kapat

11.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Donanmanı da yok ederiz'
Nato generalleri barışa yanaşmayan Sırplar'a resti bu sözle çekti. Elde avuçta bir şeyi kalmayan Sırplar anlaşmayı 3 saatte imzaladı

Savaş sona ermiştir... Çarşamba gecesi yerel saatle 21:00'da Yugoslav Tümgeneral Svetozar Marjanovic, bu cümle ile Sırplar ve NATO arasında anlaşma imzalandığını ilan etti. Makedonya'daki Fransız Hava Üssü'ndeki barış çadırından ilk Marjanovic çıkmıştı. Sonra NATO'nun çadırdaki sözcü lideri İngiliz General Michael Jackson çıktı dışarı. Ağzından da şu tarihi sözler döküldü: "Yugoslav tarafıyla anlaşma imzalanmıştır."

Uzattıkça uzattılar
Kosova barışı sağlanmış, Sırplar'ın Fransız çadırındaki 20 saatlik inadı sona ermişti. Dünya Kosova barışını yalnızca bu birkaç açıklama ile öğrendi. Ancak çadırda dönen hava dün sabah medyaya yansıdı...

Sırplar, sınırların kontrolünde diretiyordu. Pazartesi gecesi başlayan görüşmeler inat yüzünden sarkıyordu. NATO merkezi ve Beyaz Saray'da sabırlar taşmak üzereydi. İlk gece, NATO saldırı sortisi sayısını iki katına çıkardı ve 550 sorti yaptı. Sonraki gün Sırplar'da yumuşama görüldü. Ancak çadırdan imza çıkmadı. Sırplar'ın geri çekilme aşamasına girdiğini gören NATO, sorti sayısını azalttı. Çarşamba gecesi...

Hedef Cruise füzeleri
Sırplar yine ağız değiştirmeye başlamıştı. Sinirlenen Beyaz Saray ve NATO hedef değiştirip 11 haftadır yapmadığı bir şeyi yapma kararı aldı: Yugoslavya'nın Adriyatik Denizi'ndeki donanması yok edilecekti! Associated Press haber ajansına göre, Karadağ'daki limanda bekleyen Yugoslav donanmasının işi iki gün içinde bitirilecekti. Savaş gemilerini hedef alan Cruise füzeleriyle dolu 12 gemi, bir denizaltı ve limandaki Cruise deposu...

Kozu iyi kullandılar
Hava ve kara gücü ile petrol rezervleri bitmek üzere olan ve ekonomide 45 yıl gerileyen Yugoslavya'nın denizgücü de yok edilecekti... Ve çadırda bu konu dile getirildi. Yugoslav donanma yetkililerine savaşın ilk günlerinde yapılan "Kıpırdarsanız sizi bombalarız" ültimatomu ve Karadağ'ın NATO'nun tarafında olması, zaten Sırplar'ın elini kolunu bağlıyordu. NATO yetkilileri elindeki kozları çok iyi kullanarak resti çekti. Ve 20 saatlik inat, 180 dakikada eridi! Belgrad'la temasa geçen Sırp yetkililer, barış anlaşmasını imzalamak zorunda kaldı..

Şimdi Ne Olacak?
Yugoslav ordusu safha safha 11 gün içerisinde Kosova'yı terk edecek.

3 gün içerisinde de hava kuvvetlerini geri çekmesi gerekiyor.

Nato hava harekatı, yetkili komutanlar Yugoslav ordusunun geri çekilmeye başladığını tespit ettiğinde askıya alınacak. Çekilme onaylanınca hava saldırısı tam anlamıyla bitecek. Ve NATO Genel Sekreteri Javier Solana dün savaşın durduğunu açıkladı.

Hava harekatının askıya alınması Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kosova'ya bir barış gücü konuşlandırılması konusundaki oylamasını kolaylaştıracak.

Önce İngiliz askerleri Kosova'ya girecek. Amerikan ordusu ise İngilizler'den hemen sonra girecek.

50 bin kişilik KFOR uluslararası barış gücü askerleri, Kosovalı mültecilerin evlerine güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlayacak.

Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi, Kosova'ya savaş suçları ile ilgili (tecavüz, cinayet gibi) kanıt bulmaları için onlarca müfettiş gönderecek.

Dünyanın dört bir yanına yayılan 987 bin Kosovalı mülteci 15 ay içinde zorla çıkarıldıkları evlerine geri dönecek.

Barış gücü Kosova yolunda
Çarşamba gecesi, Makedonya'dan yükselen "barış" haberi, Yugoslavya'yı sevince boğdu. 78 gündür Slobodan Miloseviç yüzünden NATO bombalarıyla cezalandırılan Belgrad halkı geceyi sokaklarda geçirdi. Perşembe gününün ilk ışığına kadar devam eden sokak partilerinde Amerika ve NATO sloganlarla yine eleştirildi. NATO tarafında da hareketlenme oldu. Uluslararası barış gücü KFOR'un Makedonya-Kosova sınırına yaklaşması için çalışmalar hızlandırıldı. İngilizler sınıra

Chinook helikopterleriyle tank ve cip taşıdılar. Atina'nın tüm karşı çıkmalarına rağmen Ege Denizi'ndeki 3 amfibik gemide bekleyen Amerikalı askerler Yunan topraklarına çıktılar. Yunanistan üzerinden Makedonya'ya geçecek Amerikan birliğinde bin 900 asker bulunuyor. 50 bin kişilik KFOR'a İngiltere 13 bin, Fransa ile Amerika 7'şer bin, İtalya 5 bin, İsveç bir tabur, Estonya 10, Çek Cumhuriyeti de 150 askerle katılacağını resmen açıkladı.

2 bin Sırp askeri geldiği gibi gitti
100 askeri araçlık konvoy Kosova'yı kuzey sınırından terk etti

Yugoslavya ordusu ve polis birlikleri, uluslararası barış planına uygun bir şekilde Kosova'dan çekilmeye başladığı bildirdi. Şu ana kadar, 2 bin Yugoslav askeri taşıyan 100 araçlık askeri konvoyu Kosova'dan ayrıldı.

Konvoy içerisinde 54 kamyon, 13 otobüs ve onlarca cip, ambulans ve diğer araçlar bulunuyor. Priştine'nin kuzeyindeki Merdare kentinden hareket eden Sırp birlikleri, Kosova'yı zafer sloganları eşliğinde terk etti. Ayrıca Makedonya'daki NATO Acil Müdahale Gücü'nün komutanlarından İngiliz Tümgeneral Richard Dannatt, uluslararası barış gücünün Cuma günü Kosova'ya girebileceği yorumunu yaptı. NATO "bir boşluk meydana gelmemesi için" bir an önce Kosova'ya girmeye hazırlanıyor.

Belgrad yaptığı bir duyuruyla Kosovalılar'ın sınır kapılarına yavaş yavaş gitmesini ve evlerine dönmelerini istedi.

Beş parasız Ruslar asker yollayamıyor!
Nato'yu frenleyebilmek için Kosova'ya 10 bin asker gönderebileceğini açıklayan Rusya'nın, askerlerini finanse edecek parası olmadığını resmi makamlar da itiraf etti. Kosova krizini NATO'ya karşı onur savaşına çeviren Rusya lideri Boris Yeltsin'in, "Kosova'da bağımsız bir Rus askeri gücü olmalı. NATO'nun idaresine giremeyiz ve NATO'yu bölgede yalnız bırakamayız" açıklamasına rağmen, Başbakan Sergey Stepaşin'den acı bir itiraf geldi. Stepaşin, Rus barış gücü için en az 150 milyon dolar gerektiğini belirterek, "Bütçede bu para yok. Ek kaynağı nasıl yaratacağımıza bakmamız lazım" dedi. Rusya'nın saygın savunma uzmanlarından Pavel Felgenhauer ise, Kosova'da bir yıl boyunca 10 bin ağır silahlı asker barındırmanın Rusya'ya 1 milyar dolara mal olacağı görüşünde. Rus uzman, "Orduya bu yıl verilecek toplam para 4 milyar, bunun 1 milyarı Kosova için feda edilemez" dedi. Ruslar'ın umudu şimdi Birleşmiş Milletler'de.

Suat TAŞPINAR

Avrupa sandık başında
Avrupa Birliği'ni oluşturan 15 ülke, dünden itibaren Pazar gününe kadar Avrupa Parlamentosu'nu (AP) yenileyecek. Her Avrupa ülkesi, nüfusuna göre 626 sandalyelik parlamentoya temsilci gönderecek. Avrupa ülkelerinin sayıca çok olması, her bir ülkenin kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak Parlamento'ya gönderdiği temsilcilerin ayrıca bir önemi var. Dün ilk seçimler İngiltere'de yapıldı. 58 milyonluk ülke, AP'ye 87 milletvekili gönderiyor. İngiltere ve Lüksemburg dışındaki ülkeler seçimleri Pazar günü yapacak. 1999 AP seçimleri 21'inci yüzyılın Avrupası için oldukça önemli. Bugüne kadar AB'nin kararları için fikir bildirmekten öteye bir görevi olmayan AP, 2001'den itibaren her kararı fiilen onaylama ya da onaylamama yetkisine sahip olacak...

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır