kapat

11.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Haydi Ankara sana güveniyoruz"
Daha yeni kurulan hükümetten otomotivden tekstile, turizmden demir-çeliğe herkes acil yardım feryat isterken, son on yılın en kötü sezonunu yaşayan hazır giyimciler moral destek için kolları sıvadı.

Ankara'nın eleştiriye değil, morale ihtiyacı olduğunu söyleyen Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Bülent Atuk, "Haydi Ankara sana güveniyoruz" solganıyla kampanya başlatacaklarını açıkladı.

Büyük bir çoğunlukla güvenoyu alan 57. Hükümetin hem yapısı hem de sayısal gücüyle ekonominin önündeki sorunları çözeceğine inandıklarını söyleyen Bülent Atuk, hükümete şu mesajı verdi:

"Bütün Türkiye olarak, bütün sektör olarak arkanızdayız. Lütfen doğru şeyler yapın. Yapabilecek güçtesiniz. Yapabilecek bilgidesiniz. Herkes bunu eleştiri olarak söylüyor. Biz size elimizi uzatmak istiyoruz. Biz size moral vermek istiyoruz. Sizi destekliyoruz. Haydi Ankara size güveniyoruz. Gelin elbirliği ile olması gerekenleri yapalım. Karamsar toblolar çizmek, tehdit etmek yerine tüm desteğimizi sizin arkanıza koyuyoruz. Siz de aldığınız bu destekle Türkiye'yi yeni bir yüzyıla girerken kader çizgisini değiştiren bir yapıya getirin. Hiçbir zaman bir koalisyon hükümetin uzun ömürlü olmayacağını ve Türkiye'nin kader ibresini oynatacak işlemler yapmayacağı gibi söylemlerin esiri olmak yerine, insanları şaşırtın. Siz uzun ömürlü olamazsınız demiyoruz. 2.5 milyon işçi ve binlerce işveren bütün heyecanımızla sabahlara kadar işimizin başındayız ve sizi destekliyoruz."

Reformların bekçisi olacağız
Bu arada likidite yetersizliği yüzünden siparişleri zamanında veremeyecek duruma düşen giyim sanayicilerinin her şeye rağmen hükümetten yardım istemeyeceğini de vurgulayan Bülent Atuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk hazır giyim sektörü dünyanın beşinci büyük tedarikçisi. Bu uluslararası başarısına rağmen ihracatını en kötü şartlarda bile artırırken, son aylarda çok ciddi bir fon sıkıntısı yaşıyor. Fon bulamıyoruz. Bulunan fonların da maliyetleri çok yüksek. Maalesef bunun en kötü sinyallerini 1999'da gördük. Türk hazır giyim sektörü son 10 yılda dört önemli kriz atlattı. Tüm kriz dönemlerinde ihracatını arttırdı. Buna rağmen 1999'un Nisan ve Mayıs aylarında hazır giyim ihracatında çok ciddi biçimde düşüş var. Mayıs ayındaki düşüş yüzde 14'lere vardı. Son 10 yılda iki ay arka arkaya düşüş görülmüş değil. Bu sonuç uluslararası piyasalarda kaybedilmiş hiçbir mücadelenin neticesi değil. Tamemen okyanusu geçip denizde boğulmak. İhracatımız küçülüyor. İhracatımızın küçülmesi uluslararası piyasalardan sipariş alamadığımızdan değil, siparişleri yerine getirecek para bulamadığımızdan. Böylesine tehlikeli bir yapı var. Bütün bunların ortadan kalkabilmesi için Türkiye'nin makro ekonomik yapısal bozuklukların düzelmesi lazım. Ben hükümetten, öncelikleri saptırmamak, günceli değiştirmemek için sektörle ilgili, ne fon ne kredi hiçbir şey istemiyorum. İstesem zaten gülünç duruma düşerim. Hükümetin yapısal reformları süratle yerine getirip dış dünyaya güven verebilecek bir takvime bağladığı takdirde bu sorunlar zaten kendiliğinden ortadan kalkacak, önümüz açılacaktır. Sadece hükümete şunu söylüyoruz: Bizim fon problemimizin ortadan kalkması için mutlaka yapısal reformaların süratle yapılması lâzım. Biz de yapısal reformların çok ciddi bekçisi olacağız."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır