kapat

11.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Game over
Oyun bitti... NATO Sırplar'la atari oynar gibi oynadı. Tek bir asker kaybı vermeden savaşı kazandı. Miloseviç'in inadı ülkesini felakete sürükledi.

NATO'nun teknolojik silahları Miloseviç'i 78 günde dize getirmeye yetti. Kara gücüne gerek kalmadan, tek bir can kaybı vermeden başarılı bir şekilde Sırplar'ı pes ettiren NATO, elektronik savaşın en son örneğini verdi. Miloseviç karşısında savaşacak tek bir düşman askeri bile bulamadı. Artık Yugoslavya dağılmış, çok büyük bir harpten çıkmış gibi...

20 bin bomba
Sırp mevzilerine 35 bin sorti yapan NATO, hedeflere 20 binin üzerinde füze ve bomba fırlattı. Katil Miloseviç hem Kosova'yı yitirdi, hem de ülkesini bir enkaza çevirdi. Anayolları birbirine bağlayan 40 köprü ve 11 demiryolu artık kullanılamaz halde. Sadece Belgrad'da askeri ve kamuya ait bin 500 bina yerle bir. 69 havaalanı metal çöplüğüne dönüşmüş durumda.

Haberleşme ağının yüzde 38'i çökertilmiş, petrol rezervlerinin ise yüzde 57'si imha edilmiş. Akaryakıt sıkıntısı var. Temel gıda maddelerinin hemen hepsi için karne uygulaması getirtildi. Birçok bölgeye elektrik ve su verilemiyor. Önümüzde kış olacağı düşünülürse hâlâ koltuğunu korumak peşinde olan Miloseviç'i çok zor günler bekliyor. Üstelik ülkesi uluslararası platformda tamamen tecrit edilmiş halde. Ekonomik ambargo altında.

45 yılda toparlanamaz
78 günlük bomba yağmurunun bilançosu Sırplar'a 40 milyar dolara mal oldu. Ülke ekonomisinin 20 yıl geri gittiği belirtiliyor. Yeniden yapılanması için Kosova hariç Yugoslavya'nın 150 milyar dolara ihtiyacı var. Bunun da 45 yıl alacağı ifade ediliyor. Bombardıman işşizlik oranını patlattı. Ülkenin bu yılki gayrisafi milli hasılatının yüzde 30 oranında düşmesi bekliyor. Bir tüketicinin günlük ortalama harcaması 5 dolardan 2 dolara düştü. Hava harekatının NATO'ya maliyeti ise 3 milyar doları geçiyor. Bu rakamın 2.2 milyar doları Amerika'nın cebinden çıktı. NATO saldırılarında bin 200 sivil Sırp'ın hayatını kaybettiği belirtiliyor. 5 bin Sırp askelerinin öldüğü açıklandı.

Artık savaş suçlusu
Miloseviç'in başındaki dertler bunlarla bitmiyor. Savaş suçlusu olarak aranan Miloseviç'in yakasına adalet er ya da geç yapışacak. Barış anlaşmasının imzalanması Miloseviç ve dört yardımcısının tutuklanması için varolan kararı ortadan kaldırmıyor. Lahey Adalet Divanı kararlı: "Savaş suçluları bize teslim edilinceye kadar, Yugoslavya'ya yönelik izolasyon politikası devam edecek..." Miloseviç'in yanı sıra savaş suçlusu olarak yargılanacak olanların adları söyle: Sırbistan Devlet Başkanı Milan Milotinoviç, Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Nikola Sainoviç, Yugoslav Genelkurmay Başkanı Dragoljub Ojdanic ve Sırbistan İçişleri Bakanı Vlajko Stajilkovic.

Kosova halkını evlerinden süren Slobodan Miloseviç dün ilginç sözler söyledi. Miloseviç özerkliğin, Kosova için tek siyasi çözüm olduğunu belirtti. "Kosova'ya girecek olan güçler barış için çalışacaklar. Hangi milletten oldukları önemli mi?" diyen Miloseviç halkına barış adamı gibi görünmeye çalıştı. Tüm ulusa seslenen Miloseviç "Halkımıza yönelen saldırı bitti. Yerini barışa bıraktı" ifadesini kullandı.

Teknoloji kazandı
Amerikan Savunma Bakanlığı son nesil silahların Sırplar'a karşı de nendiğini de itiraf ediyor. Bunların arasında en başarılı olanlar B-2 hayalet ağır bombardıman uçakları, havada dağılan misket bombaları, elektrik sistemini çökerten grafit bombalarıydı. B-52'ler yine harekatın yıldızıydı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır