanüstü kongrenin reddedilmesi yönünde oy kullandı. Böylece olağanüstü kongre talebi reddedilmiş oldu ve kongrenin 20 kasım'da yapılması kesinleşti


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır